Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Samen door de Tweede Wereldoorlog
Het verhaal van een ontsnapte Gouwenaar en een Oekraïense dwangarbeidster

Auteur

Willem Dekker

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,8 / 5 (5 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Oom Arie was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiker. Hij is verraden en via Kamp Amersfoort naar Duitsland getransporteerd. Daar is hij ontsnapt. Op zijn vlucht heeft hij zijn latere vrouw, tante Henny, ontmoet. Zij was als veertienjarig meisje door de Duitsers vanuit Rusland gedeporteerd en moest als dwangarbeidster op een Duitse boerderij werken. Ze werden verliefd en zijn na de bevrijding in Duitsland getrouwd. Dat huwelijk heeft eenenzeventig jaar stand gehouden. Niemand kende hun verhaal. De reden: “Ze praten er nooit over.” Zelfs tegenover hun eigen kinderen hadden ze zelden iets losgelaten, tot enkele maanden geleden.

Over de auteur

Willem Dekker is een gepensioneerd Landmacht Kolonel. Hij is zeer geïnteresseerd in geschiedenis en spionage. De Tweede Wereldoorlog fascineert hem ook, maar dan vooral bezien vanuit het perspectief van de burgerbevolking. Dat is de reden dat hij gretig toehapte toen hij de gelegenheid kreeg het tot voor kort onvertelde verhaal van zijn oom en tante op te schrijven.

Productinformatie

ISBN
9789402236811 / 978-94-022-3681-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
09-06-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
150
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Voor het eerst werd een tipje van de sluier opgelicht over de eerste ontmoeting tussen oom Arie en tante Henny. Oom Arie was met wat Nederlanders, Amsterdammers spraken ze over, ergens in Duitsland op de vlucht. Ze hielden zich ’s nachts schuil op een boerderij. Toen ze de volgende ochtend wakker werden, keek mijn oom in het mooie gezicht van tante Henny. Ze lachte naar oom Arie en die was op slag verliefd, althans zo kwam het op mij over. Oom Arie was in gevangeniskleren en had een kaalgeschoren hoofd. De eigenaar van de boerderij vroeg hem of hij kon helpen. Nou, dat wilde oom Arie wel. Hij ruilde zijn gevangeniskleding in voor gewone kleren en ging aan de slag als boerenknecht.
Poolse militairen waren de eerste geallieerde troepen die in de omgeving van de boerderij werden gesignaleerd en waren feitelijk de bevrijders van Arie en Henny. De Duitsers hadden een soort huisarrest en mochten zich niet verplaatsen. Ze waren aan huis gekluisterd, maar oom Arie mocht zich vrij bewegen. Het criterium om geen huisarrest te krijgen was blijkbaar dat je een andere taal dan het Duits moest spreken. Zo vertelde oom Arie dat hij in die periode een tijdje als melkboer had gewerkt. Na een paar weken waren oom Arie en tante Henny richting Nederland gaan lopen. Onderweg konden ze af en toe een stukje meerijden op een vrachtwagen. Ze konden een keer overnachten bij de nonnen, maar moesten wel gescheiden slapen. En ze waren inderdaad in Duitsland getrouwd, in een gebouw waarvan slechts één ruimte nog intact was. ’s Morgens hadden ze gevraagd naar de mogelijkheid van een huwelijksvoltrekking en ’s middags om twee uur konden ze terecht voor de ceremonie.
 
Ongelooflijk, de hoeveelheid informatie die ik in anderhalf uur te horen kreeg die middag over een onderwerp waar ik eigenlijk al mijn hele leven in geïnteresseerd was. Maar was dit alles? Klopte dit allemaal wel? Was er nog meer? Eigenlijk waren mijn nieuwsgierigheid en zucht naar informatie alleen maar toegenomen.

Reviews (5)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Wim Dekker op 24-06-2017
Zojuist heb ik het boek uitgelezen.

Wat een boek, wat een verhalen, wat een leed en wat een mooie afloop na alle doorstane ellende van Oom Arie en tante Hennie.
Over de schrijver:
Je hebt jouw roeping ongetwijfeld niet gemist als Militair. Echter, het schrijverschap zou met evenveel gemak ook jouw roeping nu kunnen zijn na jouw Militaire carrière. Ik ga er dus vanuit dat jouw tweede boek niet lang op zich zal laten wachten. Ik wil hem alvast bestellen.

Jouw schrijfstijl leest prettig, voor mij beeldend en de scenes die je beschrijft zie ik zo voor me alsof ik getuige ben van de gebeurtenissen. Jij kunt echt goed schrijven.
door Jose op 25-06-2017
Geweldig boek om te lezen. Mooi dat zo'n familieverhaal uiteindelijk tijd toch opgetekend is
door Jacqueline op 28-06-2017
Ik heb het boek in één keer uitgelezen. Heel emotioneel om te lezen wat oom Arie en tante Hennie allemaal hebben meegemaakt. Het is prachtig verwoord door Willem Dekker.
door Annie op 10-07-2017
Wat hebben deze twee mensen jarenlang een geheim met zich meegedragen. Prachtig verwoord door de schrijver. Grote klasse !!!
door Mariëlle Donselaar op 22-07-2017
5 sterren zegt genoeg denk ik.
Echt een aanrader voor wie een persoonlijk verhaal uit de 2e wereldoorlog wil lezen.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Een rondje spionage door Den Haag Spionage, eindelijk helder uitgelegd

Willem Dekker

2 reviews
Het boek is geschreven in de vorm van een rondleiding langs panden in Den Haag die iets van doen hebben met spionage. Bij ieder gebouw wordt verteld wat de relatie is van het betreffende pand met spionage. Dit leidt tot verrassende onthullingen, zelfs voor echte Hagenaars. Tijdens de toer passeer je panden waar coverfirma’s hebben gezeten. Daar wordt uitgelegd wat een pand aan de Nieuwe Uitleg te maken heeft met het beruchte Venlo incident uit november 1939. Iets verderop staat het woonhuis dat ooit door Mata Hari is gehuurd. Bij dit pand wordt het echte verhaal over haar leven onthuld, met als kernvraag: ”Was ze een goede of een slechte spion?” Ook wordt verteld waar de Nederlandse geheime diensten, de MIVD en de AIVD, hun oorsprong hebben, uiteraard met bijbehorende achtergrondverhalen. Naast de beschrijving van de panden worden bekende en minder bekende, maar in ieder geval toepasselijke en aansprekende, spionageverhalen beschreven.
21,50
Voorkant cover

Poco a Poco Een betere toekomst voor Peruaanse kinderen dankzij Nederlandse stichting

Willem Dekker

Stichting Poco a Poco biedt al tien jaar kinderen uit de allerarmste milieus in Cusco, Peru, meer kans op een betere toekomst door hun opleiding te betalen.
Het verhaal is geschreven als een ontdekkingstocht en beperkt zich niet tot de stichting. Het is een informatief boek met wetenswaardigheden en achtergrondinformatie over Peru, de leefomstandigheden en het schoolsysteem. Het is een levendig verhaal vanuit het gezichtspunt van de schrijver, doorspekt met anekdotes en kwinkslagen. Stapje voor stapje, poco a poco dus, beschrijft de auteur alle aspecten en activiteiten van de stichting, Carolien de oprichtster, het bestuur, de vrijwilligers en de sponsoren. Ook kritische vragen, dilemma’s en de resultaten van de kinderen komen uitgebreid aan bod.

21,99
Voorkant cover

Leven met slechthorendheid Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie

Willem Dekker

7 reviews
Dit is het persoonlijke verhaal van een militair die vanwege zijn slechte gehoor kort voor zijn pensioen wordt afgekeurd voor het uitvoeren van operationele taken. Vanaf dat moment stort hij zich als vrijwilliger op de belangenbehartiging voor zijn slechthorende lotgenoten. Hij geeft een inkijk in het werk bij een patiëntenvereniging. Activiteiten als voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden belicht. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft hij wat slechthorendheid is en wat de gevolgen hiervan zijn op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. De auteur zegt gefrustreerd te zijn, omdat hij aan zijn omgeving niet duidelijk kan maken wat ernstige slechthorendheid voor hem betekent. Wie dit verhaal leest, zal tot de conclusie komen dat het zelden zo goed is uitgelegd. Voor de anderhalf miljoen Nederlanders met een hooraandoening is dit boek een steun, voor hun omgeving een openbaring.
22,50