Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Frans Babylon
herinneringsgewijs

Auteur

Pierre L.Th.A. Maréchal

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De Brabantse dichter Frans Babylon was een zieke poète maudit die zowel de poëzie als de kunst stimuleerde te vernieuwen. Brabant liep sterk achter bij de ontwikkelingen. Uiteindelijk verwierp hij de traditionele dichtstijlen en schreef hij gedichten op gevoel. Met vrienden vormde hij de Bredero-club en stimuleerde hij kunstenaars om zich verder te ontwikkelen. Babylon bevorderde eveneens de ontwikkeling van openbare kunstexposities voor groot publiek. Naast Brabant en Amsterdam was Frankrijk een geliefde omgeving. Ondanks zijn bipolaire stoornis en dankzij zijn creativiteit bracht Frans Babylon veel tot stand.

Over de auteur

Pierre Maréchal werkte onder meer voor de internationale trekvogelbescherming. Ruim twintig jaar is hij actief bezig met poëzie. Hij schrijft en organiseert maandelijks diverse podia en optredens. De laatste jaren doet hij dit bij de PoëzieClub Eindhoven en de werkgroep ‘Boekenkast’. Frans Babylon - herinneringsgewijs is typisch zo’n onderwerp. Het is een project over een bekende en tegelijk een minder bekende dichter, wiens daden van betekenis waren voor de ontwikkeling van de poëzie en de kunsten in het zuiden van ons land.

Productinformatie

ISBN
9789402237207 / 978-94-022-3720-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
23-06-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
184
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Op 31-1-1957 sturen Frans Babylon en Jef van Turnhout (Roc Turne) vanuit Sint-Oedenrode een brief rond. Deze brief wordt bekend als het NU-Manifest. Het gaat over de ruimte boven café ‘t Rozenknopje, op de hoek Hoogstraat-Gestelsestraat in Eindhoven. De kunstenaar Rien van den Brink had de leegstaande ruimte ontdekt. Samen met de kunstenaars Rien van den Brink, Louis Derijks, Johan Lennaerts, Henri Titselaar en Piet Tielen hebben zij de ruimte geschikt gemaakt voor bijeenkomsten, feestelijkheden, voordrachten, exposities en dergelijke. De ruimte kon zich meten met Le Canard in Amsterdam of Gard Sivik in Antwerpen. Le Canard in Amsterdam is een galerie en cultureel trefpunt, welke in 1950 opende met surrealistische kunst. Gard Sivik is een Belgisch-Nederlands avant-garde tijdschrift opgericht naar het gelijknamige Jazzcafé in Antwerpen. Het is mogelijk dat het initiatief van het manifest bij Jef van Turnhout lag en dat hij het verder samen met Babylon heeft uitgewerkt. Van Turnhout ontving bij de opening de mensen aan de deur. De kunstenaars waren gekleed in een zwarte trui. Om duidelijk te maken dat ze in Parijs het existentialisme hadden opgedaan. Vele andere kunstenaars, dichters, kunstminnaars en kroeglopers kwamen naar het café het Rozenknopje. Waaronder de schrijver ‘Herman H. J. Maas in zijn dertig jaar oude blauwgrijze gabardine’, schreef de journaliste Gerda Smits, een vriendin van Babylon. Meijer noemt de gang naar Parijs een ‘verplicht avontuur’. Frankrijk (vooral Parijs) als bevrijding van het verstikkende Nederland van de jaren vijftig, argumenteerde Simon Vinkenoog. Hier beleefde men de ontwikkeling en de vernieuwing van de kunsten en poëzie. In Frankrijk (Parijs) was Frans Babylon actief geweest en gaf daar in vloeiend Frans lezingen over kunst- en letterkunde. Babylon was lid van ‘Prisme poétique anthologie de la poésien contemporaine d’expression Francaise’. In 1961 en 1992 werden veel aanslagen gepleegd in Algerije en Frankrijk door de ‘Organisation de l’Armée Secrète’. Overigens ook in Parijs! Frans Babylon reageerde daarop met het gedicht ‘Vloekklacht’.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek