Werkboek autobiografisch schrijven - Deel 1: Ontluikende lente - Je kindertijd centraal

Greet Niederländer

Category: Miscellaneous

€ 16,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Mooie, grappige of ontroerende gebeurtenissen uit je leven vastleggen is leuk en zinvol. Recent onderzoek heeft de heilzame werking van schrijven op de gezondheid bevestigd: Vastleggen wordt loslaten. Wie zich daarbij wil laten inspireren vindt in dit Werkboek Autobiografisch Schrijven, deel I onder 16 thema’s, praktische opdrachten, vragen, tips en introductieteksten die meteen tot schrijven uitnodigen. In het voorwoord worden doel en achtergrondoverwegingen helder uiteengezet. In deel I van het in totaal vierdelige werkboek staat de kindertijd, de levensfase die we kunnen vergelijken met het seizoen van de Ontluikende Lente, centraal.

From the book

De opdrachten
De thema-opdrachten in dit werkboek zijn een neerslag van negen jaar schrijfcoaching. We werkten in kleine groepjes van maximaal acht personen.
Maar wil je alleen aan de slag met dit werkboek dan is dat heel goed mogelijk.
Je kunt ook overwegen met een klein groepje vrienden/vriendinnen te werken. Dat heeft als voordeel dat je elkaar inspireert. Je kunt dan op zo’n schrijfbijeenkomst volgens afspraak om de beurt de leiding nemen. Of je spreekt met elkaar af thuis te schrijven en op de bijeenkomsten voor te lezen wat jullie hebben geschreven.

Feit of fictie?
De schrijfopdrachten worden voorafgegaan door een gedicht, een visualisatie, een verhaaltje, een zoek/leesopdracht, een tekenopdracht of andere introductie, bedoeld om je op het thema af te stemmen, de herinnering op te roepen, de taalstroom op gang te brengen en de fantasie aan te wakkeren. Want fantaseren mag als je verhaal daardoor leuker, spannender wordt. Je herinnering klopt immers toch niet. Hoe was het weer tijdens de gebeurtenis die je wilt beschrijven, wie waren erbij aanwezig, wat werd er precies gezegd: het is bijna onmogelijk dat weer te reproduceren. Je zult daarvoor je voorstellingsvermogen en je fantasie moeten gebruiken om er een goed verhaal van te kunnen maken: "Zonder verbeelding laat geen enkel verhaal zich vertellen, ook niet dat van een geleefd leven".*
Ik noem dit ‘aangeklede levensfragmenten’.
En mocht de fantasie waarmee je je verhaal aankleedt toch een beetje ongemakkelijk voelen, dan zou je kunnen overwegen in een naschrift de juiste feiten te vermelden. (Bijvoorbeeld als je verhalen bestemd zijn voor het nageslacht)

*Adriaan van Veldhuizen & Dirk van Weelden  in "De Gids", nummer 6, 2016, pag.3.

About the author

Greet  Niederländer is schrijfcoach. Doorgeven van kennis en ervaring ziet zij als een van haar levensopdrachten. Zij was onderwijzeres, educatief medewerker voor o.a. twee mensenrechtenorganisaties en docent raja yoga. Zij gaf gedurende negen jaar bezinningsworkshops autobiografisch schrijven bij La Verna. Gedichten, artikelen en verhalen van haar hand werden in verschillende verzamelbundels opgenomen. Uitgeverij Boekscout.nl publiceerde haar poëziebundels Stem uit de Stilte (2011) en Eeuwige Spiraal, mandala’s en meditatieve poëzie (2014).

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Werkboek autobiografisch schrijven - Deel 1: Ontluikende lente - Je kindertijd centraal

Author:

Greet Niederländer

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

62

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 20 x 20 cm

Release date:

29-05-2017

ISBN:

978-94-022-3641-5 / 9789402236415

Price:

€ 16,99

Language

Dutch