Moslims in het dorpje Urmond

Mustapha Negraoui

Categorie: Romans

€ 20,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Van het kleurrijke Marokko tot de molen van Batavia. Het contingent Marokkanen steekt de straten van Gibraltar over op weg naar een avontuurlijke maar ook onzekere toekomst waar ze geen bitterbal van weten. In het gastland bereiden de dorpspriesters zich voor op hun ontvangst in het klooster van Minderbroeders Conventuelen. De priesters zagen ons als heidenen, de baarddragers zagen de priesters als kuffar. Eerlijk gezegd was het een enge wereld. De pastoor deed zijn werk alsof hij zich ergens in het oerwoud van een Afrikaans land bevond. De nouveaux venus in het land weten niet welke houding in te nemen jegens het proselitisme. In veertig jaar is men in Nederland erop blijven hameren om integratie en/of assimilatie in hun hoofden te prenten. Echter het is gebleken dat deze twee begrippen geen vaste plek in hun harten hebben gekregen.

Uit het boek

Van het kleurrijke Marokko tot de molen van Batavia. Het contingent Marokkanen steekt de straten van Gibraltar over op weg naar een avontuurlijke maar ook onzekere toekomst waar ze geen bitterbal van weten. Dat Mohamed en Yassine of Moussa en Abbas allemaal de dertig al gepasseerd waren en voorheen nog nooit één voet in een vliegtuig hadden gezet, maakte niets uit. Ze wilden, nee: moesten dit gewoon doen wegens hun precaire gezinssituatie. Maar het verwezenlijken van dit allemaal betekende eerst dat ze zich confronteerden met rigoureuze maatregelen in het gastland - maar dat wisten ze nog niet. Allen namen ze afscheid van hun familie en ze verkochten alles wat ze lief hadden om de oversteek te mogen maken, exclusief hun geloof, hun traditie, hun cultuur en hun baard. Daarbij hadden ze voor geen goud hun geloof willen achterlaten. En na zoveel jaren slingeren tussen huis en moskee waren ze klaar om alles achter zich te laten en kon de reis beginnen. Met hen reist de islam mee.
(...)
De genadeklap kwam van de binnen zwervende pastoor in het klooster. Aan de rand van het bed begon hij zijn langdradige litanie: "Zijn er geen mensen die jou over Jezus verteld hebben?" De pastoor zei: "Hij is dichtbij en daar gaat het om als je wilt dat alles anders wordt. Je moet Hem wel vertrouwen. Blind vertrouwen op hemzelf."

Over de auteur

M. Négraoui is geboren in Marrakech. Hij is antropoloog van beroep en studeerde af aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In Moslims in het dorpje Urmond wil hij niet Marokko, noch de Islam promoten. De essentie van Négraoui’s werk is eindeloze introspectie. In zijn eigen woorden: “Ik ben geen politicus. Ik ben geen diplomaat. Ik ben wel een criticus. En ik ben vooral een antropoloog.”

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Moslims in het dorpje Urmond

Auteur:

Mustapha Negraoui

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

192

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

20-10-2017

ISBN:

978-94-0224-003-0 / 9789402240030

Vaste prijs:

€ 20,49