Ziel van Vera - jeugd

VeraSoul

Categorie: Biografieën

€ 15,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Een 83-jarige vrouw uit Joegoslavië overlijdt in het ziekenhuis in Maastricht. Haar zoon herinnert zich verhalen over haar jeugd: het gezin waarin zij opgroeide, de Tweede Wereldoorlog, de naoorlogse tijd… Zij was getuige van gebeurtenissen die in een historische context geplaatst zijn. De herinneringen worden afgewisseld met passages uit het heden. Het is een verzameling van herinneringen over een moeder met een vraag: wat weten wij over, voor vele, de belangrijkste persoon in ons leven, onze moeder? Met deze poging probeert de auteur iets over de jeugd van zijn moeder te vertellen.

Uit het boek

De mythe over Jozef Schultz is door de jaren heen gegroeid. Voor bijna iedereen was het welkom, maar een klein aantal mensen in de lokale bevolking in Servië, in Smederevska Palanka, was tegen de mythe. Ze herinnerden zich de represailles van de Duitsers. Men was blij met het beeld dat zei dat je toch in mensen moet geloven, er zijn heilige voorbeelden van humanisme, zoals Josef Schultz: hij weigerde onbekende mensen, partizanen, te fusilleren, hoewel hij wist dat hij zelf daarvoor gefusilleerd ging worden. Josef Schultz kreeg een monument naast de 16 gefusilleerde partizanen in Smederevska Palanka en in Joegoslavië is in 1973 een film over hem gemaakt. De film werd aanbevolen als bron voor onderwijs op universiteiten in Amerika (US-based Educational Film Library Association (EFLA) en Torah Aura Production teachers’ guide, Teaching the Holocaust).

Over de auteur

Miroslav Vasilić (1962) is geboren in Bosnië, voormalig Joegoslavië. Na zijn gymnasium heeft hij de opleiding voor werktuigbouwkunde gedaan en daarna heeft hij als docent op een experimentele middelbare school voor speciale onderwijs gewerkt. Aan het einde van de oorlog in Bosnië is hij met zijn moeder naar Nederland gekomen. In Nederland heeft hij twaalf jaar als computerprogrammeur gewerkt. Met zijn vrouw en twee zoons woont hij in Maastricht. Van jongs af aan zijn boeken zijn belangrijkste gezelschap.

VeraSoul is een samenwerking tussen de laatst samenwonende gezinsleden van Vera Savić.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Ziel van Vera - jeugd

Auteur:

VeraSoul

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

74

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

24-03-2017

ISBN:

978-94-0223-451-0 / 9789402234510

Vaste prijs:

€ 15,99