Berichten van een neuroloog in ruste II

Jeen Mourik

Categorie: Reizen

€ 18,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

De neuroloog-in-ruste woonde en werkte meer dan 30 jaar op Curaçao. Vanwege familiebanden bracht hij vele vakanties door in Suriname. Aanvankelijk boeide hem daar vooral de uitbundige natuur en het binnenland. Tijdens een excursie naar de vroegere plantagegebieden langs de Commewijnerivier realiseert hij zich voor het eerst pas goed wat daar allemaal gebeurd is, hoe verweven het allemaal was met wat er in Nederland en in Europa gebeurde en hoe weinig hij er eigenlijk over weet. Dit leidt tot studie, bespiegeling en verdieping. Eindelijk echt ‘in ruste’ neemt hij tenslotte afscheid; van ‘zijn’ Curaçao, van de mensen daar en van zijn leven op dit eiland.

Uit het boek

... ‘we varen niet door tot de Orleanakreek’, hoort de neuroloog-in-ruste tot zijn grote teleurstelling. ‘Het is nog een heel eind verder en dan krijgen we het tij tegen. Bovendien is er niets meer te zien, de hele mond is bijna dichtgegroeid en het is alleen maar bos.’
Niets meer te zien? Alleen maar bos? Op brede rivieren is het vaak te warm en saai, met alleen de verre oevers als groene muren. Smalle riviertjes en kreken zijn juist het mooiste; met de overhangende bomen, met de koelte van de schaduw, met de enorme varens op de oevers, de slingerplanten, de hangende mossen, met de grote hemelsblauwe vlinders die voor de boot uitfladderen, de geuren van vermolmd hout en overrijpe vruchten, met de bloeiende orchideeën en bromelia’s, met de opgeschrikte dieren die het water in vluchten, met de vele bontgekleurde vogels en alle geluiden die ze maken, met het gekrijs en gebrul van de apen hoog in de bomen.

Over de auteur

Jeen Mourik (1941) is geboren in Rotterdam, waar hij de Lagere School doorliep en het diploma Gymnasium-β behaalde. Hij studeerde geneeskunde in Groningen, waarna hij zich daar specialiseerde in de neurologie, met stages psychiatrie in Assen en op Curaçao. In 1980 promoveerde hij in Groningen tot Doctor in de Geneeskunde. Van 1979 tot 2011 was hij werkzaam als neuroloog te Curaçao, en was tevens opleider van co-assistenten van de Medische Faculteit te Groningen. In 2009 publiceerde hij ‘Berichten van een neuroloog in ruste’, een verzameling impressies van en gedachten over ‘zijn’ Curaçao. Sinds 2013 woont hij in Rotterdam.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Berichten van een neuroloog in ruste II

Auteur:

Jeen Mourik

Categorie:

Reizen

Aantal pagina's:

122

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

11-11-2016

ISBN:

978-94-0223-093-2 / 9789402230932

Vaste prijs:

€ 18,49