De Geheimen van Erya - Snel en efficiënt Chinese tekens leren vanuit het Nederlands

Bram Ramaut

Category: Miscellaneous

€ 23,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In “De Geheimen van Erya” krijgt de lezer een uniek venster op het kunstige maar evenzeer mysterieuze Chinese tekenschrift. De werktitel “Snel en efficiënt Chinese tekens leren vanuit het Nederlands” beschrijft precies waar het in deze reeks van drie boeken om draait. Chinese tekens worden volgens complexiteit gerangschikt en ontleed tot de afzonderlijke componenten waaruit zij bestaan. Tegelijkertijd wordt een leuk scenario voorzien om hun betekenis te verankeren. Het resultaat is een uitermate logisch en intuïtief systeem waardoor het tekenschrift plots voor iedereen toegankelijk en verstaanbaar wordt.

From the book

Het Chinese tekenschrift is gebaseerd op antieke hiërogliefen en is de oudste schrijfvorm ter wereld die nog in gebruik is. In tegenstelling tot het Midden-Oosten en Europa waar letterkundigen een alfabet-systeem ontwikkelden, koos men er in China voor het traditionele tekensysteem niet te verlaten maar steeds verder te verfijnen. Door de eeuwen heen evolueerden gevoelsmatige, speelse figuren naar exact geometrische vormen, ronde lijnen naar strakke. In een aantal tekens, in het bijzonder de pictogrammen, zijn de oorspronkelijke hiërogliefen nog herkenbaar. Een rechtstreeks verband met de afgebeelde werkelijkheid zorgt ervoor dat zij makkelijk te onthouden zijn. In dit hoofdstuk bespreken we 14 veelgebruikte basispictogrammen.
 
In dit boek krijgt ieder teken slechts één of twee betekenissen. Bijkomende betekenissen kunnen later toegevoegd worden. De bedoeling is om het geheugen zo veel mogelijk te ontzien en het leerproces te versnellen.
Zoals we zagen in de inleiding worden niet alle tekens officieel erkend als stamvorm, maar dat wil niet zeggen dat zij niet als component in andere tekens kunnen worden gebruikt. Als de sleutelbetekenis en/of tekenvorm verandert als het een onderdeel is van een ander teken, dan zal dat besproken worden onder het raamscenario, voorafgegaan met het speciale symbool . Het gebruik van een teken als basiscomponent in een ander, wordt vooral in latere hoofdstukken belangrijk. Er zal altijd verwezen worden naar het oorspronkelijke raamnummer.
 
Het raamscenario kan gebaseerd zijn op etymologie, maar evengoed op een anekdote, een humoristisch gegeven, een toevallige gelijkenis of een compleet verzonnen verhaal. Zolang we een goed ezelsbruggetje vinden, speelt dat eigenlijk geen rol. Spendeer genoeg tijd om het raamscenario te begrijpen en voor je te ‘zien. Hoe meer details je zult toevoegen, hoe gemakkelijker het zal zijn om tekens op lange termijn te onthouden. Misschien vind je zelf een beter verhaal, aarzel dan niet om het scenario aan te passen. De bedoeling is uiteraard om je het teken ‘eigen’ te maken.

About the author

Tussen 2008 en 2014 woonde en werkte Bram Ramaut (1980) in China waar hij gefascineerd raakte door de prachtige eenvoud en tegelijk ook complexiteit van het Chinese tekensysteem. Vanaf 2012 studeerde Bram Chinees aan de Shanghai University of Communications (上海交通大恤) waar hij een systeem uitdokterde om het gigantische volume aan tekens beter te kunnen onthouden. Wat begon als een kleinschalig studieproject resulteerde uiteindelijk in “De Geheimen van Erya.” Bram werkt nu als talen- en studiecoach in Kortrijk maar zijn fascinatie voor China is nog lang niet verzwakt… hij zet zijn studie van de Chinese taal ononderbroken voort.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Geheimen van Erya - Snel en efficiënt Chinese tekens leren vanuit het Nederlands

Author:

Bram Ramaut

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

266

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

05-01-2018

ISBN:

978-94-022-3908-9 / 9789402239089

Price:

€ 23,50

Language

Dutch