Babyboomers - Hun roomse vorming (1945-1970) - Casestudy Velp

Renie Hesseling

Category: (Local) History

€ 21,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Babyboomers verhaalt over een verloren landschap. Het boek reconstrueert met fraaie anekdotes de geloofsopvoeding tussen 1945 – 1970 binnen de Roomse Familie. Het blijft niet steken bij nostalgische herinneringen over de katholieke (huishoud)school, Okki en Taptoe of de schoolmis. Dit boek legt een leerplan bloot van de gouden driehoek: kerk, gezin en onderwijs. De uitgekiende socialisatietechnieken leerden deze roomse cultuur aan en slepen de kennis in. Toch verdampte het geloof. De beatmis werd het sluitstuk en het symbool van de opvoeding van de babyboomers. Met de vele unieke foto’s uit de Velpse parochie is de publicatie een feest voor het oog.

From the book

"In 1952, op de dag van mijn vierde verjaardag, begint mijn schooltijd. Op de bewaarschool kom ik voor het eerst nonnen tegen. Grote, zwart ruisende schaduwen met witte schorten. Altijd onheilspellend aanwezig. De juffen Riet en Dorie zijn de lichtpuntjes", noteert Nelly (1948) in haar familieboek. Een weinig veelbelovende start van haar schoolcarrière en godsdienstige opvoeding zou je denken.

De vorming in zoiets complex als een geloof, met al zijn rituelen en mysteriën, is een zaak van lange adem. Niet iets wat je in een handomdraai afroept. Het aanleren van kennis, gedragingen en waarden is een kwestie van training en herhaling. De vraag is niet óf je eraan moet beginnen maar wanneer. Dan denk je niet meteen aan kleuters die de luiers zijn ontgroeid en de bewaarschool bezoeken. Een waarde als kuisheid of deugdzaamheid leerde je niet snel op de St. Gerardus Majella bewaarschool. Veel te abstract. Ontvingen de bezoekertjes daar wel een soort van roomse vorming? Dit soort kwesties bekijk je al snel anders als naar voren komt dat de leiding in handen is van een congregatie (een kloostergemeenschap) die specifieke doelstellingen zegt na te streven.

De bewaarschool St. Gerardus Majella dankte zijn bestaan decennialang aan de inzet van de congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw. Rond 1924 stemden zij toe om te onderrichten aan de kleuterschool en de lagere school. Het nieuw gebouwde complex aan de Oranjestraat 37 wordt in 1926 ingewijd. De bewaarschool telde al meteen 70 kleuters. Het was een voor die tijd modern gebouw en voorzien van de nieuwste meubelen en leermiddelen. Volgens de pastoor zou deze model-bewaarschool tot zegen zijn voor de parochie.

25 september is er een presentatie en signeersessie bij Boekhandel Jansen & de Feijter Velp. Klik hier voor meer informatie!

About the author

Renie Hesseling (1951) groeide op in Velp (G). Na zijn studies Economische-Sociale Geschiedenis en Maatschappijleer aan de Radboud Universiteit werkte hij in het beroepsonderwijs. Hij was medeauteur van lesboeken voor maatschappijleer en aangesloten bij een landelijk schrijverscollectief. Zijn drijfveer is om geschiedenis en ons erfgoed van nabij en herkenbaar te beschrijven. De publicatie Babyboomers - Hun roomse vorming is daarvan een voorbeeld bij uitstek.

Reviews

2017-10-02 13:30:26 | By: Thea Hesse
Er komen veel herinneringen terug. De schooltijd op en de kerk. Stond tot mijn verbazing nog op een foto tijdens de jeugddriedaagse op de pinkenberg. Groeten, Thea Hesse-van BenthemWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Babyboomers - Hun roomse vorming (1945-1970) - Casestudy Velp

Author:

Renie Hesseling

Category:

(Local) History

Number of pages:

244

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

08-09-2017

ISBN:

978-94-022-3889-1 / 9789402238891

Price:

€ 21,49

Language

Dutch