Lustbessen uit Tunawert

Joute de Graaf

Category: Novels

€ 28,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De roman speelt in en rondom het dorp Ternaard, aan de Waddenkust in Noord-Friesland. De proloog en hoofdstuk 1 leiden het verhaal voor de roman heel verrassend in tot een thriller met een bijzondere inhoud. De fictieve ‘Lustbes’ wordt de rode draad in een apart verhaal. Het is een fictief historisch verhaal dat speelt in de 15e eeuw. De karakters worden psychologisch haarfijn geschetst en hun doen en laten wordt openhartig beschreven. In de spiegel van die tijd zien we onze huidige maatschappelijke ordeningen terug. Het boek is een confronterend en tijdloos verhaal met heel sterke dialogen, die de lezer meezuigt in stormachtige gebeurtenissen en authentieke informaties over de historie geeft. De theologische en filosofische aspecten ademen een ruimzinnige geest. De lezer merkt hoe het in de 15e eeuw gaat broeien in de maatschappij. De zucht naar vernieuwingen wijst al vooruit naar de Verlichting.

From the book

Ygram had even een paar slokken bier genomen en was weer op zijn plek gaan staan. Hij pakte de luit bij de hals van het muziekinstrument en legde de klankkast tegen zijn buik. Hij tokkelde eerst wat op de snaren om de goede tonen te kunnen krijgen voor de melodie die hij zelf bij de Psalm gemaakt had. Hij keek eerst nog om zich heen om stilte te krijgen.
'Beste mensen, er is een Psalm in de Bijbel die mij altijd veel doet. Dat is Psalm tweeëntwintig. Het is een Psalm die gemaakt is door koning David.
Ik denk dat hij toen nog geen koning was, want hij maakte die Psalm toen hij zich heel erg verlaten voelde. Die perioden hebben we allemaal wel. Misschien is de reden wel voor mij geweest dat ik die Psalm een eigen tekst heb meegegeven. Een tekst die aansluit bij hoe ik me vaak voel. Een tekst die aansluit hoe we ons allemaal vaak voelen in ons harde bestaan. Ik kwam op het idee om juist deze Psalm een tekst mee te geven die ook verwijst naar de Lustbes uit het verhaal van zopas. Ik heb de Psalm dan ook genoemd: 'De Lustbes-Psalm'. Ygram tokkelde voor hij nu begon nog weer even op de luit en begon toen te zingen.
'God, ook onze God, waarom hebt U ons verlaten, waarom hebben we van de Lustbes gegeten. Zijn we daar voor bij U in de schuld gekomen, moeten we daarom steeds om uitredding roepen. Geworpen ben ik in een woedende wereld. Golf na golf overspoelt mij, ontwortelt elk houvast. De bozen spannen samen en wetten hun wapens, moord en doodslag praten ze goed. Met het heilige Boek veroorzaken ze tweedracht...'
Plotseling was er het akelige geluid van een schuivende stoel op de vloer gevolgd door een klap van de stoel op de grond. Met een paar vlugge stappen naar voren komend stond Jacob voor Ygram en keek hem, met een kop als een rode biet, razend aan. Hij rukte Ygram de luit uit zijn handen en raasde: 'Nu is het genoeg geweest, duivelse ketter. Jij met je heidense verhalen en dan nu ook nog een Heilige Psalm verkrachten. Het is over en uit. Op dit duivelse instrument speel je nooit weer.'

About the author

Joute de Graaf ( 1942) is in Ternaard  opgegroeid en kent de situaties in dorp en streek. Hij volgde op HBO-niveau Bouwkundeopleidingen en Pedagogiek aan de R.U. te Groningen en werkte op architectenbureaus. Hij kwam in het onderwijs terecht als docent en directielid van de MTS in Sneek en ging na zijn ongeluk, dat een dwarslaesie tot gevolg had, schilderen en schrijven. In dit historische verhaal zijn eigen visies en ervaringen op het leven verwerkt. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.

Reviews

2017-02-04 19:21:44 | By: eke gulmans
Een spannend en informatief verhaal. Van begin tot eind blijf je je afvragen hoe dit verhaal afloopt.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Lustbessen uit Tunawert

Author:

Joute de Graaf

Category:

Novels

Number of pages:

640

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

18-11-2016

ISBN:

978-94-0223-124-3 / 9789402231243

Price:

€ 28,00

Language

Dutch