Aan gruzels

Elise Campanario

Categorie: Biografieën
  • (11)

€ 19,99
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Alice is 23 jaar als zij in aanraking komt met de wereld van de psychiatrie. Haar leven was voor haar niet leefbaar meer. Er volgen verschillende opnames. De verwerking van vele jeugdtrauma’s verloopt moeizaam en pijnlijk. Alice krijgt door middel van therapie een goed inzicht in haar problematiek. In al haar kwetsbaarheid gaat zij de strijd aan. Haar worsteling met demonen uit het verleden wordt uitgebreid beschreven. Is herstel mogelijk als je vanbinnen zo kapot bent? Dat vraagt Alice zich gedurende haar behandelingen ook veelvuldig af. Haar zoektocht naar dat antwoord geeft een indringende inkijk in het helingsproces van Alice.

Uit het boek

En zo kwam ik voor de eerste keer in het ziekenhuis terecht dat op loopafstand van mijn flat lag. De EHBO was altijd open en op een nacht liep ik daar naar binnen en ging op een bankje in de wachtkamer zitten. Daar kon ik even op adem komen. Leek de wereld weer een normale wereld. Het vele TL licht gaf rust.
"Kan ik je helpen? Kan ik iets voor je doen? Zoek je iemand? Wacht je op iemand?"
Het enige wat ik antwoordde was: "Nee, ik wil hier gewoon even zitten als u dat niet erg vindt, ik ga zo weer naar huis."
En dat vond men wel goed. Althans de eerste keer en de tweede keer, maar toen ik er zowat iedere nacht zat wilde men toch wel wat meer weten. Men gaf mij te kennen dat ik niet elke nacht op de EHBO kon verblijven.
Ik was niet lastig en zat er altijd stilletjes te zitten en vertrok altijd weer net zo geruisloos als dat ik gekomen was. Wat was het probleem?
Het was bezorgdheid. Als er iedere nacht een mager meisje bij de EHBO gaat zitten, is dat alarmerend en reden tot bezorgdheid. Zo zagen zij het, terwijl ik dat heel anders zag.
En toen ik op een nacht weer plaats had genomen op mijn inmiddels vertrouwde plekje in de witte hal van de EHBO post kwam er niet lang daarna een meneer bij me zitten. Meneer was opgeroepen om eens met dat meisje te gaan praten dat al een week lang ‘s nachts bij de EHBO post zat.
Het was een aardige meneer met een vriendelijk gezicht en een rustige stem.
Waarschijnlijk was hij ergens achterin de dertig. Begin veertig?
Waarom ik iedere nacht op de EHBO zat.
"Dat weet ik niet."
Waarom ik niet gewoon thuis in bed lag.
"Ik ben bang in huis."

Over de auteur

Elise Campanario is geboren in 1963. Haar dagboeken van 27 jaar geleden vormden de basis voor het boek Aan gruzels. Het geeft een inkijk hoe het er in die tijd aan toe ging in de psychiatrie. Tevens is het een persoonlijk verslag van haar jeugd. Elise hoopt dat dit boek helpt het stigma  te verminderen waarmee ex-psychiatrische patiënten nog steeds worden geconfronteerd. Elise woont in Schoorl, heeft een dochter, vier honden en twee konijnen. Elise werkt momenteel aan een roman.

Reviews

2017-08-16 16:57:14 | Door: y.bellis
Goed en goed leesbaar boek had het in twee dagen uit. Augustus 2017

2017-01-22 13:12:35 | Door: Jenny
Indrukwekkend en meeslepend boek voor ieder die met de psychiatrie in aanraking is geweest, herkenning. Maar ook voor degenen die dat niet zijn. Een blik in het leven van een mens die niet alles mee had en de moed die het vraagt om alles aan een gaan en te overleven. Terwijl het lijntje tussen leven en dood soms flinterdun was.

2017-01-18 08:20:34 | Door: Monique Smeets | Waardering:
Geweldig mooi geschreven boek! Makkelijk te lezen en spannend en emotioneel. Een stimulans voor mensen die in een vergelijkbare situatie zitten om ervoor te vechten. Mijn complimenten!

2017-01-18 13:50:35 | Door: Karin Bakker | Waardering:
Een prettig lezend, waar gebeurd verhaal. Absolute aanrader!

2017-01-18 23:04:35 | Door: Riette Kribben | Waardering:
Heel ontroerend en heftig verhaal. Deze wereld staat zo ver van je af en nu wordt je er in meegezogen. Heb het in een ruk uitgelezen.Zeer de moeite waard

2017-01-12 17:17:16 | Door: Annelies | Waardering:
Lieve Elise Pppffff heavy ! Wat had je al veel doorstaan toen ik je leerde kennen . Het doet me pijn dat ik zoveel niet wist . Je hebt een prachtig boek geschreven ben blij dat ik naar 25 jaar in je leven heb mogen kijken . Het boek is zeker een aanrader . Prachtig geschreven maar dat je dat kon wist ik wel .

2016-12-24 22:01:06 | Door: Linda Kager | Waardering:
Een geweldig boek. Zeer oprecht en beeldend geschreven. Een aanrader voor iedereen die met de psychiatrie te maken heeft (gehad).

2016-12-23 18:45:55 | Door: Marije Pieterman | Waardering:
Een enorm indrukwekkend boek, het liet me niet meer los. Je schrijft prachtig, Elise!

2016-12-20 09:16:57 | Door: dorothé steegh | Waardering:
ik heb het in een keer uitgelezen wat een verhaal, het is makkelijk te volgen en je leeft compleet mee.

2016-12-19 11:26:58 | Door: Monique van Riel | Waardering:
Dikke complimenten aan Elise, wat een boek, wat een ervaringen.... Het is een boek die je pakt en niet meer neerlegt tot dat je het uit hebt. Een aanrader!

2016-12-16 08:42:45 | Door: Karen Venneker | Waardering:
Het boek leest makkelijk en ik zit meteen in het verhaal. Ik heb het nog niet uit maar het is een goed boek!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Aan gruzels

Auteur:

Elise Campanario

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

224

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

02-12-2016

ISBN:

978-94-0223-163-2 / 9789402231632

Vaste prijs:

€ 19,99

Waardering:

  • (11)