Algiz - een decennium in Vlaanderen 1119-1129

Genoveva Vansina

Categorie: Romans
  • (1)

€ 25,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Via de wederwaardigheden van twee jongelui (één historisch, één fictief) wordt het dagelijkse leven in zijn diverse facetten weergegeven tijdens de regeringsperiode van de Vikingzoon, Karel van Denemarken, die konings- en keizerskroon weigerde om graaf van Vlaanderen te blijven in een scharniermoment van zijn geschiedenis. Literair gezien ontstond uit zijn persoonlijkheid een held, thans, na 900 jaar, nog voortlevend in ‘De Rode Ridder’- verhalen. De titel verwijst naar de Oudgermaanse mythe die stelt dat in crisismomenten uit broederliefde telkens weer een held geboren zal worden om, in zijn daden, een gemeenschap de juiste levenswijze te tonen.

Uit het boek

Robrecht is thuis en ontvangt Helgi in mensenkleren, maar in zijn zaal ligt en hangt de volledige wapenrusting klaar.
"Heb je tijd voor mij?"
"Nee, maar zet je toch maar en vertel. Wat ben je nog te weten gekomen? Maar zeg, wat zie je er belabberd uit. Heb je geweend?"
"Wat dacht je dan? Ik heb er een slapeloze nacht opzitten en twee dagen hartzeer."
"Deze dag is nog niet om, kan best nog leuk worden."
"O ja, dat zullen we dan maar hopen. Jij ziet er anders ook niet bepaald stralend uit. Jij hebt ook geweend hé? Waarom?"
"Ga jij idioot vinden... om Boudewijn."
"Vind ik niet idioot. Ik weet, dat jullie goed met mekaar overweg konden."
"Hij was dat nooit vergeten van dat feestros van hem, dat we wat opgetut hadden. Eens riep hij me om zijn paard even vast te houden: "Alleen maar vasthouden hoor!" En daarbij knipoogde hij eens. En een andere keer toen ze hem een paard brachten: "Is dat nu een rijdier voor de graaf van Vlaanderen? Robrecht, denk eens na of je niets kan vinden dat dat dier wat meer aanzien zou kunnen geven?" en dan had je zijn ogen eens moeten zien tintelen! Ach, dat hij zo ver van huis is moeten gaan sterven voor een oorlog van die Lodewijk. Hij heeft ook nog zoveel moeten afzien, zoveel pijn moeten verbijten. Ja, ik heb met hem te doen en ja, ik heb om hem geweend. Straks vertrekken we voor de uitvaart en begrafenis morgen."
"Waar wordt hij begraven?"
"Sint-Omaars. Wij strooien onze dode graven zowat rond; Rijsel, Gent, Atrecht, nu Sint-Omaars en de volgende misschien eens in Brugge in de hoop zeker dat ze ooit wortel schieten en rijke vruchten dragen... Maar kom, da’s voor later. Vertel nu. Ik brand van ongeduld en nieuwsgierigheid."

Over de auteur

Genoveva Vansina is de dochter van auteur Dirk Vansina en zus van de Afrikanist Jan Vansina. Zij studeerde Germaanse Filologie aan de Rijksuniversiteit Gent en was lerares hogermiddelbaar onderwijs in Engeland, Belgisch-Congo en enkele scholen in België, voor ze voor anker ging in Brasschaat, waar ze 53 jaar woonde. Ze onderwees Nederlands, Engels, Duits, Frans, Wetenschappelijke Lectuur en Geschiedenis. Ze heeft twee dochters, Gudrun en Hadewijch, en drie kleinkinderen, een Vlaamse Jolien en twee Noren, Jonas Ingvald en Simen Emile.

Reviews

2018-02-07 19:46:50 | Door: Dirk Dox | Waardering:
Een lijvig boek van bijna 500 bladzijden dat ons de Lage landen begin 12de eeuw leert kennen. Vlot geschreven, aandacht-trekkend en moeilijk om weg te leggen. Alleen kende men toen geen 'elektronische ganzenveer', wat een beetje de sfeer breekt. Een aanrader, en ik ga ook voor deel 2!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Algiz - een decennium in Vlaanderen 1119-1129

Auteur:

Genoveva Vansina

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

492

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

28-07-2017

ISBN:

978-94-0223-778-8 / 9789402237788

Vaste prijs:

€ 25,99

Waardering:

  • (1)