Het Grote Roze Boek voor de Katholieke Kerk

Bea Tilanus

Category: Religion

€ 23,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De katholieke kerk ziet transgenders als een groot probleem. Er blijken veel transmannen in die kerk actief te zijn geweest. Transgender vrouwen waren minder zichtbaar. De katholieke kerk stond echter niet onwelwillend tegenover castraties. Enkele heiligen uit het Limburgse land passeren met andere castraten de revue. Toonaangevende Limburgse kunstenaars maakten verwijzingen naar ‘ontmande’ heiligen. Met denkbeelden van sjamanen, waarvan velen homo- en transseksueel waren, worden heiligenbeelden geanalyseerd. De verbeelding van het innerlijke van die heiligen is onderhevig aan wetmatigheden en sluit haarfijn aan op bijvoorbeeld Tibetaanse medische schilderingen.
Mystiek en westerse wetenschap gaan naadloos in elkaar over. Als in een huwelijk worden zij tot een nieuwe eenheid gebracht.
Door hun innerlijk huwelijksprocessen zijn sommige katholieke heiligen goden in andere culturen die vrijelijk van geslacht veranderen. Die innerlijke vaardigheid lijkt haast verloren te zijn geraakt. Volgens Thomas More komt die vaardigheid terug als religie wetenschappelijk is onderbouwd. Deze innerlijke reis vol hilarische situaties, overbrugt tegenstellingen tussen kunst en wetenschap, man en vrouw, islam en christendom. Het mystieke huwelijk, de éénwording, wordt in dit boek sprookjesachtig en kleurrijk bezongen in termen van de 21ste eeuw dankzij een bonte stoet transgender heiligen.

From the book

Jeanne d’Arc, wie kent haar niet? De maagd die in mannenkleding vocht. Roemrijk stierf zij als heks op een brandstapel. Zij werd in 1920 officieel heilig verklaard.
In zijn/haar boek ‘Transgender Warriors, Making History of Joan of Arc to Dennis Rodman’ wist Leslie Feinberg verschillende heiligen te achterhalen die als vrouw geboren waren, maar als ‘man’ beroemd werden. Velen van hen vallen onder de categorie ‘baardheiligen’: biologische vrouwen die door goddelijk ingrijpen plotseling werden voorzien van een complete baard. Dit gebeurde bijvoorbeeld als een maagdelijke Christin gedwongen werd te trouwen met een woeste maar vooral heidense koning. Zoals Sint Ontcommer die vervolgens met baard en al als Christus gekruisigd werd. Andere baardheiligen zijn Galla en Paula.
Daarnaast zijn er heiligen waarvan men pas na hun dood ontdekte dat die niet als man maar als vrouw geboren waren; Pelagia, Margarita, Marinus (Marina), Athanasia (Alexandria), Eugenia, Appollinaria, Euphrosyne, Matrona, Theodora, Anastasia, Papula, Joseph (Hildegund). Een bijzonder geval is pausin Johanna die tijdens een processie in Rome een kind baarde, hoewel sommige historici beweren dat die vrouwelijke paus nooit heeft bestaan. Kortom, het wemelt van vrouw-naar-man transgenders in de kerkelijke annalen.

About the author

Bea Tilanus, geboren in 1962, studeerde culturele antropologie. Tijdens haar werk in Senegal kwam ze in contact met de islam en het Afrikaans sjamanisme. Zij bestudeerde de katholieke cultuur in Limburg en vervangt haar pastoor bij Woord en Cummuniediensten. Zij is als transgender actief in de katholieke kerk die zij probeert te verrijken door te spelen met alternatieve visies en verhalen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het Grote Roze Boek voor de Katholieke Kerk

Author:

Bea Tilanus

Category:

Religion

Number of pages:

172

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

30-06-2017

ISBN:

978-94-022-3727-6 / 9789402237276

Price:

€ 23,00

Language

Dutch