Cover voorkant
Groen als gras - Tips en trucs voor een perfect gazon
Groen als gras - Tips en trucs voor een perfect gazon

Groen als gras - Tips en trucs voor een perfect gazon

Robbert Lauret

Category: Miscellaneous

€ 20,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Nederland staat wereldwijd bekend als thuishonk van de beste kwekers en zaadveredelaars. Sportstadions over de hele wereld zijn bedekt met Nederlandse grasmatten. Toch worstelen we zelf in onze achtertuin vaak met het gazon. Robbert Lauret legt in dit boek uit hoe u een perfect grasveld kunt krijgen, startend met de voorbereiding voor het leggen van het gazon tot de fijnste kneepjes van het maaien, beluchten en verticuteren. Of u nu voor het eerst een gazon bezit of al langer achter de maaier loopt, dit boek beantwoordt al uw vragen over gazonaanleg en gazononderhoud. Robbert laat u verlangen naar de lente en naar een perfect groen gazon waar uw buren alleen van kunnen dromen.

From the book

Als de machines eenmaal zijn aangeschaft en ze zijn bedrijfsklaar, dan zijn er eigenlijk maar twee zaken belangrijk: maaifrequentie en maaihoogte, meer is het niet. Deze twee factoren vormen de basis voor elk veldmanagementprogramma en zijn in grote mate sturend voor de manier waarop er beregend en bemest wordt. Een verandering in de maaihoogte, ook al is het maar één of twee centimeter, heeft direct invloed op de benodigde hoeveelheid mest en water. Kort gezegd; de lengte van de spriet staat in verhouding tot de lengte van de wortel. Een kort gemaaid veld heeft kortere wortels. Kortere wortels hebben doorgaans meer vocht en voedsel nodig.
Allereerst de maaihoogte. Zoals ik al eerder heb aangestipt, is het belangrijk om per maaibeurt nooit meer dan één-derde van de grasspriet af te halen. Dit is belangrijk, omdat maaien het gras beschadigt. Als u te kort maait, beschadigt u de grasplantjes niet alleen, maar beperkt u tevens de herstelmogelijkheden. Als u toch te kort maait, beschadigt u uw gras daar waar het het meest zeer doet; bij de kroon van de plant, het zenuwcentrum vanwaar de wortels en de blaadjes worden aangestuurd. Gescalpeerd gras herstelt wel, maar doet dat niet voor niks. Gras in een dergelijke toestand heeft water nodig en het is vatbaar voor ziektes en onkruid. Als u te kort blijft maaien, opent u als het ware de grasmat, waardoor licht ervoor zorgt dat de aanwezige onkruidzaden op de bodem ontkiemen. In een hoger gemaaide grasmat bereikt het licht de bodem niet, waardoor onkruid geen kans krijgt om te ontkiemen.

About the author

Robbert is geboren in Zeeuws-Vlaanderen en is hier al op jonge leeftijd aan het tuinieren geslagen. Als vakantiewerk heeft hij elke zomer zes weken bij een hoveniersbedrijf hagen geknipt en gazons gemaaid. Zelfs tijdens zijn studententijd in Nijmegen bleef de grasmaaier lonken. Inmiddels is Robbert als adviseur werkzaam bij de provincie Noord-Brabant waar hij vanuit het raam uitzicht heeft op de Bossche golfbaan. Zo nu en dan dwalen zijn gedachten af naar wat er zich onder de golfers bevindt: een perfecte grasmat.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Groen als gras - Tips en trucs voor een perfect gazon

Author:

Robbert Lauret

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

176

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

30-09-2016

ISBN:

978-94-022-2956-1 / 9789402229561

Price:

€ 20,99

Language

Dutch