Vermis

Joost Haan

Category: Novels
  • (1)

€ 19,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De geniale avant-gardist Alfred Jarry overleed in 1907 aan tuberculose en niet door overmatig absintgebruik, zoals zijn omgeving had aangenomen. Vermis stelt vragen over deze ‘werkelijke’ geschiedenis. Hoe reageerden Alfred’s vrienden? Kon Jarry nog wel denken? Hoe ziet het delirium van een genie er uit? In Vermis figureren twee artsen. Saltas wil Jarry in diens laatste levensfase in zijn waarde laten. Magnan beroept zich op de paternalistische traditie dat de arts bepaalt wat goed is voor de patiënt. Waar de een door de realiteit wordt vrijgepleit, komt de ander van een koude kermis thuis. Hij liet ambitie prevaleren boven compassie.

From the book

KLIK Alfred Saltas klikte zijn laptop dicht en pakte de stapel papier op, die net uit de printer was gekomen. Hij had zojuist de laatste hand gelegd aan het manuscript over het leven van zijn grootvader, Jean Saltas. Een ‘gefingeerde biografie’ leek hem een toepasselijke naam voor dit werk, want hij had niet veel historische feiten over het leven van zijn grootvader kunnen vinden, zelfs niet op internet, en had er dus grotendeels zijn eigen voorstelling van moeten maken. Hij moest de geschiedenis van zijn grootvader helemaal vormen naar zijn eigen ideeën. ... Bij zijn zoektocht naar informatie over zijn grootvader was Alfred junior steeds weer terechtgekomen bij die rare man, die luisterde naar de naam Alfred Jarry. Het leek wel alsof Jean Saltas’ bestaan helemaal had afgehangen van het leven van Jarry. Alsof alle belangrijke gebeurtenissen in het leven van grootvader met hem te maken hadden gehad. Het overlijden van Jarry, de vertaling van het boek over Pausin Johanna, de postume uitgave van het boek La Dragonne. Het leek wel een evangelie. Alfred junior ergerde zich aanvankelijk zeer aan de opdringerige aard van de informatie over Jarry ­ die man scheen zelfs nu nog vele fans te hebben - maar later raakte hij geleidelijk toch ook wel gefascineerd door zijn persoonlijkheid. Alle informatie die hij had kunnen vinden over Jarry had hij verzameld, bestudeerd en verwerkt in zijn biografie. De beschrijving van de dood van Jarry had nu een belangrijke plaats in zijn boek. Meer dan 200 van de 800 pagina’s waren gewijd aan diens laatste dagen, waarin grootvader Jean een belangrijke en - volgens Alfred junior - heldhaftige rol had gespeeld.

About the author

"Ik ben als neuroloog verbonden aan het LUMC in Leiden en het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp. Mijn aandachtsgebieden zijn hoofdpijn en erfelijke ziektes. Ik schrijf wetenschappelijke artikelen en essaybundels. Dit is mijn eerste roman."

Reviews

2013-02-09 11:22:50 | By: Wil Hoefnqagels | Rating:
In een delier doodgaan, wie wil dat nu niet. Prachtig boek over de geniale uitvinder van de patafysica. Het taalgebruik doet bij tijden denken aan Céline: Dood op Krediet.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Vermis

Author:

Joost Haan

Category:

Novels

Number of pages:

302

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

17-04-2009

ISBN:

978-90-883-4821-1 / 9789088348211

Price:

€ 19,95

Language

Dutch

Rating:

  • (1)