Hoe was dat vroeger (O)pa? - Een terugblik op de tweede helft van de vorige eeuw

Cornelis Frederik

Category: (Local) History

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Door vragen van zijn (klein)kinderen is de auteur gaan beseffen dat zijn belevingswereld ‘vroeger’ is geworden en volkomen anders was dan de huidige belevingswereld. Als antwoord op hun vragen is dit boek ontstaan en verhaalt de jeugdperiode van de auteur. Het boek schetst het dagelijkse Oost-Veluwse plattelandsleven in de periode van pakweg 1945 tot 1970, de periode van de Wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het boek is niet bedoeld als geschiedkundig of historisch naslagwerk en is verre van allesomvattend, eerder te hooi en te gras en het boek is niet biografisch van opzet.

From the book

In de hoorn, met een draad aan het kastje verbonden, bevond zich een microfoon en een luidsprekertje. De draaischijf telde in een gedeeltelijke cirkelvorm tien genummerde gaten met de cijfers 0 tot en met 9. De vinger paste in zo’n gaatje en men kon met die vinger de kiesschijf draaien. Zo was het mogelijk een nummer te kiezen door te draaien tot aan de aanslag. Omdat telefoonbezit destijds uniek was werden ook boodschappen voor de buurt door gebeld en gevraagd deze door te geven. Kwam een telefoontje voor een buur dan schreef mijn moeder dat op een briefje en dat mocht of moest ik, afhankelijk van mijn bereidwilligheid, weg brengen. Daarbij had ik wel voorkeursadressen want als het mee zat leverde het een snoepje op maar er waren ook van die krentenkakkers die de deur sloten met de boodschap ‘doe de groeten aan je vader en je moeder’. Mijn moeder runde als het ware een soort van postkantoortje en wij werden een iets van onbezoldigde postbode. Ook kwamen buren met de vraag aan mijn moeder of er even gebeld mochten worden en hierin waren drie niveaus te onderscheiden. Niveau 1 : de buur vroeg of hij/zij mocht bellen, zo heette telefoneren,  koos (draaiden dus) dan  zelf het nummer en hadden de moed zelf te spreken.  Niveau 2 : de buur vroeg of mijn moeder het nummer wilde draaien, was er opgenomen dan gaf mijn moeder de hoorn door en de buur begon het gesprek. Niveau 3 : de buur vroeg mijn moeder de boodschap door te geven en durfden voor geen goud aan het toestel te komen, dus mijn moeder voerde het gesprek.

About the author

Cornelis Frederik (1944) is gepensioneerd en woont met zijn vrouw in Apeldoorn. Samen hebben ze twee zoons en vier kleinkinderen die inmiddels het basisonderwijs al enkele jaren achter zich hebben gelaten. In het werkzame leven was de schrijver actief op milieugebied als onderzoeker en adviseur. Het boek Hoe was dat vroeger (O)pa? is geschreven naar aanleiding van vragen van zijn kleinkinderen over het wel en wee van ‘zijn vroeger’ en hoe dat vroeger er uitzag.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Hoe was dat vroeger (O)pa? - Een terugblik op de tweede helft van de vorige eeuw

Author:

Cornelis Frederik

Category:

(Local) History

Number of pages:

192

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-05-2017

ISBN:

978-94-022-3568-5 / 9789402235685

Price:

€ 20,99

Language

Dutch