Kraaienvlucht - zorgvuldig stappenplan richting burn-out

Jurgen van der Klugt

Categorie: Romans

€ 19,99
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Joost komt stilaan tot de conclusie dat zijn bestaan op een zelfverkozen klucht begint te lijken. Zowel zijn werk als privé stellen weinig moois voor. Werken, thuiskomen en een ongewilde fascinatie voor Tel Sell en andere programma’s uit de tv carrousel vormen een deprimerende regelmaat. Als confrontatie ziet hij het tragische bestaan van zijn buurman aan zich voorbij trekken. Een schrikbeeld dat Joost tot actie dwingt en tegelijkertijd diepe angsten en vreemd gedrag bij hem activeert. In een poging de grip op een normaal bestaan te behouden zal hij vanuit het werk moeten deelnemen aan een cursus tot herstel. Een plek die een broeinest blijkt voor allerlei vastgelopen types. Bijgestaan door zijn leidinggevende en een bedrijfsarts die het allemaal niet zo nauw neemt probeert hij er het beste van te maken.

Uit het boek

Ik was op weg naar mijn werk als groepswerker in een woonvorm voor psychisch kwetsbaren. Een baan die op papier prachtig werd neergezet als ‘agogisch groepswerker’. In de praktijk kwam dit neer op het dagelijks luisteren naar gezever. Of deze wanklanken uit cliënten of uit collega’s voortkwamen maakte voor het aanhoren ervan weinig verschil. Steeds dezelfde onderwerpen bleven voorbij komen met het klagen als stuwende en onuitputtelijke kracht. Deze oneindige herhaling van het ritme, de gebeurtenissen en de gesprekken deden me denken aan de film Groundhog Day. Maar waar de hoofdrolspeler in de film steeds handiger werd in het dragen van zijn lot, had ik nog geen uitweg gevonden.


De route die ik had genomen had me in contact gebracht met geestelijk gehandicapten, waanzinnigen, daklozen of een andere categorie van op een zijspoor geraakte figuren. Middels een studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening had ik voorbereid kunnen zijn op deze doelgroep. Als mensen me vroegen wat voor werk ik deed werd ik direct getroffen door een gevoel van ongemak. Zodra ik het woord groepswerker uitsprak was ik me altijd bewust van de vaagheid ervan, en daarmee de noodzaak tot uitleg van de functie. 

Over de auteur

Jurgen van der Klugt wist zich met wisselend succes te handhaven binnen o.a. een bouwmarkt, een groentefabriek en een viscorner. Het studietraject bewoog zich richting de zorg, van laagdrempelige opvang tot intramurale zorg. Een sector waar bizarre situaties zich telkens weer uit verrassende hoek weten te presenteren. Vanuit dit waanzinnige traject kwam Van der Klugt met zijn debuutroman Kraaienvlucht.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Kraaienvlucht - zorgvuldig stappenplan richting burn-out

Auteur:

Jurgen van der Klugt

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

180

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

22-12-2017

ISBN:

978-94-0224-076-4 / 9789402240764

Vaste prijs:

€ 19,99