Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Dit is Al Chemie
De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde

Auteur

Gerrit van Rijn

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
29 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

De scheikunde achter de restauratie en dat in zeer brede zin is in dit boek verwerkt, met als uitgangspunten hoe een stof  en zijn naam is ontstaan en hoe die stof in het Duits, Engels en Frans werd en nu wordt genoemd. In de geschiedenis van die stof kwamen er verrassende namen en gebruiken naar voren. Al deze kennis is niet alleen in de restauratie te gebruiken maar leuk en soms zelfs nodig om te weten, ook als scheikunde als moeilijk wordt ervaren.
Hoewel het over scheikunde gaat is het dus geen scheikundeboek zoals op scholen wordt gebruikt.

Over de auteur

Gerrit van Rijn, geboren in 1941 te Utrecht, is na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in research, les gaan geven in scheikunde, biologie en natuurkunde. Daarna is hij als ondernemer met de Labshop gestart en heeft zich daarbij vooral gespecialiseerd in de scheikunde achter de restauratie, waardoor dit boek ook ontstaan is.

Productinformatie

ISBN
9789402235708 / 978-94-022-3570-8
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
28-04-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
658
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Terpentijn komt uit naaldbomen en Canada was in het begin van de 20e eeuw een grote producent van dit oplosmiddel, dat een nadeel heeft: het wordt door resten gomhars vaak geel. Als in de loop van de 20e eeuw de vraag naar oplosmiddelen groter wordt, komt Shell met een mengsel van oplosmiddelen, dat dezelfde oplossende eigenschappen heeft als terpentijn. Shell noemde dit mengsel Canadian white spirit. Canadian als verwijzing naar Canada dat de terpentijn levert en white omdat dit oplosmiddel niet geel wordt, maar helder blijft. Canadian valt dan in het spraakgebruik weg en blijft white spirit over, een naam die vooral in de Angelsaksische landen wordt gebruikt.
In het Nederlandse taalgebied gebruikt Shell de term terpentine als verkleinwoord van terpentijn. Dit mengsel bevat onder andere de aromaten: benzeen en tolueen. Als dan die aromaten kankerverwekkend blijken te zijn, en dan vooral benzeen, wordt een aromaat vrij oplosmiddel gemaakt, dat dan voornamelijk uit koolwaterstoffen bestaat met 9 tot 11 koolstofatomen, Shell noemde dat oplosmiddel Shellsol® D40 en omschreef het als een aromaat arme terpentine. Vandaar dat het ook wel aromaat vrije terpentine of aromaat arme terpentine wordt genoemd. Het oplossend vermogen van deze terpentine is door het ontbreken van de aromaten anders. Het bevat dus geen benzeen, tolueen of xyleen.
Andere oliemaatschappijen hebben de naamgeving van Shell overgenomen. Zoals Exxon, die heeft zijn oplosmiddelen Exxsol® genoemd; zo heeft Exxsol® D40, dezelfde eigenschappen als Shellsol® D40 en Shellsol A100wordt door Exxon Aromatic 100® genoemd. Aanvankelijk bevatte terpentine dus aromaten, later zijn die eruit gelaten. Er is nog terpentine met 18% aromaten en zelfs met 32% aromaten. Die worden soms met terpentine-18 en terpentine-32 aangeduid. Deze twee oplosmiddelen bevatten wel aromaten maar geen benzeen. Zij hebben dus andere oplossende eigenschappen dan de aromaat arme terpentine.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Henny van Leeuwen-van Rijn op 19-10-2017
Een uniek naslagwerk over chemie geschreven vanuit de praktijk en bedoeld voor de praktijk. Nagenoeg alle chemische stoffen worden beschreven met naam en toenaam en met een breed scala aan toepassingsmogelijkheden.
Voor kunstenaars en restaurateurs een onmisbare handleiding.
door Lenna van Ooijen op 12-12-2017
Een heel mooi, uitgebreid boek! Het enthousiasme spat er vanaf en door de manier van schrijven (dan weer verhalend, dan weer theoretisch) lukt het mij gemakkelijker te onthouden. Voor mijn schilderpraktijk is de kennis die in dit boek staat handig, zowel vanwege de bindmiddelen als de pigmenten en andere toevoegingen die gedaan kunnen worden bij het maken van verf.
door Suzanne op 27-02-2018
Leerzaam boek! Ik gebruik het naast mijn scheikunde boek voor het vwo.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Dit is Al Chemie De Etymologie van Begrippen uit de Scheikunde HARDCOVER

Gerrit van Rijn

1 reviews
De scheikunde achter de restauratie en dat in zeer brede zin is in dit boek verwerkt, met als uitgangspunten hoe een stof en zijn naam is ontstaan en hoe die stof in het Duits, Engels en Frans werd en nu wordt genoemd. In de geschiedenis van die stof kwamen er verrassende namen en gebruiken naar voren. Al deze kennis is niet alleen in de restauratie te gebruiken maar leuk en soms zelfs nodig om te weten, ook als scheikunde als moeilijk wordt ervaren. Hoewel het over scheikunde gaat is het dus geen scheikundeboek zoals op scholen wordt gebruikt.
34,50
Voorkant cover

Een stralende Röntgen

Gerrit van Rijn

Het leven van Wilhelm Conrad Röntgen met veel details van zijn leven in Apeldoorn en zijn Utrechtse periode. Met verschillende foto’s van o.a. van Zeuner, Clausius, Semper, Schuster en Ernst Lech. Een overzicht over de elektriciteit in de 18 en 19e eeuw met mooie foto’s van de beroemde mensen. Goede en zeer uitvoerige citaten over de ontdekking. Uitgebreide toepassing van röntgenstralen en fabricage van röntgenapparatuur met een afbeelding van Wehnelt. De levensloop van Röntgen in Würzburg en zijn verdere leven in München en uiteindelijk zijn heengaan.
23,99
Voorkant cover

Het Kalkboekje van Labshop Kalk en gips in de bouw en restauratie

Gerrit van Rijn

Het kalkboekje van Labshop behandelt de geologisch geschiedenis van kalk en gips en hoe vroeger kalk en gips werden vervaardigd, gebruikt en verwerkt. Vooral wanneer er huizen werden gebouwd met steen en mortel. De huidige methode van het branden van kalk en gips wordt uitgebreid behandeld en de eigenschappen hiervan worden uitgelegd. Daarnaast wordt de huidige toepassing van kalk en gips in de restauratie en in de bouw, en dan vooral afgezet tegen cement waarmee nu vooral gebouwd wordt, besproken. Voor de restauratie wordt een aantal recepten gegeven en besproken van zowel kalk als gips. Tenslotte wordt nog ingegaan op de negatieve aspecten van hydrofobering als middel om water uit metselwerk te weren.

21,50