Is het de schuld van de ENE?

Sam Janse

Categorie: Geloofszaken

€ 20,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Zijn religies de oorzaak van het geweld in de wereld? Wat subtieler: in hoeverre zijn de drie monotheïstische religies, jodendom, christendom en islam, daar verantwoordelijk voor? Vroeger en nu?
Sam Janse gaat in dit boek met verschillende schrijvers en denkers in gesprek, met name met de Nederlandse rechtsfilosoof Paul Cliteur, die ook een bijdrage aan dit boek levert. Aan het eind van het boek raken ze met elkaar in een stevig gesprek over geloof en geweld.
Janse erkent dat er problematische teksten in de Bijbel staan, maar probeert ze in hun historische context te begrijpen. Dat de Bijbel uiteindelijk een weg naar de vrede wijst, is de spits van zijn boek.

Uit het boek

Sam Janse stelt dat we in de laatste decennia in onze westerse samenleving steeds kritischer naar geweld zijn gaan kijken. 

Voor joden en christenen is dit een lastig proces. Ze delen in dit levensgevoel, ze beseffen ook dat er humanisering schuilt in dit proces waarin kritisch naar het geweld gekeken wordt, en tegelijk willen ze het gezag van hun Heilige Schrift hooghouden. Dat vraagt bezinning en die wil ik met dit boek bieden. Het gaat over geweld in de Bijbel. Hoe het erin gekomen is en hoe het eruit verdwenen is. Nu zeg ik het wel erg simpel, maar er zit iets in. Het is duidelijk te maken dat gewelddadige bijbelteksten in een bepaalde context ontstaan zijn, dat het geweld in deze teksten een functie heeft gehad, maar dat veel van dit geweld in tweede instantie ook weer weggefilterd wordt uit de Bijbel. Dat moet aan de bijbellezers binnen en buiten de kerk uitgelegd worden en ik vind dat veel dominees en andere theologen daarin te kort schieten.

Over de auteur

Sam Janse (1949) studeerde theologie in Utrecht en Göttingen en was daarna werkzaam als predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Hij promoveerde op de betekenis van Jeruzalem in de brieven van Paulus en heeft zich in een reeks van wetenschappelijke en gepopulariseerde publicaties uitvoerig bezig gehouden met de vragen over geloof en geweld.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Is het de schuld van de ENE?

Auteur:

Sam Janse

Categorie:

Geloofszaken

Aantal pagina's:

224

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

25-11-2016

ISBN:

978-94-0223-135-9 / 9789402231359

Vaste prijs:

€ 20,99