Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Ciconiis Tractatus
Over de ooievaar

Auteur

Martinus Schoockius

Uitvoering
Paperback
Genre
Dieren
Reviews
4,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
19 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Over de ooievaar is een tweetalige uitgave. Het bevat naast de vertaling ook de originele tekst van De Ciconiis Tractatus. Zoals gebruikelijk was in de universitaire wereld van die tijd publiceerde Martinus Schoockius zijn verhandeling over de ooievaar in het Latijn. De eerste druk verscheen in 1660 in Groningen en de tweede in 1661 in Amsterdam. Het is de eerste in Nederland verschenen vogelmonografie en het oudste Nederlandse boekje over de ooievaar. Het geeft als een mini-encyclopedie een beeld van hetgeen er door schrijvers, bijbelvertalers, kerkvaders en geleerden vanaf de klassieke oudheid tot halverwege de zeventiende eeuw over deze boeiende vogel geschreven is.

Over de auteur

Martinus Schoockius ofwel Martin Schoock werd op 1 april 1614 geboren in Utrecht of Zaltbommel, studeerde in Franeker en ging in 1632 naar Leiden. Niet lang daarna werd hij privaatdocent in de wijsbegeerte en theologie in Utrecht, later leraar in de retorica aan het Gymnasium aldaar en hoogleraar in de vrije letteren aan de Utrechtse Hogeschool. In 1640 vestigde hij zich te Groningen, waar hij hoogleraar in de logica en physica werd. In 1666 vertrok hij naar Frankfurt aan de Oder waar hij hoogleraar in de geschiedenis en historiograaf van de keurvorst van Brandenburg werd en in 1669 overleed.

Productinformatie

ISBN
9789402235920 / 978-94-022-3592-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-05-2017
Taal
Nederlands

Genre
Dieren

Uitvoering
Paperback
Pagina's
130
Formaat
20 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Het andere voorbeeld is dat van Crollius in zijn Tractatus de signaturis: ‘Uit het betrouwbare ooggetuigenverslag van een prijzenswaardig man heb ik begrepen dat een ooievaarsvrouwtje dat door het mannetje door geursporen op overspel betrapt was, door een hele groep ooievaars die door het mannetje bijeengeroepen was en op de hoogte was gesteld van de schanddaad van het vrouwtje, als het ware door iedereen schuldig bevonden, werd kaalgepikt en in stukken werd gescheurd, in een park bij de stad Spiers.’ Ik zal niet uitgebreid ingaan op Guillermus Parisiensis die in zijn kroniek iets dergelijks heeft vermeld. Als je Aelianus mag geloven dan straffen ooievaars niet alleen het overspel van hun eigen soort, maar soms ook van mensen. Hij vertelt daar als volgt over in boek 8, hoofdstuk 20 van De natura animalium. ‘Het verhaal gaat dat een ooievaar zich ergerde aan het overspelige gedrag van een vrouw. In het Thessalische Cranon’(een stad in Thessalië volgens Plinius & Stephanus, heette bij Homerus waarschijnlijk Ephyra; heet nu Ceres volgens Bellonius) ‘leefde eens een uitzonderlijk mooie vrouw, Alcinoë genaamd, die als haar man op reis was en zij alleen thuis was, geregeld seksuele omgang had met een slaaf. Een ooievaar die dit ontdekte, vond de ontrouw van de vrouw aan haar man onverdraaglijk en heeft haar kort daarop aangevallen en van haar gezichtsvermogen beroofd, daarmee het onrecht haar man aangedaan wrekend.’

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door petrus ciconia op 21-05-2017
mooie tweetalige uitgave met bijzondere kleurenillustraties en een uitgebreid register op personen en werken
door E.R. Habold op 02-06-2017
Dit is zo'n leuk boekje, ook voor niet Ooievaar-liefhebbers !
Het formaat is prachtig.