Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

95 stellingen over het humanisme
Christendom en Verlichting, secularisme en vrijzinnigheid

Auteur

Ignace Demaerel

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Sinds de toenemende secularisatie is de plaats van God en godsdienst steeds meer problematisch in onze westerse cultuur. Maar wat is het alternatief voor het christelijke erfgoed van Europa? Humanisme stelt de méns centraal in alles, maar: kan je ‘geloven in de mens’ zoals je in God kan geloven? Is dit echt wel rationeel en houdbaar? En vooral: wordt onze maatschappij daardoor ménselijker? Kan je ‘God’ zomaar wissen uit onze cultuur en onze waarden zonder dat deze als een pudding inzakken? De vrijzinnigheid is altijd uitermate kritisch geweest tegenover de Kerk – en op zich mag dat ook – maar wat als we haar eens met dezelfde criteria beoordelen?

Over de auteur

Ignace Demaerel (1961) is gefascineerd door het spanningsveld tussen denken en geloven, en door de plaats van godsdienst in onze seculiere maatschappij. Hij houdt ervan het geloof te vertolken voor de moderne, kritisch denkende mens. Hij studeerde wijsbegeerte aan de K.U. Leuven en protestantse godgeleerdheid in Brussel. Behalve godsdienstleraar is hij pastor in Brussel. Naast vele artikels en enkele brochures heeft hij al drie boeken gepubliceerd. Sinds 2012 is hij ook columnist/opiniemaker bij Knack.be.

Productinformatie

ISBN
9789402239157 / 978-94-022-3915-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
22-09-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
232
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Wat bedoelen mensen precies wanneer ze zeggen ‘Ik geloof in de mens’? Ook een christen kan zeggen ‘Ik geloof in de mens’, als hij dit tenminste mag toelichten: hij gelooft dat een mens het potentieel heeft om goede (of betere) keuzes te maken, dat zijn ‘goede ik’ kan overwinnen…, of: hij vindt de mens ondanks alles nog beminnenswaardig, de moeite waard. Maar een garantie heeft hij daar niet bij: het zit eerder rond de 50-60-70%. Hij spreekt eerder een hoop uit dan een zekerheid. Maar als een humanist dit zegt, staat het op hetzelfde niveau als wanneer een gelovige zegt "Ik geloof in God". De uitspraak krijgt dus een véél zwaarder gewicht: aan deze ‘nagel’ moet hij zijn ganse wereldvisie ophangen. 

Laten we eerst even proberen te benoemen wat een humanist er níet mee bedoelt. Hij wil niet zeggen "Ik geloof dat de mens bestaat" (naar analogie met "… dat God bestaat"). Hij bedoelt ook niet "Ik geloof dat de mens almachtig, algoed, alwetend en volmaakt is" (weer naar analogie met God). Hij verkondigt tenslotte ook niet "Ik vertrouw de mens 100%, ik bouw mijn leven blindelings op hem". Wie dus zegt "Ik geloof niet in God, maar in de mens", vertelt, strikt genomen, totale nonsens: het is duidelijk dat "Ik geloof in God" en "Ik geloof in de mens" uitspraken van een totaal andere orde zijn, net zoals "Ik hou van mijn vrouw" en "Ik hou van ijsjes".

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Wie Mij eet… Er zit meer in brood en wijn Sleutels naar al onze rijkdommen in Jezus

Ignace Demaerel

Het laatste avondmaal van Jezus wordt in alle christelijke kerken geregeld herdacht en gevierd. De grote vraag is of we er wel alle rijkdommen uithalen die erin zitten. Dit boek wil dieper graven naar de vele verrassende betekenissen van brood en wijn in de Bijbel. Uiteindelijk blijkt dat alle krachtlijnen van de Bijbelse boodschap hier samenkomen: bloed en offer, kruis en lijden, verzoening en redding, genade en nieuw verbond, opstandingsleven en overwinning. Via brood en wijn wil dit boek doorsteken naar de fundamenten van ons kostbare geloof. Het is een pleidooi om bewuster en vreugdevoller om te gaan met alle bronnen van het heil.
21,50
Voorkant cover

Mag God nog God zijn? De clash van godsbeelden in een postmoderne tijd

Ignace Demaerel

1 reviews

God en godsdienst zijn niet dood te krijgen. Is de mens dan toch ‘ongeneeslijk religieus’? De religiemarkt wordt echter overspoeld door nieuwe, soms zelf gebricoleerde spiritualiteiten: is dit ‘veelkleurig pluralisme’ of eerder levensbeschouwelijke chaos? Mogen we ook kritisch kijken naar goden en afgoden? Welke voorstellingen van God zitten eigenlijk in uw en mijn hoofd? En zijn ze niet sowieso te klein? Bestaan er geldige criteria om misvormde godsbeelden te scheiden van authentieke? Dit boek overloopt christelijke en heidense beelden, ouderwetse en (post)moderne, westerse en oosterse, filosofische en irrationele, bizarre en mooie… Gemakkelijk is deze zoektocht zeker niet, maar wel noodzakelijk voor spirituele eerlijkheid. Want onze godsbeelden bepalen ingrijpend onze mensbeelden, en dus al onze dagelijkse keuzes.

24,99
Voorkant cover

De boeiendste Persoon van het heelal 365 uitnodigingen om God te kennen

Ignace Demaerel

‘God kennen’ is volgens Jezus de omschrijving van het eeuwige leven (Joh. 17:3), met andere woorden dé sleutel tot écht leven. Maar gemakkelijk of simpel is dit niet: onze Schepper overstijgt ons bevattingsvermogen op alle vlakken. Positief gezegd: Hem leren kennen blijft een levenslange uitdaging en avontuur. In dit geloofsdagboek biedt Ignace Demaerel 365 korte meditaties vanuit een veelheid aan invalshoeken, gelijkenissen of anekdotes: over wie deze intrigerende God is, en over óns proces – met vallen en opstaan - om Hem te leren kennen. Hopende dat de lezer hierin pareltjes vindt, eyeopeners en verfrissende perspectieven op ‘de boeiendste Persoon van het heelal’.

25,99