Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Hoe was dat vroeger (O)pa?
Een terugblik op de tweede helft van de vorige eeuw

Auteur

Cornelis Frederik

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Door vragen van zijn (klein)kinderen is de auteur gaan beseffen dat zijn belevingswereld ‘vroeger’ is geworden en volkomen anders was dan de huidige belevingswereld. Als antwoord op hun vragen is dit boek ontstaan en verhaalt de jeugdperiode van de auteur. Het boek schetst het dagelijkse Oost-Veluwse plattelandsleven in de periode van pakweg 1945 tot 1970, de periode van de Wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het boek is niet bedoeld als geschiedkundig of historisch naslagwerk en is verre van allesomvattend, eerder te hooi en te gras en het boek is niet biografisch van opzet.

Over de auteur

Cornelis Frederik (1944) is gepensioneerd en woont met zijn vrouw in Apeldoorn. Samen hebben ze twee zoons en vier kleinkinderen die inmiddels het basisonderwijs al enkele jaren achter zich hebben gelaten. In het werkzame leven was de schrijver actief op milieugebied als onderzoeker en adviseur. Het boek Hoe was dat vroeger (O)pa? is geschreven naar aanleiding van vragen van zijn kleinkinderen over het wel en wee van ‘zijn vroeger’ en hoe dat vroeger er uitzag.

Productinformatie

ISBN
9789402235685 / 978-94-022-3568-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-05-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
192
Formaat
A5
Illustraties
Nee

Inkijk

In de hoorn, met een draad aan het kastje verbonden, bevond zich een microfoon en een luidsprekertje. De draaischijf telde in een gedeeltelijke cirkelvorm tien genummerde gaten met de cijfers 0 tot en met 9. De vinger paste in zo’n gaatje en men kon met die vinger de kiesschijf draaien. Zo was het mogelijk een nummer te kiezen door te draaien tot aan de aanslag. Omdat telefoonbezit destijds uniek was werden ook boodschappen voor de buurt door gebeld en gevraagd deze door te geven. Kwam een telefoontje voor een buur dan schreef mijn moeder dat op een briefje en dat mocht of moest ik, afhankelijk van mijn bereidwilligheid, weg brengen. Daarbij had ik wel voorkeursadressen want als het mee zat leverde het een snoepje op maar er waren ook van die krentenkakkers die de deur sloten met de boodschap ‘doe de groeten aan je vader en je moeder’. Mijn moeder runde als het ware een soort van postkantoortje en wij werden een iets van onbezoldigde postbode. Ook kwamen buren met de vraag aan mijn moeder of er even gebeld mochten worden en hierin waren drie niveaus te onderscheiden. Niveau 1 : de buur vroeg of hij/zij mocht bellen, zo heette telefoneren,  koos (draaiden dus) dan  zelf het nummer en hadden de moed zelf te spreken.  Niveau 2 : de buur vroeg of mijn moeder het nummer wilde draaien, was er opgenomen dan gaf mijn moeder de hoorn door en de buur begon het gesprek. Niveau 3 : de buur vroeg mijn moeder de boodschap door te geven en durfden voor geen goud aan het toestel te komen, dus mijn moeder voerde het gesprek.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek