Kerkvolk - Verhalen uit de kerk

Pieter Karman

Category: Religion

€ 19,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Zeg maar Levieten, waterdragers en houthakkers, farizeeën en schriftgeleerden, overgestapt uit de Bijbel naar dit boek. Alleen geven we ze nu andere namen. Dominees, kosters en organisten en kerkvolk. Was ook een prachtige titel geweest. Mensen in de kerk die dingen verzinnen, mensen die dat niet willen, mensen die er mee spotten en mensen die er met een knipoog naar kijken. De ervaringen met dat segment beminde gelovigen heeft de schrijver te boek gesteld. Ook eigen ervaringen, hem aangereikt door vijfitg mooie jaren als organist en kerkkoordirigent. En opgegroeid, hoe vormend, in een gezin met een welhaast beroepouderling als vader.

From the book

Op een mooie zondagmorgen toog het stel, zoals gewoonlijk, u las het al hierboven, ter kerke. Ze waren wat aan de late kant en de sabbathsreize was van zodanige afstand dat er haast gemaakt moest worden. Maar toch scheen mevrouw tijd over te hebben om onderweg zo nu en stil te staan en naar het scheen een met onbestemd gevoel te worstelen. Het was een ondefinieerbare bezorgdheid die haar bezighield. “Kom nou maar, de dag is jong, het is mooi weer en we hebben vandaag een goeie dominee, maak je nou maar geen zorgen,” aldus verwoordde haar man zijn poging haar weer bij de zondagse les te krijgen. En ze besloten beiden dat er niets aan de hand was. De kerkdienst werd op tijd gehaald en verliep zoals men dat pleegt te doen op de dag der ruste naar orde en verwachting. Tot toch ook de predikant vanaf de kansel enige vorm van nervositeit bespeurde bij onze zuster in kwestie. Die zich op den duur ontwikkelde tot met opvallende bewegingen het horloge raadplegen, heen en weer schuifelen en steels links of rechts gluren alsof ze een vluchtweg zocht vanuit de volle kerkbank. De dominee vond het tijd worden voor een tussenzang en na die uitnodigende mededeling richtte hij zich ongerust tot mevrouw met de vraag of ze zich niet goed voelde, zo ja, dan kon ze zich nu zonder verstoring van de eredienst huiswaarts begeven. Het antwoord was wat verrassend: “Och dominee, ik wil graag de dienst helemaal meemaken, maar zou u een schietgebedje willen doen, ik heb de melk op het petroleumstelletje laten staan!”

About the author

Pieter Karman vertelde al voor hij kon schrijven. De zondagschoolverhalen vonden volgens hem plaats in en om zijn dorp. De werkelijkheid drong pas wat later door. In zijn leven als bakker/broodbezorger had hij altijd wel publiek, een verhaal vertellen bij een klant aan de deur of even gauw naar binnen en aan het harmonium. Na een mooie tijd als bakker en koordirigent is het toch schrijven en dichten geworden. Want wat hij heeft beleefd of gehoord moet verteld worden!

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Kerkvolk - Verhalen uit de kerk

Author:

Pieter Karman

Category:

Religion

Number of pages:

164

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

22-09-2017

ISBN:

978-94-022-3896-9 / 9789402238969

Price:

€ 19,49

Language

Dutch