De sprong in het alledaagse

Henk van der Ent

Categorie: Geloofszaken

€ 17,99
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

In dit boek maakt Henk van der Ent duidelijk waarom hij zich ‘agnost uit eerbied’ noemt. Ook legt hij uit waarom het schrijven van poëzie voor hem noodzakelijk is. Het dichterschap is, evenals het geloof, de kern van iemands identiteit. Iedereen die ‘hier ben ik’ tegen de schepping zegt, is een dichter.

Uit het boek

Wie hier ben ik zegt, ziet dat alles wat voorhanden is, bijzonder is: de geur van de meiregen maar ook die van de mesthoop, de regendruppel maar ook de bloedplas, de tumor maar ook de zwangerschap. Met een symbolische blik is de wereld om hem heen niet meer ‘gewoon’.
De werkelijkheid krijgt een andere kleur, zoals een zinnetje een situatie plotseling kan veranderen. De voorzitter zegt: ‘Ik open de vergadering’ en brengt met die uitspraak een wijziging tot stand. Door dat te zeggen, ontstaat er een andere werkelijkheid. De stoelen, tafels en aanwezigen blijven dezelfde, toch is de situatie plotseling anders. Zo werkt de hier ben ik-ervaring ook.
Wie de werkelijkheid als een dragende werkelijkheid ervaart, kan het leven –ondanks alles- als een geschenk beschouwen. In het voetspoor van Prediker, de meest pessimistische auteur uit de Bijbel. ‘Alles is leegte’ zegt hij. Zijn argument hiervoor is dat niets hetzelfde blijft. Er zijn alleen maar processen, in de natuur en in de maatschappij. Juist omdat alles tijdelijk is, is het een prestatie hier ben ik te zeggen, drie dragende woorden.
Maar wat, als ik de leegte aan den lijve ervaar? Wanneer ik voel wat mijn nietige plaats in de onmetelijke ruimte is en ik met Pascal verbijsterd ben als de eeuwige stilte van die oneindige ruimte me schrik aanjaagt? Wat, zodra ik besef dat mijn bewustzijn genetisch en neurologisch bepaald is en ik me afvraag wie ik werkelijk ben? Wat, zodra ik ervaar dat ik middenin de nacht op zoek ben naar een mier op een zwarte rots? Dat ik, met een lamp op het voorhoofd, een elfstedentochtrijder in de ochtendmist ben, zich een weg banend door de onbekende wereld?

Over de auteur

Henk van der Ent (Rotterdam, 1939) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde om erachter te komen wat het geheim van poëzie is. Hij was leraar in Apeldoorn. Zijn dichtersnaam is Anton Ent. Hij publiceerde achttien bundels. Hij schreef ook proza. In zijn boeken over spiritualiteit en levenskunst ‘Het vierde land’ en ‘De moed om niet te schuilen’ probeert hij te achterhalen wat de mens houvast geeft.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

De sprong in het alledaagse

Auteur:

Henk van der Ent

Categorie:

Geloofszaken

Aantal pagina's:

138

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

07-04-2017

ISBN:

978-94-0223-507-4 / 9789402235074

Vaste prijs:

€ 17,99