Mensen in beweging

Dirk Cornelis Seip

Category: Society

€ 18,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Mensen in beweging biedt filosofische verkenningen van de essentiële levensbehoeften van de mens: vrede in zijn land en een veilig dak boven het hoofd. Er wordt ingegaan op actuele verschijnselen, zoals de gigantische stroom migranten naar Europa en het radicalisme van ontevreden groepen onder de bevolking. Inzicht wordt gezocht in de interacties tussen mensen en volken. Dieper wordt de oorsprong van het kwaad in de samenleving achterhaald.
Mensen in beweging kan worden gezien als een uitwerking van het in 2015 verschenen Filosofie voor de 21ste eeuw van dezelfde auteur.

From the book

Als iemand vraagt ‘Waar komt het kwaad in de wereld vandaan?’, dan geven nog tientallen miljoenen mensen als antwoord: de duivel, de god van de vernietiging, een gevallen engel of dergelijke denkbeeldige figuren in een bovennatuurlijk niveau van zijn. Sommigen zeggen dat God de mensen beproevingen oplegt met kwaad.
Door kwade gebeurtenissen en gedragingen op een zondebok te laden, kunnen veel mensen hun handen in onschuld wassen, soms ten onrechte, soms terecht wanneer een niet menselijke bron van het kwaad is aan te wijzen.
Het kwaad komt voort uit het heelal, de geologie van de aarde, het klimaat en de verschijnselen van het weer, de planten - en dierenwereld, de mensen en uit de dingen die de mensen hebben vervaardigd.
Een meteoor uit de ruimte valt op de aarde en zaait dood en verderf. Niet door mensen te beheersen aardverschuivingen, overstromingen, aardbevingen en tornado’s maken herhaaldelijk honderden slachtoffers. Sommige planten maken mensen ziek of vergiftigen hen dodelijk. Sommige dieren verwonden of doden soms andere dieren en mensen. Mensen voeren onderling oorlog, martelen en laten hun medemensen verhongeren. En dan is er nog het kwaad dat mensen aanrichten in hun familie, tegenover buren en collega’s en tegenover willekeurige burgers.
Dode dingen en planten, weerkundige, geologische, astronomische en spontaan optredende chemische processen kunnen weliswaar bron zijn van kwaad, maar ze zijn niet aan te spreken op kwaad dat zij aanrichten, dieren wel in een enkel geval als zij beseffen een trainingsgebod te verzaken ten nadele van een ander dier of ten nadele van een mens.
De geestelijk en lichamelijk gezonde mens kan verantwoordelijk worden gehouden voor kwaad dat hij heeft aangericht; hij weet wat hij doet. Dat is het geval ten aanzien van alle dingen en levende wezens. Het splijten van een steen zonder nuttig doel is kwaad, is vernielzucht.

About the author

Dirk Cornelis Seip (Rotterdam, 1935) studeerde Nederlands recht, filosofie, bedrijfseconomie en informatica. Hij heeft gewerkt in de dagbladjournalistiek, het universitair onderwijs en het landsbestuur. Vele publicaties en programma’s voor radio en televisie staan op zijn naam.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Mensen in beweging

Author:

Dirk Cornelis Seip

Category:

Society

Number of pages:

124

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

30-09-2016

ISBN:

978-94-0222-927-1 / 9789402229271

Price:

€ 18,49

Language

Dutch