Het laatste gebaar

Dirk Verdoold

Category: Novels

€ 20,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Graaf Ansfried wordt, in opdracht van de bisschop van Luik, aangesteld als bisschop van Utrecht. Hij krijgt daar te maken met de Vikingaanvallen in Tiel 1006 en Utrecht 1007. Ansfried wordt één van de beste bisschoppen van Utrecht. Hij sticht o.a. het Benedictijnerklooster van Heiligenberg, waar zijn leven als 18e bisschop van Utrecht in 1010 eindigt. Regelmatig komt er een prediker (de dominee) in de stad. Hij zet zich af tegen de Leer van Rome. Dit wordt hem door de plaatselijke kerkleiders niet in dank afgenomen. Utrecht groeit uit tot een handelsstad en koopwaar uit alle werelddelen wordt de haven binnengevaren. De schaduwkant hiervan is dat ook de misdaad dichterbij komt. Duistere rituelen en hallucinerende middelen krijgen steeds meer mensen in de greep. Dan, op een winteravond, loopt een ritueel volledig uit de hand ...

From the book

Dan gaan de deuren van de kerk open en komen de veroordeelden naar buiten. Ze lopen achter elkaar; aan weerskanten begeleid door drie soldaten. Het zijn allen mannen. Jong nog. Met trage gang lopen ze het plein op. Zweet loopt met straaltjes van hun voorhoofden en druppelt op de verzengende grond. Ansfried en de andere hoogwaardigheidsbekleders lopen erachteraan. De mensen zien ze aankomen. Opeens wordt het doodstil op het plein. Iedereen voelt de spanning. De veroordeelden lopen schoorvoetend naar het schavot. Uit hun ogen spreekt angst. De man voorop durft niet om zich heen te kijken. Hij loopt met gebogen hoofd de trap van het podium op. De scherprechter loopt naar de man en zegt hem te knielen. Eén van de hoogwaardigheidsbekleders, staande onder het schavot, doet een stap naar voren en zegt met luide stem: "Pieter Janszoon. Ik veroordeel je, wegens het stelen van voedsel uit de Rijkseigendommen van de Staat der Nederlanden, waarmee je het staatsbelang te kort hebt gedaan, tot het afhakken van de rechterhand!" De veroordeelde rilt. Dan knikt de hoogwaardigheidsbekleder naar de scherprechter en deze vraagt de veroordeelde de rechterhand uit te steken en op het houtblok te leggen. Het publiek houdt de adem in. Op het moment dat de bijl naar beneden komt, pakt een bestofte boodschapper Ansfried bij de arm en zegt: "U moet snel naar uw vrouw. Het gaat niet goed met haar!" Ansfried draait zich om, verontschuldigt zich en spoedt zich naar Hereswit.

About the author

"Ik ben geboren en woonachtig in Moordrecht. Op een scholengemeenschap ben ik werkzaam als conciërge. In mijn vrije tijd schrijf ik graag korte verhalen en mijn wens was om eens een roman te schrijven. Twee jaar heb ik gewerkt aan mijn debuutroman Het laatste gebaar. Ik hoop dat mijn boek vele lezers mag boeien."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het laatste gebaar

Author:

Dirk Verdoold

Category:

Novels

Number of pages:

350

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

15-05-2009

ISBN:

978-90-883-4876-1 / 9789088348761

Price:

€ 20,95

Language

Dutch