Nora Stroink - Portret van een bevlogen kunstenares

Christina Dorjee

Categorie: Biografieën
  • (1)

€ 22,49
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Nora Stroink had een hartelijke, levensblije uitstraling en was buitengewoon creatief. Dat blijkt ook uit haar honderden kleurrijke landschappen en portretten. Ze groeide op in Amsterdam en trouwde met dr. ir. Johan Heinrich Steggewentz. Hij stierf jong. Ze woonden in Den Haag en op Sumatra. Nora was beroepsvioliste in Het Nederlands Kamerorkest en studeerde aan de Haagse Kunstacademie. Daarna hielp ze veel mensen met muziektherapie op de Willem Arntz Hoeve in Den Dolder. Haar leven kende ook thrillerachtige dramatische gebeurtenissen, die haar levensweg hebben bepaald.

Uit het boek

"Nora Stroink is gefascineerd door het mediterrane Zuiden. Met name blijkt zij sterk geboeid door Corsica en het zuidelijke Frans-Catalonië: gebieden, die zij belééft. Niet alleen natuur, architectuur en pittoreske typen wil zij in haar werk vastleggen, ook de ziel van het land en het volk wil ze ontdekken en tot uitdrukking brengen. Hoezeer wordt zij in Frans-Catalonië betoverd door de verrukkelijke, opwekkende muziek van de Sardane. En hoe raak heeft zij daar de nettenboeters, de handwerkende vrouwen en de vissers vereeuwigd. Op zo’n manier dat men het gevoel krijgt zelf deze mensen ontmoeten te hebben. De kleurige vissersboten, de havens, de kerken, de pleinen, Nora schenkt u de kostelijke gewaarwording zelf daar te zijn geweest." (Arnhemse Courant, 10 maart 1965)
Negen jaren lang is Nora een aantal zomermaanden op Corsica te vinden en bezoeken veel beroemde gasten het eiland. Een aantal van hen wordt, naast de plaatselijke ‘beroemdheden’, door Nora geschilderd. Zoals Erik Bryn Hesselberg, kunstenaar en navigator van de Kon-Tiki expeditie van Thor Heyerdahl in 1947. In 1960 schildert Nora hem, gehurkt zittend in de hut van zijn zelfgebouwd zeilschip, dat afgemeerd ligt in de Baai van Calvi. En ook Jacques-Yves Cousteau, beroemd onderwateronderzoeker die met zijn schip de Calypso ligt afgemeerd in de baai. Met een klein bootje vaart men naar de kade van Calvi.

Over de auteur

Uit dankbaarheid begon Christina Dorjee aan een biografisch portret van haar pleegmoeder Nora Stroink. Als kind ontmoette zij Nora op een vakantie in Corsica. Ze vertelt het boeiende levensverhaal van de kunstenares en haar kleurrijke schilderkunst hartverwarmend, spontaan en direct. Christina is onder meer kleurkundige en geïnteresseerd in architectuur. Ze hielp bij het inrichten van een aantal exposities van schilderijen van Nora.

Reviews

2019-02-04 19:08:32 | Door: Simon Kuin | Waardering:
Ontroerend mooi boek over leven en werken van de veelzijdige kunstenares Nora Stroink; een buitengewoon boeiende en inspirerende vrouw. Een aanrader!Schrijf uw eigen beoordeling

:

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Nora Stroink - Portret van een bevlogen kunstenares

Auteur:

Christina Dorjee

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

164

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

03-02-2017

ISBN:

978-94-022-3315-5 / 9789402233155

Vaste prijs:

€ 22,49

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (1)