Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De sprong in het alledaagse

Auteur

Henk van der Ent

Uitvoering
Paperback
Prijs
19 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In dit boek maakt Henk van der Ent duidelijk waarom hij zich ‘agnost uit eerbied’ noemt. Ook legt hij uit waarom het schrijven van poëzie voor hem noodzakelijk is. Het dichterschap is, evenals het geloof, de kern van iemands identiteit. Iedereen die ‘hier ben ik’ tegen de schepping zegt, is een dichter.

Over de auteur

Henk van der Ent (Rotterdam, 1939) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde om erachter te komen wat het geheim van poëzie is. Hij was leraar in Apeldoorn. Zijn dichtersnaam is Anton Ent. Hij publiceerde achttien bundels. Hij schreef ook proza. In zijn boeken over spiritualiteit en levenskunst ‘Het vierde land’ en ‘De moed om niet te schuilen’ probeert hij te achterhalen wat de mens houvast geeft.

Productinformatie

ISBN
9789402235074 / 978-94-022-3507-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
07-04-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
138
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Wie hier ben ik zegt, ziet dat alles wat voorhanden is, bijzonder is: de geur van de meiregen maar ook die van de mesthoop, de regendruppel maar ook de bloedplas, de tumor maar ook de zwangerschap. Met een symbolische blik is de wereld om hem heen niet meer ‘gewoon’.
De werkelijkheid krijgt een andere kleur, zoals een zinnetje een situatie plotseling kan veranderen. De voorzitter zegt: ‘Ik open de vergadering’ en brengt met die uitspraak een wijziging tot stand. Door dat te zeggen, ontstaat er een andere werkelijkheid. De stoelen, tafels en aanwezigen blijven dezelfde, toch is de situatie plotseling anders. Zo werkt de hier ben ik-ervaring ook.
Wie de werkelijkheid als een dragende werkelijkheid ervaart, kan het leven –ondanks alles- als een geschenk beschouwen. In het voetspoor van Prediker, de meest pessimistische auteur uit de Bijbel. ‘Alles is leegte’ zegt hij. Zijn argument hiervoor is dat niets hetzelfde blijft. Er zijn alleen maar processen, in de natuur en in de maatschappij. Juist omdat alles tijdelijk is, is het een prestatie hier ben ik te zeggen, drie dragende woorden.
Maar wat, als ik de leegte aan den lijve ervaar? Wanneer ik voel wat mijn nietige plaats in de onmetelijke ruimte is en ik met Pascal verbijsterd ben als de eeuwige stilte van die oneindige ruimte me schrik aanjaagt? Wat, zodra ik besef dat mijn bewustzijn genetisch en neurologisch bepaald is en ik me afvraag wie ik werkelijk ben? Wat, zodra ik ervaar dat ik middenin de nacht op zoek ben naar een mier op een zwarte rots? Dat ik, met een lamp op het voorhoofd, een elfstedentochtrijder in de ochtendmist ben, zich een weg banend door de onbekende wereld?

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek