Van musketier tot elektronicus - Een geromantiseerde geschiedenis van de Hagenbeuken in Utrecht en Amersfoort van 1600 tot 1987

Henk Hagenbeuk

Categorie: Historie
  • (1)

€ 19,99
Gratis verzending

Samenvatting

Van musketier tot elektronicus beschrijft het leven van de gewone burger van 1600 tot 1987, met als leidraad de geschiedenis van het geslacht Hagenbeuk. Omdat de omgeving van grote invloed was op het leven van de beschreven personen, spelen de vaderlandse geschiedenis en de geschiedschrijving van steden als Utrecht en Amersfoort een belangrijke rol in dit boek. Alle bekende gegevens van personen en bekende data zijn zo veel mogelijk verwerkt in deze vertelling, maar andere gegevens zijn verzonnen of als zeer waarschijnlijk verwerkt in dit boek. Het is daarom met recht een ‘geromantiseerde geschiedenis’ te noemen.

Uit het boek

De gebroeders Jan en Berent Haagebeucke (respectievelijk 21 en 19 jaar) lagen begin juni 1600 ontspannen op een stuk gerookt spek te kauwen, met een pul bier bij de hand, op het gras langs de rivier de Waal bij Heerewaarden op een steenworp afstand van fort St. Andries. De zon scheen, de temperatuur was behaaglijk, kortom het leek een vredig tafereeltje. De werkelijkheid was toch enigszins anders, want de broers waren huursoldaten in dienst van het regiment Nassau-Stad en Lande onder leiding van Willem Lodewijk, graaf van Nassau, stadhouder van Friesland. Beide broers waren wees en hadden ongeveer een half jaar geleden dienst genomen in het leger.
Het regiment was uitstekend geoefend en bestond uit 8 bataljons infanterie die weer uit piekeniers en
musketiers bestonden. Berent was piekenier en Jan musketier. Het regiment Nassau-Stad en Lande was weer onderdeel van het Staatse leger van prins Maurits dat zojuist fort St. Andries, ook wel de 'Sleutel tot Holland' genoemd, zonder strijd veroverd had op de Spanjaarden.
Deze ogenschijnlijke rust bleek echter van korte duur. Het gerucht ging dat prins Maurits de opdracht van de Staten van Holland, geleid door Johan van Oldenbarnevelt, had gekregen om (tegen zijn zin in) Duinkerke in te nemen. Enige navraag leerde Berent dat Duinkerke een belangrijke stad aan de kust van de Nederlanden was, in handen van de Spanjaarden. In deze haven (en ook in het naburige Nieuwpoort) konden reders zich vestigen die een kaperbrief hadden bemachtigd van de Spaanse Hoge Admiraliteitsraad die gezeteld was in Brussel. Die kaapvaart bracht scheepvaart en visserij van de Republiek grote schade toe en moest daarom gestopt worden.

Over de auteur

Henk Hagenbeuk is op 3 september 1941 geboren in Utrecht, in een huis aan de Oudegracht. Na zijn middelbare school is hij Elektrotechniek gaan studeren aan de HTS-Oudenoord. Al voor het behalen van zijn diploma in 1962 werd hem een baan aangeboden bij het beroemde Natuurkundig Laboratorium (Nat. Lab.) van Philips in Eindhoven. Na het vervullen van zijn dienstplicht keerde hij weer terug bij het Nat.Lab. waar hij uiteindelijk tot zijn pensionering (2001) heeft gewerkt.

Reviews

2017-09-21 14:01:53 | Door: K.E. Kuijk | Waardering:
Het is een onderhoudend boek, goed geschreven en heel interessant. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Het is moeilijk te zeggen waar de feiten ophouden en de fantasie begint en dat vind ik heel knap gedaan. Steeds zijn de gebeurtenissen geplaatst in de historische context en daardoor kon ik mijn kennis van de vaderlandse geschiedenis weer helemaal ophalen. Er is heel wat research verricht om de geschiedenis van de familie Hagenbeuk en van Utrecht en Amersfoort zo netjes op een rijtje te krijgen. van harte aanbevolen!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Van musketier tot elektronicus - Een geromantiseerde geschiedenis van de Hagenbeuken in Utrecht en Amersfoort van 1600 tot 1987

Auteur:

Henk Hagenbeuk

Categorie:

Historie

Aantal pagina's:

184

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

08-09-2017

ISBN:

978-94-0223-840-2 / 9789402238402

Vaste prijs:

€ 19,99

Waardering:

  • (1)