De magie van psychoanalyse

Steven Vlaeyen

Category: Psychology and personal development

€ 23,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In dit boek is de Freudo-Lacaniaanse psychoanalyse onze thuisbasis. We maken verschillende uitstappen in de omgeving, waarbij we de maatschappij onder de loep nemen met haar technologische vooruitgang, religieuze verschijnselen en culturele verschillen. Naast deze excursies in de sociologie, technologie, religie en antropologie leren we ook onze thuisbasis zelf beter kennen, en gaan deze een beetje klaarder en helderder organiseren met behulp van enige oosterse traditie, de inzichten van het boeddhisme omtrent bewustzijn en het ego. Daarmee vertrekken we waar ik twintig jaar geleden begon, en komen niet alleen uit in de wereld van vandaag, maar ook in die van morgen.

From the book

Het zal nu wel duidelijk zijn dat mensen die elk op zich uit drie delen bestaan, moeilijke wezens zijn. Niet enkel voor hun medemensen, maar in hun psychologisch lijden ook zeker voor zichzelf. Aan de buitenkant zijn we allemaal deeltjes van de samenleving. We hebben onze rol, we hebben onze positie, we hebben onze wet en onze traditie. We hebben daarmee ook een toekomst, zo geloven we.
 
Daaronder, net onder het oppervlak, zijn we allemaal hetzelfde. We zijn bang om te leven, omdat we bang zijn om te sterven. We vrezen verandering, en we vrezen wat we niet kunnen controleren. We vrezen onszelf, en doen ons best om onszelf te controleren en ‘in de hand’ te houden. We houden onze ziel eronder, en verstikken haar goed, misschien totdat we sterven.
 
Maar wat mij betreft, is het pas het diepste deel van onszelf dat mij interesseert. Op het diepste niveau hebben we het potentieel om vrij te zijn, en meer dan een gedwongen vertoon op een maatschappelijk toneel, meer dan een soort van houten marionet met touwtjes, een echt wezen te zijn, een authentieke en levende inspiratie te brengen. Op het diepste niveau zijn we unieker dan we durven dromen, we zijn veel meer dan een onderdeel van de maatschappij, we zijn veel meer dan iets slechts wat moet afgestraft en gewantrouwd worden. We zijn de liefde van God, we zijn de wijsheid en het mysterie van de natuur, mens geworden, in een vorm en lichaam die alles kan kennen wat het leven ooit heeft voortgebracht.

About the author

Steven Vlaeyen is klinisch psycholoog van opleiding. Hij bestudeerde tijdens zijn studentenjaren de Freudo-Lacaniaanse psychoanalyse, en leerde deze ook in de jaren daarna steeds beter kennen dankzij een proces van het combineren met andere inzichten, afkomstig uit bronnen als het boeddhisme, sjamanisme en de moderne wetenschap. Hij houdt ervan dingen samen te brengen, maar even goed helder te onderscheiden. Meer dan wat dan ook, hoopt hij een stukje bij te dragen aan een gezondere wereld.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De magie van psychoanalyse

Author:

Steven Vlaeyen

Category:

Psychology and personal development

Number of pages:

298

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

28-07-2017

ISBN:

978-94-022-3783-2 / 9789402237832

Price:

€ 23,49

Language

Dutch