De mysterieuze impressioniste - Het ontroerende levensverhaal van de schilderes Berthe Morisot

Henny van Kesteren

Categorie: Biografieën
  • (2)

€ 20,00
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Sinds Berthe Morisot model zit voor Edouard Manet komt ze zelf nauwelijks meer aan schilderen toe. Terwijl dat toch haar ambitie is: een goede schilderes worden. Manet schildert het ene na het andere portret van haar en noemt Berthe zijn mysterieuze muze. Dat streelt haar, want ze bewondert de schilder zeer, maar hun vriendschap staat een serieuze relatie met een andere man lang in de weg. Totdat zich eindelijk een geschikte huwelijkspartner aandient. Vanaf dat moment komt Berthes carrière in een stroomversnelling en maakt zij vrienden onder de impressionisten. Vastberaden volgt ze haar pad, totdat het noodlot toeslaat…

Uit het boek

Langzaam komt het besef dat haar dromen over Manet onrealistisch zijn. Hoe kan ze zich nu nog verzoenen met haar eenzame bestaan?
 
Ondertussen wordt ze door haar moeder geconfron-teerd met de harde werkelijkheid. Telkens begint ze met Berthe over haar toekomst.
‘We zullen nog eens een mogelijke trouwkandidaat bij ons thuis uitnodigen. Je wordt ouder lieverd, straks raak je je vrienden kwijt en sta je alleen. Misschien ben je dan te oud om te trouwen en eerlijk gezegd twijfel ik of je genoeg talent hebt om ooit succes te krijgen,’ voegt ze eraan toe.
Berthe is te verbouwereerd om iets terug te zeggen. Later op haar eigen kamer barst ze in snikken uit. Haar moeder, die haar altijd heeft aangemoedigd, twijfelt nu aan haar talent! Ook zegt ze voor de zoveelste keer dat ze haar te mager vindt. Maar ze heeft helemaal geen trek meer in eten! De doelloosheid van haar leven en de spanning in huis grijpen haar naar de keel en uiten zich in kokhalzen als ze aan tafel moet meeëten.
Een paar dagen later heeft haar moeder kennelijk spijt van haar opmerking, want dan probeert ze het enigszins goed te maken.
Met een arm om haar dochter heen zegt ze: ‘Lieve schat, het doet me pijn je zo somber te zien. Wat vind je ervan om eens een poosje bij Edma te gaan logeren? Dat is goed voor jullie allebei, denk je ook niet?’
Het lijkt Berthe ook de beste oplossing. Bij Edma vindt ze afleiding en misschien kunnen ze samen weer gaan schilderen?
 
Edma is dolgelukkig dat ze elkaar weer dagelijks kunnen spreken. Bovendien heeft ze Berthe mooi nieuws te vertellen. Ze is in verwachting! Berthe is oprecht blij voor haar zuster en kust haar op beide wangen. Zelf zou ze ook graag vervuld zijn van liefde, maar voor wie zou ze dat ooit kunnen voelen?

Over de auteur

Na haar loopbaan als logopediste is Henny van Kesteren (1949) boeken gaan schrijven over vergeten kunstenaars. Tot nu toe verschenen: Charley’s laatste meesterwerk, Valentine, de kleuren van haar ziel en Jan Toorop, een bevlogen Javaan. De mysterieuze impressioniste gaat over Berthe Morisot. Zij maakte ook deel uit van de impressionisten, maar is slechts bij weinig mensen bekend. Dit boek nodigt u uit om haar beter te leren kennen. Haar werk en persoon zijn het waard!

Reviews

2017-11-20 13:06:01 | Door: Ena Rutten | Waardering:
Een vlot leesbaar boek, met veel warmte voor de hoofdpersoon geschreven. Het leuke van de boeken van Henny is dat je op zo'n prettig leesbare manier bijna ongemerkt veel informatie krijgt over een bepaalde periode van de kunstgeschiedenis.

2017-10-18 13:43:06 | Door: Dorothe Tempelman-Venselaar
Ik heb veel bewondering voor Berthe Morisot. "De mysterieuze impressioniste" is voor mij dan ook een heerlijk boek, waarmee zij de credits krijgt die ze verdient. Het boek is vlot en met veel warmte geschreven. De schrijfster heeft zich goed ingeleefd in haar persoon en ook in de periode waarin ze leefde. Zo leer je ook haar vrienden, de andere schilders, beter kennen. Het boek ziet er mooi uit, en is een aanrader voor liefhebbers van het impressionisme.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

De mysterieuze impressioniste - Het ontroerende levensverhaal van de schilderes Berthe Morisot

Auteur:

Henny van Kesteren

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

162

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

07-10-2017

ISBN:

978-94-0223-970-6 / 9789402239706

Vaste prijs:

€ 20,00

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (2)