Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Is het de schuld van de ENE?

Auteur

Sam Janse

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Zijn religies de oorzaak van het geweld in de wereld? Wat subtieler: in hoeverre zijn de drie monotheïstische religies, jodendom, christendom en islam, daar verantwoordelijk voor? Vroeger en nu?
Sam Janse gaat in dit boek met verschillende schrijvers en denkers in gesprek, met name met de Nederlandse rechtsfilosoof Paul Cliteur, die ook een bijdrage aan dit boek levert. Aan het eind van het boek raken ze met elkaar in een stevig gesprek over geloof en geweld.
Janse erkent dat er problematische teksten in de Bijbel staan, maar probeert ze in hun historische context te begrijpen. Dat de Bijbel uiteindelijk een weg naar de vrede wijst, is de spits van zijn boek.

Over de auteur

Sam Janse (1949) studeerde theologie in Utrecht en Göttingen en was daarna werkzaam als predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Hij promoveerde op de betekenis van Jeruzalem in de brieven van Paulus en heeft zich in een reeks van wetenschappelijke en gepopulariseerde publicaties uitvoerig bezig gehouden met de vragen over geloof en geweld.

Productinformatie

ISBN
9789402231359 / 978-94-022-3135-9
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
25-11-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
224
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Sam Janse stelt dat we in de laatste decennia in onze westerse samenleving steeds kritischer naar geweld zijn gaan kijken. 

Voor joden en christenen is dit een lastig proces. Ze delen in dit levensgevoel, ze beseffen ook dat er humanisering schuilt in dit proces waarin kritisch naar het geweld gekeken wordt, en tegelijk willen ze het gezag van hun Heilige Schrift hooghouden. Dat vraagt bezinning en die wil ik met dit boek bieden. Het gaat over geweld in de Bijbel. Hoe het erin gekomen is en hoe het eruit verdwenen is. Nu zeg ik het wel erg simpel, maar er zit iets in. Het is duidelijk te maken dat gewelddadige bijbelteksten in een bepaalde context ontstaan zijn, dat het geweld in deze teksten een functie heeft gehad, maar dat veel van dit geweld in tweede instantie ook weer weggefilterd wordt uit de Bijbel. Dat moet aan de bijbellezers binnen en buiten de kerk uitgelegd worden en ik vind dat veel dominees en andere theologen daarin te kort schieten.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek