Demotieverhalen - Er was eens/oneens…

Richard Jongsma

Categorie: Management
  • (1)

€ 20,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Hoe kan een gedwongen demotietraject zodanig vormgegeven worden dat de nieuwe functie als aantrekkelijk wordt beschouwd door de medewerker en hij de nieuwe positie gemakkelijker accepteert? Dit boek is gebaseerd op ervaringen van leidinggevenden en HR-managers, die verklaren hoe zij vanuit werkgeversperspectief een balans hebben gevonden in het doelmatig inzetten van gedwongen demotietrajecten, zonder dat dit (langdurig) negatieve effecten voor de medewerker en organisatie tot gevolg had. Dit boek is bestemd voor al die lijn- en HR-managers die de voordelen van een demotie inzien, maar nog twijfelen over de aanpak. Met bijdragen van voetbaltrainers Foppe de Haan en Erwin van de Looi.

Uit het boek

'En toch bestaat er nog een grote kloof tussen het nut en de noodzaak van demotie die vanuit de literatuur vaak benadrukt wordt en het gebruik van demotie als strategisch personeelsplanningsinstrument. Het gebruik van demotie bij personeelsplanning is zeer beperkt, juist vanwege de opvatting dat men demotie liever bij hoge uitzondering toepast.’ Ik had nog onthouden dat studies bij herhaling uit hadden gewezen dat demotie zelden wordt aangewend.
‘Dat snap ik toch niet helemaal. Ik lees in vakbladen en op het internet steeds vaker dat HR-professionals via onlineonderzoeken aangeven de intentie te hebben om demotie onderdeel te laten worden van hun HR-beleid in de toekomst. Dit, omdat ze het belang ervan inzien en overtuigd zijn geraakt dat de voordelen van demotie opwegen tegen de gepercipieerde nadelen. Dan zou je toch verwachten dat demotie meer en meer erkend wordt als onderdeel van effectief HR-beleid en in de toekomst vaker gebruikt zal worden?’
De verwarring van Louisa was begrijpelijk. Naast de type aanleidingen en het momentum, was er namelijk nog een ander aspect verbonden aan de inzet van demotie waar we nog niet over hadden gesproken: de benadering van demotie.
‘We hebben zo-even de conclusie getrokken dat veel aanleidingen om een demotietraject op te starten een negatieve lading of context hebben. Dat heeft z’n weerslag op de mate waarin de medewerker een voorgestelde demotie zal aanvaarden. De vraag die bij de inzet van demotie centraal moet komen te staan is niet zozeer of demoties doorgevoerd moeten worden, maar meer hoe dat het beste aangepakt kan worden. Anders gezegd, kan een demotietraject ook een positieve en opbouwende aanleiding hebben? Of kan dat alleen maar bij een vrijwillige demotie?

Over de auteur

Richard Jongsma heeft bijna twintig jaar ervaring als HR-professional bij zowel profit- als not-for-profitorganisaties. Zijn kracht ligt op het snijvlak van het ontwikkelen van HR-beleid en het ondersteunen van het management bij de implementatie ervan. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd door hogescholen als gastdocent voor HRM-studenten en als spreker op congressen en seminars. Richard is auteur van de boeken Ziekteverzuim in 100 vragen (2010), Overspoeld door schaarste (2012) en Demotie. Het laatste taboe doorbroken (2014).

Reviews

2017-04-28 16:52:31 | Door: Swieber | Waardering:
Het leuke aan dit boek is dat je mee wordt gwnomen in het verhaal en tegelijkertijd inzicht verkrijgt in carriereperspectief waar demotie net zo normaal is als promotieSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Demotieverhalen - Er was eens/oneens…

Auteur:

Richard Jongsma

Categorie:

Management

Aantal pagina's:

204

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

28-04-2017

ISBN:

978-94-0223-564-7 / 9789402235647

Vaste prijs:

€ 20,49

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (1)