Uitslag! Uitgezaaide Prostaatkanker

J.A. Schipper-Nat

Category: Biographies
  • (10)

€ 22,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Joke Schipper-Nat is 40 jaar getrouwd met Roelf. Ze hebben een kooikerhondje met de naam Tjalf en wonen in het noorden van het land. Hun leven verloopt met ups en downs, zoals bij iedereen. Totdat in 2011 de sluipmoordenaar kanker de kop opsteekt. Ze komen dan in een rollercoaster van emotie, angst, onmacht, ziekenhuizen en ook geluk. Joke is een dagboek gaan bijhouden, waardoor ze de kans kreeg om het verloop van de ziekte in boekvorm te kunnen schrijven.
In dit boek beschrijft Joke hoe haar man Roelf de uitslag uitgezaaide prostaatkanker kreeg en hoe het proces daarna is verlopen. Hoe moeten ze hier mee omgaan en hoe moeten zij het vertellen aan familie en vrienden?

From the book

Eindelijk voor de uitslag naar de dokter, de datum vergeet ik nooit meer: dinsdag 12 april 2011. We gaan er met pijn in de buik (ik) heen. De dokter begon met: "Ik heb goed en slecht nieuws, wat wilt u eerst horen?"
"Doe eerst het slechte maar."

De uitslag is verpletterend; prostaatkanker met veel botmeta’s (uitzaaiingen), Hb 5.9, psa (prostaat specifiek antigeen) 8559 punt – en dit is geen tikfout, normaal hoort het voor mijn man van zijn leeftijd (59 jaar) ca. 4 te zijn. De andere organen zijn goed.

"O, en nu dan?"
"Ik stuur u door naar de uroloog."
"O, en wanneer is dat dan?"

Nu, de telefoon wordt gepakt voor overleg en we kunnen gelijk naar boven naar de uroloog. Nou, dan zit je daar in de wachtkamer, totaal overdonderd en ik met tranen in de ogen. Het is een geluk dat ik daar de weg weet en de meeste dokters ken ik, ook de uroloog. Ze zeggen altijd: je wereld stort in. Ik had altijd zoiets van dat zal wel, maar het is echt zo. Ik heb nooit aan prostaatkanker gedacht tot hij begon af te vallen, maar toen was het al te laat en we wisten nog niet waar het kwaad zat, wel dat het niet klopte.

Je moet het alleen eerst ondervinden voor je het gelooft. De uroloog komt met de optie chemische castratie of direct opereren. Wij hebben niet echt tijd om daar goed over na te denken, zo acuut is de situatie wel. Roelf kiest voor opereren en dat vindt aanstaande donderdag al plaats.

About the author

Joke Schipper-Nat is in 1953 geboren in Noord-Holland en heeft daar tot haar zeventiende gewoond. Na nog een paar andere woonplaatsen, is een dorp in de provincie Groningen haar plek geworden. Zij heeft de lagere school en de spinazieacademie (huishoudschool) doorlopen. Ze heeft gewerkt in de bejaardenzorg, ziekenhuiszorg en als mantelzorger. Er zijn erg weinig boeken van een partner die te maken heeft met een prostaatkankerpatiënt. Ze heeft daarom haar verhaal op papier gezet.

Reviews

2017-11-09 10:54:25 | By: G.G. Klooster | Rating:
Het boek is een reeks van ervaringen en belevenissen over een aantal jaren van Joke en haar man, waarin citaten zijn opgenomen van een lotgenoten contactsite. Het leest gemakkelijk en laat zien waar de schrijver en partner mee worstelen en hoe ze met de ziekte omgaan. Het laat zien dat het leven ook doorgaat met gewone dingen als je kanker hebt. Bijzonder vind ik de adviezen die over en weer op de contactsite worden genoemd ten aanzien van de behandelingen en commentaar dat gegeven wordt. Als je niet vergeet dat het een persoonlijk ervaringsverhaal is, dat geen (eigen)wijsheden verkoopt, is het een mooie en bijzondere manier om met de hoofdpersonen de ziekte mee te beleven. Een boek die je aan het eind onder de indruk dichtklapt.

2016-12-29 17:28:04 | By: Es | Rating:
Een mooi boek. Gegrepen uit het leven en gewoon zoals het is. Persoonlijk heeft het mij erg geraakt omdat het ook ons verhaal is maar ik raad het iedereen aan ongeacht ervaring met deze ziekte of niet. Het is gegrepen uit het leven en kan een ieder overkomen. Gelezen met een traan van verdriet maar ook oprecht respect.

2016-12-15 19:45:20 | By: Coba winter | Rating:
Het boek met veel belangstelling en emotie gelezen, beschreven precies zoals we jou en Roelf kende. Duidelijke taal, denk dat er veel hier hun steun uit kunnen halen Diep respect Joke

2016-12-14 17:19:42 | By: Bart | Rating:
Natuurlijk is dit een mooi boek waar veel (prostaat) kanker-patienten en hun naasten steun aan kunnen hebben. Alleen al de nuchtere manier waarop mw Schipper het wel en wee thuis beschrijft, geeft rust. Minstens zo belangrijk is dit boek volgens mij voor alle professionals in de gezondheidszorg die te maken hebben met ongeneeslijke zieke kankerpatienten. Mw. Schipppers persoonlijke beschrijving van het hele ziekteproces van diagnose tot overlijden van haar man is een hele heldere weergave van wat de ziekte en het medisch handelen betekenen voor het gewone leven. Bovendien bekijkt zij het ook nog eens een keer door de bril van een "gewone" huisvrouw. Met een paar avonden lezen krijg je zo een goed beeld van wat leven met kanker en de impact van het gezondheids-handelen daarop is. Het boek zou verplichte kost moeten zijn voor de opleiding of nascholing van verpleegkundigen, artsen enz. Het biedt daarvoor ruim voldoende stof tot gesprek en discussie. Een aanrader.

2016-12-14 22:12:25 | By: Wouter | Rating:
De nuchtere stijl waarin Joke Schipper het leven van haar en haar man beschrijft maakt het boek heel herkenbaar. Sommige dingen gaan gewoon door, terwijl andere, meestal medische, je op je kop zetten. Joke Schipper geeft bovendien over de lange periode tussen diagnose en overlijden van haar man treffend weer wat het proces en alle contacten met de medische wereld betekenen voor het leven van ?gewone? mensen. Het boek kan een erg nuttige bijdrage leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg en de discussies daarover door aan de medisch-technische kant, de menselijke kant van patient en partner toe te voegen. Niet alleen in de vorm van een kort interview, maar zoals het leven geleefd wordt. Bijna week voor week, 5 jaar lang.

2016-12-07 13:03:30 | By: Petra | Rating:
Het boek met veel belangstelling en emotie gelezen. Zo rustig geschreven en tegelijk een inkijkje in de privebeleving in een ziekteproces. Een waardevol boek.

2016-12-06 12:07:12 | By: Sandra | Rating:
Het boek las lekker vlot. Voor iedereen die het zal lezen is het een indrukwekkend verhaal. Ik kan mij voorstellen dat lotgenoten er erg veel aan kunnen hebben.

2016-11-30 15:38:25 | By: G.J.Thijssen | Rating:
duidelijk geschreven Heb er veel steun aan gehad.

2016-11-18 18:53:13 | By: Anita de wit | Rating:
Ik ben er net in begonnen. Het leest heel makkelijk weg. Ook omdat je de mensen erachter een beetje kent.Heel mooi gedaan Joke.

2016-11-12 09:43:22 | By: gerda klapwijk | Rating:
Het boek leest makkelijk weg. En zal voor velen een steun kunnen zijn. Heel mooi om te zien waar je samen sterk in kunt zijn.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Uitslag! Uitgezaaide Prostaatkanker

Author:

J.A. Schipper-Nat

Category:

Biographies

Number of pages:

260

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

03-11-2016

ISBN:

978-94-022-3063-5 / 9789402230635

Price:

€ 22,00

Language

Dutch

Rating:

  • (10)