Dit bridgeboek werd geboren na het volgen van een bridgecursus. Ik was op slag gecharmeerd door dit boeiende kaartspel. Het was wel jammer dat veel medecursisten afhaakten. Bridge is immers niet zo eenvoudig!
Basisbridge is een lightversie van bridge om de drempel naar de bridgewereld te verlagen. Zelfs kinderen kunnen via deze bridgecursus hun eerste bridgestappen zetten. Bridge kan zo een leuke gezinsactiviteit worden.
(...)
BRIDGE IN EEN NOTENDOP
Voor we met basisbridge aan de slag gaan, eerst een woordje over grote broer bridge.
Bridge, ontstaan in de 19de eeuw, is één van de bekendste kaartspelen in gans de wereld. Het behoort, net als dammen en schaken, tot de denksporten. Bridgen vereist concentratie, geheugen, logisch denken en een goede samenwerking tussen beide partners.
Dagelijks bridgen miljoenen mensen in clubs, in wedstrijdverband, op het internet en natuurlijk ook thuis of op vakantie met familie of vrienden.
Bridge is een strijd over 13 rondes tussen 2 teams, elk bestaande uit 2 spelers. Een bridgespel bestaat uit twee onderdelen: het bieden en het spelen.
Elk bridgespel begint met het bieden. Beide teams battlen dan om het contract. Dit is een verbintenis waarin ze aangeven hoeveel rondes ze denken te winnen en in welke speelsoort (hierover later meer). In basisbridge kent deze strijd om het hoogste bod een heel eenvoudig verloop.
Het tweede onderdeel, het spelen, is makkelijker. Het spelende team probeert nu dit contract te realiseren en, als het even kan, extra rondes te winnen. De tegenspelers uit het andere team trachten dit natuurlijk te verhinderen. Hier volgt basisbridge dezelfde regels als bij het volledige bridgespel.
Tijd om de kaarten te schudden!