Geen stuiver van de lommerd - De biografie van vakbondsman Jaap van der Linden

Peter van der Aa

Category: Biographies
  • (1)

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hij had een stem als een roestige betonschaar, maar kon er mensen mee inspireren, motiveren en activeren. Jaap van der Linden begon zijn werkzame leven als spruitenplukker in de Hoeksche Waard, maar ontpopte zich tot een kleurrijk en vooraanstaand vakbondsbestuurder.
Deze biografie vertelt zijn verhaal: hij werd roverhoofdman van kindervakantiekampen, vormde met Wim Kok het duo ‘de jongens van de zolder’, stond met zijn poten in de bagger, bestreed politici die de sociale zekerheid wilden afbreken en was de spin in het web bij stakingen en andere vakbondsacties. Hij was ook een gretig verteller van uit het leven gegrepen annekedotes.

From the book

Wat vooral als een mokerslag was aangekomen, was de rol van de PvdA-bewindslieden die, ondanks hun eerdere stoere taal, de plannen voor de afbraak van de WAO mede voor hun rekening namen. Ook Jaap, al veertig jaar lid van de partij, was hevig teleurgesteld. Na de ziektewetperikelen in 1982 voelde het opnieuw alsof zijn eigen partij hem een dolk in de rug stak. Het was een hard gelag dat het uitgerekend zijn oud-collega’s Kok en Ter Veld waren die hem deze streek leverden.
Honderden PvdA-leden, onder wie ook veel vakbondsbestuurders en
-medewerkers, zegden hun partijlidmaatschap op. Zo ver ging Jaap niet. ‘Nog niet’, was zijn antwoord als hij daar vragen over kreeg. Maar het ‘nog’ was na een paar weken alweer verdwenen want hij was te verknocht aan de partij om er ooit afscheid van te nemen. Wat hij wel meteen deed was Elske ter Veld thuis opbellen. Toen hij het antwoordapparaat kreeg, spuide hij zijn gram door te zeggen dat hij het ‘kloten van de bok’ vond wat zij had geflikt. Ter Veld reageerde een paar dagen later in een interview in de Volkskrant: ‘Natuurlijk zullen ze bij de vakbeweging nu zeggen: kloten van de bok.’ Later vertelde ze daarover: ‘Tot ontsteltenis van mijn voorlichter riep ik dat tegen de journalist. Voor mij was dat: groeten aan Jaap en de boodschap is ontvangen.’

About the author

Peter van der Aa (Tilburg, 1950) werkte in de jaren zeventig in de dagbladjournalistiek en stapte daarna over naar de vakbeweging. Voor de FNV maakt hij als eind- en hoofdredacteur tientallen jaren ledenmagazines. Daarnaast schreef hij boeken en brochures. Sinds 2012 is hij zelfstandig journalist en schrijver (www.peterschrijftalles.nl). Bij Boekscout publiceerde hij eerder Het koffertje van Manny, het relaas van een zoektocht naar zijn biologische schoonvader.

Reviews

2017-04-25 10:55:29 | By: Jan van Elst | Rating:
mooi om te lezen, zeker ook omdat ik Jaap persoonlijk kenWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Geen stuiver van de lommerd - De biografie van vakbondsman Jaap van der Linden

Author:

Peter van der Aa

Category:

Biographies

Number of pages:

196

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

31-03-2017

ISBN:

978-94-022-3448-0 / 9789402234480

Price:

€ 20,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)