Cover voorkant
Gommer - Vriendschap en melaatsheid in de reformatie
Gommer - Vriendschap en melaatsheid in de reformatie

Gommer - Vriendschap en melaatsheid in de reformatie

Trees Vandenbussche

Category: Young Adult

€ 21,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Juni 1569. Gommer heeft misschien melaatsheid. Om dat zeker te weten, gaat hij met zijn vriend, Lancen, te voet naar Terbank. Onderweg beleven ze heel wat avonturen en leren ze veel mensen kennen. Ze stellen vragen over de onrechtvaardigheid die ze zien. Op hun reis worden ze geconfronteerd met de vragen die de reformatie oproept. Onderweg ontmoeten ze ook Tanneken die om dezelfde reden naar Terbank, bij Leuven, reist. Wie is daadwerkelijk melaats? Gommer, Tanneken of misschien zijn ze het wel allebei?

From the book

"Kijk eens, Pa, als ik in deze vinger prik, voel ik er niets van, net zoals vorige week toen die steen op mijn teen viel."
"Laat eens zien, jongen?"
"Kijk, allemaal prikwondjes. Van mijn duim tot aan mijn hand voelde ik niets. Ook mijn wijsvinger was gevoelloos. Vanaf mijn middelvinger voel ik weer pijn."
Gommer prikt verschillende keren in zijn hand, tot zijn vader vindt dat het genoeg is.
"Dat kan wel grappig lijken, maar pijn is een waarschuwing. Als dat deel van je hand gevoelloos is, dan is er iets mis."
Gommers vader praat erover met Balten De Weerdt, onze barbier. Die weet niet wat het kan zijn en stuurt Gommer naar de chirurgijn, Bartolomeus Bosschaerts.
Gommer vraagt of ik, samen met zijn ouders, wil meegaan.
De bejaarde geleerde schudt zijn hoofd, krabt in zijn haar, schudt nogmaals zijn hoofd, neemt een pen vast, doopt ze in de inktpot, krabt opnieuw in zijn haar, ditmaal met de pen vol inkt. Gommer proest het bijna uit. Ik heb moeite om mijn gezicht in de plooi te houden, maar het lukt me net. Zonder verpinken neemt de arts een doekje en veegt de inkt uit zijn grijze haar. Er blijft echter een grote, zwartbruine vlek op zijn hoofd en in zijn dunne, witte haar.
"Kijk," zegt hij, "de gevoelloosheid aan Gommarus’ hand en voet kan op lepra ofte melaatsheid duiden. Uw zoon is echter zeer levendig. Daarom ben ik van mening, dat het dubieus en twijfelachtig is."

About the author

Trees Vandenbussche koppelt haar interesse in geschiedenis aan haar sociale instelling. Als gepassioneerd heemkundige voelt ze zich thuis in archieven waarbij zij vooral oog heeft voor wat de gewone mensen bezighoudt. Zij werkte actief mee aan historische publicaties en tentoonstellingen. In deze jeugdroman gaat ze verder. Wat gaat er in een jongen om wanneer zijn beste vriend misschien melaatsheid heeft? Hoe beleeft ‘Jan met de pet’ de godsdiensttroebelen tijdens de reformatie?

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Gommer - Vriendschap en melaatsheid in de reformatie

Author:

Trees Vandenbussche

Category:

Young Adult

Number of pages:

180

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

13-01-2017

ISBN:

978-94-022-3246-2 / 9789402232462

Price:

€ 21,50

Language

Dutch