Cover voorkant
De zaak Van der Laan - Biografie van een Kollumer aannemersgezin
De zaak Van der Laan - Biografie van een Kollumer aannemersgezin

De zaak Van der Laan - Biografie van een Kollumer aannemersgezin

Jan Anne van der Laan

Category: Biographies
  • (3)

€ 21,50

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Frans van der Laan was aannemer in Kollum. In de wijde omgeving bouwde hij scholen, kerken en droomkastelen. Zelfs alle veertien stationsgebouwen aan de Woltjer-spoorlijn. Zijn bedrijf had de potentie uit te groeien tot een Heijmans of VolkerWessels. Maar er ging iets mis. Wat? En wat waren de gevolgen? Middels interviews herontdekt de auteur het gezin van zijn grootouders. Het verhaal toont hoe een Kollumer middenstandsgezin leefde en werkte in de 20e eeuw en levert een aantal markante portretten op. Een intrigerende familiebiografie die leest als een historische roman. De auteur vertelt beeldend over die tijd en de gewoontes van toen, waardoor het verhaal als een film aan je voorbijtrekt.

From the book

Achter het huis van opa en oma was een timmerwerkplaats. Het klinkt als een cliché, maar het rook er heerlijk naar hout en zaagsel. Door de stoffige raampjes doemden indrukwekkende frees- en zaagmachines op. We mochten overal spelen maar dáár niet. Als ik mijn duim in mijn mond had, dan hield opa zijn rechterhand omhoog, de toppen van zijn ring- en middelvinger ontbraken. "Heb ik eraf gezogen," beweerde hij. Ik dacht er het mijne van, die vingers lagen vast nog ergens in de timmerwerkplaats.


In mei 1967 overleed opa. Ik was net acht. Ik herinner me hop-paardje-hop bij hem op schoot, en dat hij altijd pepermuntjes gaf, ik herinner het grapje dat hij maakte. Ik weet dat hij Frans heette, altijd trilde en na een motorongeluk half doof geworden was. Ik vond hem heel lief, maar weet verder niets meer van hem. Opa’s dood kan ik me haast beter herinneren dan zijn leven. Mijn ouders gingen halsoverkop naar Kollum. Ik moest alleen thuisblijven. Althans, ik voelde me alleen, mijn broer zal er ook wel zijn geweest. Ik heb lang doelloos buiten rondgelopen, ging vervolgens met mijn hoofd tegen de gevel van ons huis aan staan. Het regende zachtjes. Intens treurig, en ook wat theatraal schopte ik met de punt van mijn schoen tegen de muur. De buurvrouw, mevrouw Schot, stak haar hoofd buiten de deur.


"Zou jij niet eens naar binnen gaan, het is al donker."


"Mijn opa is dood."


"Oh nou, ik zou toch maar naar binnen gaan als ik jou was," zei mevrouw Schot, en ze deed de deur geluidloos weer dicht. Maar ik wilde niet naar binnen, ik wilde minstens buiten blijven tot mijn ouders mij druipend nat en versteend van de avondkou zouden aantreffen.

About the author

Jan Anne van der Laan (1959) is geboren in Kollum, opgegroeid in het Noord Drentse Roden en woont nu in Meppel. De auteur heeft net iets langer dan een blauwe maandag geschiedenis gestudeerd, de fascinatie voor het verleden is altijd gebleven. Hij heeft ook iets met boeken, hij heeft bij een drukkerij gewerkt en bij een uitgeverij. Hij is tekenleraar en copywriter geweest, hij is beeldend kunstenaar, taxichauffeur, en nu dus ook auteur.

Reviews

2017-02-12 13:44:17 | By: Maarten | Rating:
Geweldig boek. Vlot geschreven, geeft een boeiende inkijk in de familie en daarmee de tijdsgeest door de 20ste eeuw heen.

2016-12-07 10:14:24 | By: A. van der Lende | Rating:
Goed geschreven en een boeiende geschiedenis. Hartverwarmend

2016-11-25 19:06:39 | By: Sylvia | Rating:
Prachtig geschreven. Op een humoristisch en liefdevolle manier geeft het een inkijkje in de geschiedenis van een familie met een bewogen verleden.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De zaak Van der Laan - Biografie van een Kollumer aannemersgezin

Author:

Jan Anne van der Laan

Category:

Biographies

Number of pages:

208

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

18-11-2016

ISBN:

978-94-022-3121-2 / 9789402231212

Price:

€ 21,50

Language

Dutch

Rating:

  • (3)