Zitvlees

Jan Bouman

Category: Society
  • (2)

€ 21,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Geweld, daar gaat dit boek over. Slachtoffers van dit geweld. Nabestaanden van vermoorde dochters, zonen, broers, zussen en partners. Elk jaar komen er in Nederland zo’n vijfhonderd nabestaanden bij. De schrijver van dit boek wil de geweldplegers met hun neus op de feiten drukken om niet te snel over het gepleegde feit heen te stappen. De gevolgen voor slachtoffers en nabestaanden zijn verschrikkelijk en duren vaak levenslang. De moordenaar komt na een aantal jaren weer vrij; de vermoorde familieleden komen nooit meer terug. De schrijver laat criminaliteit en slachtoffers met elkaar in contact komen. Dat is geen makkelijk contact: het botst, het stoot elkaar af, soms praat men. Het geheel krijgt een saus van verhalen uit zijn jeugd.

From the book

Voor het eerst bezoek ik een bijeenkomst van nabestaanden. Deze keer in het oosten des lands. De rit er naar toe is fraai; het is rustig, zaterdagochtend half tien. De bijeenkomsten zijn altijd op zaterdag. Langs uiterwaarden, waar wilde paarden achter elkaar aanzitten en in elkaars rug bijten en langs de oever van een brede meanderende rivier kom ik aan op de plek van bestemming. Er staan honderden auto’s, er wordt door de junioren gevoetbald. Ik heb nog een paar minuten en ga langs het veld staan kijken naar, zoals ik inschat, twee elftallen D’tjes.
Hoe vaak heb ik zelf niet langs de kant staan kijken, denk ik.
 
Van de nabestaanden die ik straks zal zien, zullen er zeker een paar bij zijn die vroeger met hun zoon of dochter bij het voetbalveld stonden; en misschien nog wel met andere kinderen of kleinkinderen.
Een toeschouwer zegt me, dat ik voor de vergadering boven moet zijn.
Ik zie een lange houten trap aan de zijkant en klim omhoog naar een ijzeren platform waar een groepje staat te paffen. De organisator van deze bijeenkomsten staat er ook bij en begroet me hartelijk:
"Zo ouwe wetsdienaar, kom je ons vertellen dat we ons aan de wet moeten houden?"
"Jij kent de wet als geen ander Mark, vooral wat er niet mag, denk ik."
"Dat heb je goed; wil je een bakkie?"
"Lijkt me lekker, wordt mijn eerste vandaag."

About the author

De schrijver staat aan het einde van zijn loopbaan. De laatste vijf jaar heeft hij gewerkt met moordenaars, geweldplegers en de slachtoffers en nabestaanden daarvan. De auteur is psycholoog, maar voelt zich vooral als mens betrokken. Iedereen kan slachtoffer of nabestaande worden, dat realiseert hij zich terdege. Krijg je dan net zo veel professionele aandacht als de pleger van de criminaliteit? De schrijver betwijfelt dit en stelt zich tevens de vraag hoe we op een andere manier met geweldplegers en hun slachtoffers kunnen omgaan.

Reviews

2018-07-10 16:51:05 | By: Ben Ahuis | Rating:
Ik heb het boek in een adem uitgelezen. Het is goed leesbaar en creatief in zijn opzet. De vervlechting met eigen jeugdervaringen indringend. Ik zie veel paralellen. Zowel wat betreft persoonlijke geschiedenis als ervaringen met de gewetenloze onder ons. Maar vooral ook hoe we als samenleving verleerd zijn om autentiek en consequent te acteren tov daders en slachtoffers. Soms voelde ik spontane woede of irritaie opwellen. Dat betekent dat Jan het thema goed weet te raken.

2018-06-25 19:55:38 | By: Harry Huppelschoten | Rating:
Zowel de situatie, als de mens Jan Bouman zijn mij duidelijker geworden. Een leuk mens, die Jan Bouman.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zitvlees

Author:

Jan Bouman

Category:

Society

Number of pages:

218

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

25-11-2016

ISBN:

978-94-022-3145-8 / 9789402231458

Price:

€ 21,00

Language

Dutch

Rating:

  • (2)