Koude herinneringen - Tweestrijd door oorlog

Shiva Karimi

Category: Novels

€ 20,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Al-Rashid is een rijke familie met een Iraanse achtergrond. De familie woont in het noordelijke gebied van Irak, waar Saddam de president is. De vader van de familie wordt door de president uitgenodigd om naar een hotel in Bagdad te komen. Als hij weg is, komen soldaten alle waardevolle spullen uit huis halen en ze brengen de moeder met haar drie kinderen naar de grens van Iran. Tijdens hun reis komen ze erachter dat ze het jongste kind, Abdullah, vergeten zijn mee te nemen en ze keren direct om. In de kelder van het huis vinden ze het levenloze lichaam van de jongen. Na de begrafenis keert de familie terug naar de grens, maar tijdens de reis krijgt de moeder ruzie met een officier. Uit woede laat de officier de kinderen alleen achter in de Sahara. Zullen zij zelfstandig de weg vinden naar Iran?

Vijftien jaar later komen twee van de kinderen terug naar Irak, op zoek naar hun moeder en om het ouderlijk huis terug te krijgen. Maar zullen zij haar vinden?

From the book

Ik herinner me de dag waarop Alrashid doodging nog goed. Het was op het besnijdenisfeest van Abdullah. Wij waren allemaal in het huis van Alrashid. Soraya was niet tevreden, ze wilde niet in Alrashids huis feesten. Ik hoorde haar tegen Sohrab zeggen: "Hier in het huis van Abdullah, niet daar!"
Sohrab zuchtte diep: "Maar dat is het huis van Abdullah’s opa!" Hij klonk ontevreden: "Hij is ziek en misschien gaat hij morgen dood. Wat moet ik tegen hem zeggen?"
Soraya zei: "Vorige week zag ik dat Jim vertrok..." Jim, de Amerikaanse vriend van Alrashid, ging naar Bagdad. Hij bleef niet voor het feest. Alrashid hield er niet van om hem en Soraya samen te zien. Als hij hoorde dat Soraya en Jim hadden gesproken, begon hij altijd te schelden.
Uiteindelijk stemde Soraya er toch mee in om het feest bij Alrashid te vieren. Ze zei tegen Sohrab: "Ik kom, want hij blijft niet meer leven, hoop ik!" Hierna riep ze mij: "Nashimeh!" Ik ging naar de woonkamer. Soraya keek mij vijandig aan en zei: "Ga maar naar Alrashids huis, wij willen daar feesten, help Mahmud even. Ik wil dat alles in orde is." Ik geloof dat ze wist dat ik van Alrashid hield. Zij wist dat hij mijn eerste liefde was en tevens mijn laatste.

About the author

Shiva Karimi is geboren in Iran en was zeven jaar toen de oorlog tussen Iran en Irak begon. Het was voor haar een donkere periode, die zij zich nog goed kan herinneren. De vliegtuigen die overvlogen op weg naar Teheran en de bommen die gegooid werden. De hele familie moest schuilen en op die veilige plek blijven, soms wel voor uren lang. Het was of samen zijn of samen sterven voor haar familie. De oorlog is inmiddels acht jaar bezig en heeft al bijna van een miljoen mensen het leven gekost.
Shiva woont nu 13 jaar in Nederland en heeft deze pijnlijke periode verwerkt. Zij gelooft dat de oorlog aan beide kanten onschuldige slachtoffers heeft gemaakt en dat er een oorlog wordt gevoerd die geen enkele reden heeft.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Koude herinneringen - Tweestrijd door oorlog

Author:

Shiva Karimi

Category:

Novels

Number of pages:

160

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

14-07-2017

ISBN:

978-94-022-3718-4 / 9789402237184

Price:

€ 20,00

Language

Dutch