Cover voorkant
Dit is Al Chemie - De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde
Dit is Al Chemie - De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde

Dit is Al Chemie - De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde

Gerrit van Rijn

  • (3)

€ 28,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De scheikunde achter de restauratie en dat in zeer brede zin is in dit boek verwerkt, met als uitgangspunten hoe een stof  en zijn naam is ontstaan en hoe die stof in het Duits, Engels en Frans werd en nu wordt genoemd. In de geschiedenis van die stof kwamen er verrassende namen en gebruiken naar voren. Al deze kennis is niet alleen in de restauratie te gebruiken maar leuk en soms zelfs nodig om te weten, ook als scheikunde als moeilijk wordt ervaren.
Hoewel het over scheikunde gaat is het dus geen scheikundeboek zoals op scholen wordt gebruikt.

From the book

Terpentijn komt uit naaldbomen en Canada was in het begin van de 20e eeuw een grote producent van dit oplosmiddel, dat een nadeel heeft: het wordt door resten gomhars vaak geel. Als in de loop van de 20e eeuw de vraag naar oplosmiddelen groter wordt, komt Shell met een mengsel van oplosmiddelen, dat dezelfde oplossende eigenschappen heeft als terpentijn. Shell noemde dit mengsel Canadian white spirit. Canadian als verwijzing naar Canada dat de terpentijn levert en white omdat dit oplosmiddel niet geel wordt, maar helder blijft. Canadian valt dan in het spraakgebruik weg en blijft white spirit over, een naam die vooral in de Angelsaksische landen wordt gebruikt.
In het Nederlandse taalgebied gebruikt Shell de term terpentine als verkleinwoord van terpentijn. Dit mengsel bevat onder andere de aromaten: benzeen en tolueen. Als dan die aromaten kankerverwekkend blijken te zijn, en dan vooral benzeen, wordt een aromaat vrij oplosmiddel gemaakt, dat dan voornamelijk uit koolwaterstoffen bestaat met 9 tot 11 koolstofatomen, Shell noemde dat oplosmiddel Shellsol® D40 en omschreef het als een aromaat arme terpentine. Vandaar dat het ook wel aromaat vrije terpentine of aromaat arme terpentine wordt genoemd. Het oplossend vermogen van deze terpentine is door het ontbreken van de aromaten anders. Het bevat dus geen benzeen, tolueen of xyleen.
Andere oliemaatschappijen hebben de naamgeving van Shell overgenomen. Zoals Exxon, die heeft zijn oplosmiddelen Exxsol® genoemd; zo heeft Exxsol® D40, dezelfde eigenschappen als Shellsol® D40 en Shellsol A100wordt door Exxon Aromatic 100® genoemd. Aanvankelijk bevatte terpentine dus aromaten, later zijn die eruit gelaten. Er is nog terpentine met 18% aromaten en zelfs met 32% aromaten. Die worden soms met terpentine-18 en terpentine-32 aangeduid. Deze twee oplosmiddelen bevatten wel aromaten maar geen benzeen. Zij hebben dus andere oplossende eigenschappen dan de aromaat arme terpentine.

About the author

Gerrit van Rijn, geboren in 1941 te Utrecht, is na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in research, les gaan geven in scheikunde, biologie en natuurkunde. Daarna is hij als ondernemer met de Labshop gestart en heeft zich daarbij vooral gespecialiseerd in de scheikunde achter de restauratie, waardoor dit boek ook ontstaan is.

Reviews

2018-02-27 15:06:47 | By: Suzanne | Rating:
Leerzaam boek! Ik gebruik het naast mijn scheikunde boek voor het vwo.

2017-12-12 20:16:43 | By: Lenna van Ooijen | Rating:
Een heel mooi, uitgebreid boek! Het enthousiasme spat er vanaf en door de manier van schrijven (dan weer verhalend, dan weer theoretisch) lukt het mij gemakkelijker te onthouden. Voor mijn schilderpraktijk is de kennis die in dit boek staat handig, zowel vanwege de bindmiddelen als de pigmenten en andere toevoegingen die gedaan kunnen worden bij het maken van verf.

2017-10-19 11:16:31 | By: Henny van Leeuwen-van Rijn | Rating:
Een uniek naslagwerk over chemie geschreven vanuit de praktijk en bedoeld voor de praktijk. Nagenoeg alle chemische stoffen worden beschreven met naam en toenaam en met een breed scala aan toepassingsmogelijkheden.
Voor kunstenaars en restaurateurs een onmisbare handleiding.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Dit is Al Chemie - De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde

Author:

Gerrit van Rijn

Category:

Popular Science

Number of pages:

658

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

28-04-2017

ISBN:

978-94-022-3570-8 / 9789402235708

Price:

€ 28,99

Language

Dutch

Rating:

  • (3)