De Blauwe Biotoop

Jos Artz

Category: Society
  • (2)

€ 20,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

"We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt." (Einstein)

De wijze waarop Zorg en zorgorganisaties georganiseerd dreigen te blijven bewijst deze stelling. Het onaangepast zijn aan de kleurrijke cultuurdiversiteit wordt hun failliet. ‘De Blauwe Biotoop’ schiet met gestrekt been in de structuur en cultuur van de directief gestuurde Zorg. De metafoor leggend met haaien en dolfijnen, rood en blauw, concurrerend, samenwerkend, krijsende zeemeeuwen en tolerante waterlanders. Vervolgens voert het de lezer via praktijkvoorbeelden, visie en werkmodellen naar een verbonden kwaliteitssamenleving. Gebouwd op en mét de diversiteit aan zorgvragers. Een reisgids naar een cultuurdiverse kwaliteitssamenleving.

From the book

Haaien en dolfijnen

Bloedrood en oceaanblauw
De meeste haaien zijn van nature aaseters.
Ze bestaan al sinds de oertijden en de evolutie heeft ze in de kern niet veranderd. Ze ruimen het aas op en jagen op de zieken en zwakkeren. Zij overleven door als eerste de beste prooi te bemachtigen. Ze werken niet samen en communiceren via lichaamstaal. Zij hebben geen stembanden en hebben deze niet nodig. Indien de prooi onvolledig voorziet in de behoefte kunnen zij elkaar aanvallen.
Het zijn net de klassieke zorgorganisaties. Het is opmerkelijk hoe het gedrag van bestuurders en hun management hiervan soms overeenkomt.
 
Dolfijnen zijn intelligente zoogdieren.
Ze bevolken vele oceanen en zeeën en zijn in de tijd geëvolueerd tot wezens met een eigen identiteit. Zij communiceren op een uiterst ingenieuze wijze door middel van geluid en lichaamstaal. Om hun doelen te bereiken werken ze samen. Er zijn vele verslagen van dolfijnen die samenwerken om drenkelingen te redden van haaien of van de verdrinkingsdood.
 
Dr. Naomi Rose van het Animal Welfare Institute te Washington, verklaart het gedrag van de dolfijnen als volgt:
"Dolfijnen redden mensen in nood, omdat ze zeer onzelfzuchtig zijn. Ze reageren instinctief op een hulpbehoevend mens of ander dier, net zoals ze zouden doen bij een familielid, door ze te beschermen tegen roofdieren en door ze naar ondiep water te leiden."
 
Het zijn net de vernieuwende en samenwerkende zorgorganisaties.
Het is opmerkelijk hoe het gedrag van bestuurders en hun management hiervan soms overeenkomt
 
‘De Blauwe Biotoop’ neemt je mee van de rode oceanen van concurrentie en bloed naar de blauwe kwaliteitssamenleving van harmonie en samenwerking. Van de rode soms narcistoïde bestuurder naar de blauwe samenwerkende draagkracht. Van persoon naar systeem. Van systeem naar samenleving. Van verlies naar winst. Van geloof in elkaar naar een daadwerkelijke cultuurdiverse zorg- en duurzame bedrijfsvoering.

About the author

Jos Artz (1954) begon al op 17 jarige leeftijd met zijn werkzaamheden in de gehandicaptenzorg. Alles wat ‘anders’ was in mensen  boeide hem. Als regiomanager werd hij zich steeds meer bewust van de goede maar ook de conservatieve krachten in de Zorg. Vooral wanneer de zorgvrager ‘anders’ was. Dé drive om dóór te gaan in de kansrijke cultuurdiverse samenleving! Het willen delen en verspreiden van kennis en opvattingen leidde tot het schrijven van zijn boek.

Reviews

2018-11-11 17:05:33 | By: Ali Bingol | Rating:
In dit boek heb ik heel veel herkenbare praktijk voorbeelden gelezen. Als het ware heb ik me zelf gevonden tussen de bladzijden. Ik wil de schrijver hierbij bedanken dat hij het kromme zorg/welzijn systeem voor een deel bloot heeft gelegd en de belangrijkste actoren hierbij tot denken heeft gezet. Eigenlijk zou ik dit boek aan alle zorgbestuurders, beleidsambtenaren en politici cadeau willen geven. Na het lezen van dit prachtig boek zouden ze wellicht tot andere inzichten komen. Ali Bingol

2017-12-18 07:48:55 | By: Johan Elbers | Rating:
Met veel plezier heb ik dit boek van Jos Artz gelezen. Een feest der herkenning geschreven in een mooie en vooral duidelijke taal. Vooral hoofdstuk 3 heeft veel indruk op me gemaakt. Het diversiteitsparadigma en de daarbij behorende shifts zijn een "way-of-work" voor mij. Zonder ontmoeting gebeurt er niets, zonder verbinding komt er niets van de grond enz.

Een zin is met kracht bij me binnengekomen: "Als de taal de goede is en er geen spanning op cultuur en religie staat, dan is er heel veel mogelijk". Jos beschrijft hierbij een aantal zeer herkenbare situaties. Kortom een heerlijk boek dat tot nadenken stemt. Een echt aanbevelingswaardig boek.

Johan Elbers
BeleidadviseurWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Blauwe Biotoop

Author:

Jos Artz

Category:

Society

Number of pages:

182

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

29-09-2017

ISBN:

978-94-022-3953-9 / 9789402239539

Price:

€ 20,49

Language

Dutch

Rating:

  • (2)