Stampdrammende poten - Gevoelige gedichten over politiek (met intelligente commentaren!)

Rolf Mulder

Category: Society

€ 17,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wat is literatuur en poëzie? Ik zou het niet weten en het interesseert mij ook niet. Ik weet wel wat ik mooi vind. Neem nu dit gedicht:

Ze hieven een glas,
ze deden een plas
en alles bleef zoals het was.

Dit gedicht is ontstaan naar aanleiding van het feit dat in 1716/1717 het toenmalige parlement 10 maanden lang heeft vergaderd over ‘de treurige toestand van ’s lands financiën’. Zonder enig resultaat. Dit is voor mij poëzie! Mijn gedichten kunnen hier niet aan tippen. Desondanks vind ik mijn eigen werk prachtig, gevoelig en pakkend! Ik heb zelden zulke mooie gedichten gelezen, maar ik lees ook nooit andermans gedichten.
Na lezing van deze bundel zal het zonneklaar worden dat de schrijver niet weet wat poëzie is. En zijn rijmelfrutsels zijn van een ronduit belabberde literaire kwaliteit. Toch zijn ze op een bepaalde wijze wel pakkend. Ze bieden in ieder geval voor mij een mooie aanleiding om politieke beschouwingen te schrijven. Ik stel me dan ook zo voor dat u zich dus volledig concentreert op mijn bijdrages, waarvoor dank.

From the book

Op het eerste gezicht is dit een goedkoop, populistisch en belabberd geschreven rijmelaartje. Het speelt in op de meest primaire onderbuikgevoelens die je je maar kunt voorstellen: politici zijn bedriegers en ze moeten boeten. Nog een stapje verder en Barbertje moet hangen!

Het doet me denken aan die ophitsende pamfletten uit 1672 tegen de gebroeders de Witt, met alle kwalijke gevolgen van dien. In grote haast (en met de nodige taalfouten) verscheen op de dag van de moord bijvoorbeeld onderstaande pamflet:

CorneLis De wIt, RVaert Van Putten
VerraDer Van ‘t Lant en ‘s PrInCen VIant
Gaat naar ‘t geVangenhUIs, niet Verre Van ‘t Groene sootIe
aLwaer hI haast Loon naer SIIne werCken sal ontfangen

We klagen tegenwoordig wel eens over haatmails en taalverruwing en andere uitwassen van de sociale media, maar dit is dus van alle tijden (inclusief de taalfouten). Hoe dan ook, Nederlanders kunnen, onder de juiste omstandigheden (en in tegenstelling tot de mythes rondom onze volksaard) bijzonder gevaarlijk zijn voor hun bewindsvoerders. Dit ‘gedichtje’ is dus echt bloedlink en zou direct verboden moet worden onder het hoofdstuk haatzaaierij.

About the author

Rolf Mulder heeft diverse boeken gepubliceerd over een breed scala van onderwerpen: how to manage your boss, leiderschap, de farmaceutische industrie en, nota bene, een technothriller die wacht op een verfilming.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Stampdrammende poten - Gevoelige gedichten over politiek (met intelligente commentaren!)

Author:

Rolf Mulder

Category:

Society

Number of pages:

76

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 20 x 20 cm

Release date:

07-07-2017

ISBN:

978-94-022-3740-5 / 9789402237405

Price:

€ 17,49

Language

Dutch