BARGEBONGELS OP IT JAACHPAAD

Wiebe Zijlstra

Category: (Local) History

€ 24,90
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Deze intrigerende historische roman speelt Anno-Domino 1715-1780. In de Zevende Grietenije Oostergo, (Dantumadeel) en ver daarbuiten!

De beschreven mensen hebben inderdaad in deze tijd geleefd! Hoofdpersoon is Jan-Uilkes geboren op 14 november 1737 dichtbij "S". Hij kon niet lezen nog schrijven, wel rekenen. Broodnodig moest hij als jongen van twaalf jaar uit huis en werkte in het veen onder de hoede van de veenbaas. De veenbaas Pytter van der Ley is bevriend met de grootboer Hendrik-Eilerts. Bij deze Hendrik komt Jan als "Handsje-mansknecht" en werkt zich op als vaste arbeider. Een weddenschap tussen de grootboer en de Baron, Generaal, Gouverneur Schwartzenbergh, met Jan als inzet, sleept Jan voordeel uit!
Jaren daarna valt Jan in pure armoede en komt een hond tegen, welke zijn grote vriend wordt.

En toch… in al die lange jaren spookt het meisje van ‘toen’ nog steeds door zijn hoofd. Maar wat had die waarzegster voorspeld?
De hartstocht in deze Historische Roman is gelijk aan het water waar ze aan, op en van leven!

From the book

Even later komt het span over de planken brug van de Sieds-Oeges State draven, het klepperen van de paardenhoeven klinken de boer als muziek in de oren.


Met een ferme zwaai springt hij uit de sjees en kijkt of Willem-Steevens de eerste arbeider in de buurt is. Want dat is hij gewend, als hij zelf een poos is weg geweest en hij op het erf terug komt en onderhand ook met het paard, dan moet die nu wel aanwezig zijn.


Dus gooit hij de leidsels over het paard haar rug en loopt door de koestal naar het vooreind om Willem te zoeken.


Door de tweede keuken lopend ziet hij door het vertekende glas de oudste meid buiten op de boenplaats een emmer uit schrobben, dat moet Teatske wezen.


“Teatske waar is Willem”, roept hij nog in de keuken, maar die hoort hem daar natuurlijk niet, met een ruk op de kling gooit ie de deur naar buiten open met de zelfde vraag,“Heb je Willem ook gezien?"


“Die gaat net bij het achtereind de hoek om boer.” Die is weer met het verkeerde been uit bed gestapt, denkt ze en gaat op het emmerrek even rusten.


De boer keert terug, dit keer door de grote gang waar tegen de gangmuur, twee eenpersoons bedsteden, met aan elke zijde een kast er tussen, achter elke bedstededeur kijkt de boer even. Hij mist Germ de neef van Willem ook, die in de hooitijd handjes-mans-knecht is. In de loop weg telt hij de koppen op de lange tafel en staat even later weer in de koestal als hij net door de open koestaldeur hem ziet gaan, “He Willem!”

About the author

Friese Wiebe (1939) zijn hele leven is één grote hobby. Als kind al dook hij in het leven van de Romeinen in het jaar 0. Dit soort historische voorliefde monde in het jaar 2007 uit in een onderzoek naar het leven van een zekere Drewis die als scheepsjager tussen wal en schip het leven liet. En zie, na tien jaren de geboorte van deze intrigerende historische roman. Waarin de schrijver u meeneemt in de beleving van een tijdbestek in deze enerverende Achttiende Eeuw. Welke u nu in handen heeft!

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

BARGEBONGELS OP IT JAACHPAAD

Author:

Wiebe Zijlstra

Category:

(Local) History

Number of pages:

458

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

28-07-2017

ISBN:

978-94-022-3787-0 / 9789402237870

Price:

€ 24,90

Language

Dutch