Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Van musketier tot elektronicus
Een geromantiseerde geschiedenis van de Hagenbeuken in Utrecht en Amersfoort van 1600 tot 1987

Auteur

Henk Hagenbeuk

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,5 / 5 (2 reviews )
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Van musketier tot elektronicus beschrijft het leven van de gewone burger van 1600 tot 1987, met als leidraad de geschiedenis van het geslacht Hagenbeuk. Omdat de omgeving van grote invloed was op het leven van de beschreven personen, spelen de vaderlandse geschiedenis en de geschiedschrijving van steden als Utrecht en Amersfoort een belangrijke rol in dit boek. Alle bekende gegevens van personen en bekende data zijn zo veel mogelijk verwerkt in deze vertelling, maar andere gegevens zijn verzonnen of als zeer waarschijnlijk verwerkt in dit boek. Het is daarom met recht een ‘geromantiseerde geschiedenis’ te noemen.

Over de auteur

Henk Hagenbeuk is op 3 september 1941 geboren in Utrecht, in een huis aan de Oudegracht. Na zijn middelbare school is hij Elektrotechniek gaan studeren aan de HTS-Oudenoord. Al voor het behalen van zijn diploma in 1962 werd hem een baan aangeboden bij het beroemde Natuurkundig Laboratorium (Nat. Lab.) van Philips in Eindhoven. Na het vervullen van zijn dienstplicht keerde hij weer terug bij het Nat.Lab. waar hij uiteindelijk tot zijn pensionering (2001) heeft gewerkt.

Productinformatie

ISBN
9789402238402 / 978-94-022-3840-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
08-09-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
184
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

De gebroeders Jan en Berent Haagebeucke (respectievelijk 21 en 19 jaar) lagen begin juni 1600 ontspannen op een stuk gerookt spek te kauwen, met een pul bier bij de hand, op het gras langs de rivier de Waal bij Heerewaarden op een steenworp afstand van fort St. Andries. De zon scheen, de temperatuur was behaaglijk, kortom het leek een vredig tafereeltje. De werkelijkheid was toch enigszins anders, want de broers waren huursoldaten in dienst van het regiment Nassau-Stad en Lande onder leiding van Willem Lodewijk, graaf van Nassau, stadhouder van Friesland. Beide broers waren wees en hadden ongeveer een half jaar geleden dienst genomen in het leger.
Het regiment was uitstekend geoefend en bestond uit 8 bataljons infanterie die weer uit piekeniers en
musketiers bestonden. Berent was piekenier en Jan musketier. Het regiment Nassau-Stad en Lande was weer onderdeel van het Staatse leger van prins Maurits dat zojuist fort St. Andries, ook wel de 'Sleutel tot Holland' genoemd, zonder strijd veroverd had op de Spanjaarden.
Deze ogenschijnlijke rust bleek echter van korte duur. Het gerucht ging dat prins Maurits de opdracht van de Staten van Holland, geleid door Johan van Oldenbarnevelt, had gekregen om (tegen zijn zin in) Duinkerke in te nemen. Enige navraag leerde Berent dat Duinkerke een belangrijke stad aan de kust van de Nederlanden was, in handen van de Spanjaarden. In deze haven (en ook in het naburige Nieuwpoort) konden reders zich vestigen die een kaperbrief hadden bemachtigd van de Spaanse Hoge Admiraliteitsraad die gezeteld was in Brussel. Die kaapvaart bracht scheepvaart en visserij van de Republiek grote schade toe en moest daarom gestopt worden.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door K.E. Kuijk op 21-09-2017
Het is een onderhoudend boek, goed geschreven en heel interessant. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Het is moeilijk te zeggen waar de feiten ophouden en de fantasie begint en dat vind ik heel knap gedaan. Steeds zijn de gebeurtenissen geplaatst in de historische context en daardoor kon ik mijn kennis van de vaderlandse geschiedenis weer helemaal ophalen.
Er is heel wat research verricht om de geschiedenis van de familie Hagenbeuk en van Utrecht en Amersfoort zo netjes op een rijtje te krijgen.
van harte aanbevolen!
door B. Van der Vlist op 29-09-2017
Ik was nieuwsgierig om drie redenen: ik kende de auteur nog van school (maar niet als auteur), Utrecht is mijn geboortestad en ik heb een aangeboren hekel aan het vak Vaderlandse Geschiedenis. Tenminste, zoals dat werd onderwezen met de bekende jaartallen, veldslagen, machthebbers, dynastieën en vredesovereenkomsten. Je weet wel: 1600, slag bij Nieuwpoort. Het gewone volk bestond eenvoudig niet. Je had alleen machthebbers, koningen en hun legers die elkaar bevochten. Zulke geschiedenislessen waren altijd saai, zo saai.
Dat het ook anders kan laat dit boek zien. Aan de hand van de stamboom van de Hagenbeuken (ook saai!) worden wij o.a. deelgenoot van het dagelijkse leven in Utrecht en Amersfoort, zoals dat door eenvoudige burgers werd beleefd. Omdat het niet zonder hun machthebbers beschreven kan worden, zijn deze beknopt als cursieve achtergrond in de marge opgevoerd, evenals de bijbehorende machtsverschuivingen op grotere schaal. Want daar had de doorgaans arme bevolking vaak op een hardhandige manier mee te maken.
Des te aardiger is het als de lezer zelf in Utrecht of Amersfoort woont of heeft gewoond, want de beschreven locaties zijn dan uit eigen ervaring al bekend of eenvoudig terug te vinden. Je kunt je aldus in de gebeurtenissen verplaatsen alsof je ze zelf hebt meegemaakt. Ja, zo had ik het vak geschiedenis ook wel onderwezen willen hebben! Vlot geschreven, vrijwel nooit langdradig en niet te lang van stof. Als je al geen idee had hoe moeilijk en vindingrijk wij stedelingen soms het hoofd boven water moesten zien te houden, dan weet je het na lezing van dit boek wel degelijk.
Als toegift geeft de auteur nog even een kijkje in zijn eigen leven, als zijnde de laatste tak van zijn stamboom. Heel herkenbaar, vooral als je tot dezelfde generatie behoort en soms dezelfde dingen hebt meegemaakt, zoals ik. Lezen dus, dat boek!