In eer en geweten - Lieke 1947 + In eer en geweten II - Peter 1951

Catharina Scheenen-Vrijsen

Categorie: Romans

€ 39,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

In eer en geweten - Lieke 1947 
Lieke is het dochtertje van Betsy. Als Betsy geen thuis meer heeft omdat haar moeder is overleden, gaat ze bij een oudere man, Hendrik, inwonen. Als Hendrik merkt dat het kind waarvan Betsy in verwachting is, niet van hem is, doet hij dingen waar hij later veel spijt van krijgt. Als Betsy overlijdt erkent hij haar kind als zijn eigen zoon... en ook Lieke probeert hij weer terug te winnen. Hendrik haalt een vrouw, Truida, uit het klooster die daar niet thuis hoort. Na veel gedoe weet hij haar voor zich te winnen en dan krijgt hij een ‘echt’ gezin. De rode draad is Peter, een jonge priester, die de fouten van de oude pastoor weer recht trekt.

In eer en geweten II - Peter 1951 
Inmiddels is in het gezin van Hendrik een tweede dochtertje bijgekomen, dat altijd ziekelijk is. Truida draagt nog een kind. De huisarts Frits, had haar aangeraden niet meer in verwachting te raken, maar ze wou Hendrik graag een zoon geven. Ook dat gaat helemaal mis en dan zit Hendrik met vier kleine kinderen. Dat lost hij op door een vrouw in huis te nemen die geen smetteloos verleden heeft. De kleine Peter wordt vier jaar en is vroegwijs. Zijn zusje, Lieke, leert hem alles wat ze weet en zo hoort Peter niet thuis op de bewaarschool waar hij naar toe moet. De nonnen zitten dan ook met de handen in het haar.

Alleen deel 1 bestellen? Klik hier.
Alleen deel 2 bestellen? Klik hier.

Uit het boek

In eer en geweten - Lieke 1947 
Ze hoorde niet dat de achterdeur met een ruk open ging, maar wel zag ze de lange gestalte van tante Hes boos aan komen lopen. Ze plukte Lieke bij de slootkant weg en trok haar mee naar de achterdeur. Onderwijl mopperde ze dat die zus van haar nog dommer was als het achtereind van een varken. Halfweg de tuin liet ze Lieke even los om een sliert roestbruin haar, dat los geschoten was, weer in haar knot te stoppen. Binnen zette ze het verschrikte kind in de gang en ging zelf de woonkeuken binnen waar ze begon uit te varen tegen haar zus. Dat het geen werk was om een kind zonder manteltje mee naar buiten te nemen en haar dan in den hof achter te laten.
'Toen je haar kreeg was je zelf nog een kind Betsy, maar nu moest je toch wijzer wezen! En haar dan bij anderen te dumpen, je eigen vlees en bloed! Moeder zou zich in haar graf omdraaien als ze er van wist.'
Betsy begon te huilen. 'Jij bent mijn oudste zus Hes, van jou had ik hulp verwacht!'
'Stil,' zei Hes. 'Ze is op de gang. We zullen zien wat Barend er van zegt als hij zo dadelijk thuis komt!'

In eer en geweten II - Peter 1951
Toen Koosje eindelijk klaar was zat hij met een opgeblazen gezicht aan tafel.
'Wat is er Peter?' vroeg ze.
'Ik moet naar de plee Koosje, ik ben al twee keer naar de stal geweest, het lukt maar niet.'
'Maar je mag niet naar de plee Peter. Die moet ik nog schrobben, dat ben ik vergeten.'
Ze frunnikte wat aan de zeep die in een bakje bij het aanrecht lag en nam Peter mee naar de gang uit het zicht van Hanneke en Lieke. 'Je broekje omlaag en bukken,' zei ze.
Ze draaide de zeep tot een bolletje en duwde dat in zijn bips. 'Zie zo, nu je jas maar aan en den hof op en neer lopen. Zeven keer. Ondertussen heb ik de plee schoon gemaakt.'
Peter deed wat hem gezegd werd, hoewel de wind hem om de oren blies. Koosje wilde het zo en hij had vertrouwen in haar. Hij keek naar de appelbomen die in bloei stonden en de eerste paardenbloemen naast de slootkant. Nadat hij voor de derde keer naast dezelfde waspalen was gerend, kreeg hij buikpijn. Zeven keer had Koosje gezegd, dus holde hij dapper door. Buiten adem liep hij na de zevende keer het plaatsje op, waar Koosje hem opving met de chloorlucht nog aan haar handen. Ze hielp hem om zijn broekje omlaag te doen en tilde hem op de schoongemaakte plee. De planken waren nog niet droog en plakten aan zijn billetjes, maar dat kon hem niet hinderen. De buikkrampen joegen door zijn lijfje terwijl Koosje bezorgd toe keek. Bij haar thuis had moeder altijd een zeeppilletje gebruikt als de kinderen hardlijvig waren. Ze wist dat het een paardenmiddel was, maar ze had geen tijd voor peperkoek en limonade. Ze moest het eten nog klaar maken. Toch durfde ze het kind niet alleen te laten in zijn nood, al was hij dapper genoeg en huilde hij niet.

Over de auteur

Toen onze kinderen op zichzelf gingen wonen ben ik pas goed gaan schrijven. Gedichten, verhalen en nu ook boeken. Ik zou het zo jammer vinden als de jeugd van tegenwoordig niet meer weet hoe wij vroeger geleefd hebben. Zonder centrale verwarming en alle apparaten die het werk gemakkelijk maken. Wij wasten onze nek nog bij de gootsteen en hadden thuis een houten plee. Over die tijd schrijf ik omdat ik die zelf heb meegemaakt. Opdat de jeugd zal weten hoe hun voorouders geleefd hebben.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

In eer en geweten - Lieke 1947 + In eer en geweten II - Peter 1951

Auteur:

Catharina Scheenen-Vrijsen

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

736

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

07-07-2017

ISBN:

878-94-0223-714-7 / 8789402237147

Vaste prijs:

€ 39,99