De Bokkerijders - De vilders aan de galg

Arthur Moonen Sr.

Categorie: Historie
  • (1)

€ 17,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Dit boek is geen opsomming van feiten en data. De Bokkerijders - De vilders aan de galg is een spannend verhaal over het ontstaan van de eerste bende der Bokkerijders. Deze belevenissen van de beruchte vildersfamilie Ponts, de familie Beckx en andere vilders, spelen zich af tussen 1730 en 1744 in het Hertogdom Limburg.

De personen in dit verhaal hebben echt geleefd en alle incidenten hebben echt plaatsgevonden. Hoe het precies is gegaan kunnen alleen deze personen vertellen. Maar helaas zijn ze er niet meer. Tevens geeft het een tijdsbeeld hoe de mensen werden onderdrukt en gebruikt door de adel, de geestelijkheid en de toenmalige heersers.

Voor iedereen nu eens geen ‘Vaderlandse Geschiedenis’ zoals op de basisschool. In dit boek een stuk geschiedenis uit eigen land, waarvan de meesten nauwelijks iets of helemaal niets weten. De Bokkerijders geeft een stuk Oud-Limburgse historie mee die eenieder zou moeten kennen.

Uit het boek

Overal in de landen van Overmaeze bungelen wel lijken en knekels aan de galgen. De veroordeelden zijn meestal schuldig aan het stelen van eten. Gestolen van diegenen die volgevreten het ene na het andere feest organiseren. Uiteraard is daar de geestelijkheid ook steeds bij aanwezig. En dan de dag erna vanaf de preekstoel maar roepen dat men geen waarde moet hechten aan wereldse goederen. Op gezette tijden moet men ook vasten. Dit op bevel van de kerk. Wat valt er te vasten? De meeste mensen vasten noodgedwongen iedere dag. Er is in ieder geval nagenoeg niets te eten. Voor de geestelijken en de adel is het geen enkel probleem om te vasten. Het is gemakkelijk om te vasten met een schaal vol karper, baars, snoek en forel. Vlees is dus echt niet nodig. Er wordt ook geen water of met water verdund bier gedronken. Dat is iets voor het gewone volk. De allerbeste wijnen worden geschonken. Ook wordt geen droog brood gegeten maar iedere dag vers gebakken. In alle soorten. Er wordt geen sjmalz op een homp droog brood gesmeerd. Alleen de allerbeste roomboter is goed genoeg. Ook zijn er de fijnste kazen, melk en eieren in overvloed. Wat heet hier vasten? Op deze manier is het toch geen vasten meer. Zo kan Matthias het ook wel. Alsof dit nog niet genoeg is wordt er door de Oostenrijkse regering in Brussel, op last van keizerin Maria Theresia, ook nog de ene na de andere belasting geheven. Hun legers moeten onderhouden worden. Ze beschermen de Oostenrijkse Nederlanden. Beschermen? De rijkdom en de religie wordt beschermd. Het werkvolk en de armen kunnen creperen. Daar kijkt geen hond naar om.

Over de auteur

De fascinatie voor het fenomeen Bokkerijders zit ingenesteld in het brein van Arthur Moonen Sr. en zal er wellicht nooit meer uit gaan. Na het verschijnen van zijn eerste boek ‘De Bokkerijders - De zoon van Nölleke van Geleyn’, volgt dan nu dit tweede verhaal. Zolang zijn geestelijk vermogen het toelaat, is Arthur dan ook van plan te blijven schrijven.

Reviews

2018-06-21 14:42:30 | Door: Meessen | Waardering:
Leuk om meer te weten over de Limburgse geschiedenis van de bokkenrijders, in een fijn te lezen verhaal.Top!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

De Bokkerijders - De vilders aan de galg

Auteur:

Arthur Moonen Sr.

Categorie:

Historie

Aantal pagina's:

118

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

28-07-2017

ISBN:

978-94-0223-786-3 / 9789402237863

Vaste prijs:

€ 17,99

Waardering:

  • (1)