Als ik terugkijk

Ber Runderkamp

Categorie: Romans
  • (12)

€ 19,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Eenzame Becky van Loef leeft in het verleden. Als haar vader overlijdt voelt ze weinig; een leegte en de drang om te weten wie hij écht was. Ze gaat in op de uitnodiging die ze erft, reist af naar Spanje en ontmoet zijn vrienden. Terugkijkend op haar leven leert ze haar vader beter kennen. De keuzes die hij maakte in het vaderschap en in het huwelijk met Becky’s moeder lijken allemaal verbonden met de leer die hij aanhing. Keuzes die het leven van Becky en haar zus dusdanig vormden dat een bittere smaak haar tong blijvend teistert.

Uit het boek

‘Heb je alles? Paspoort, handbagage?’
Koenraad knikte en stapte uit de auto.
Terwijl ik een bagagekarretje haalde, leegde hij de kofferbak. Ik liep met hem mee tot de vertrekhal. Om ons heen liepen mensen voorbij. Veelal enthousiast en opgewonden.
‘Tot over een week’, zei Koenraad droog en draaide zich om.
Ik keek hem op zijn rug en voelde een verlangen. Contact. ‘Pa?’
Vragend keek hij over zijn schouder.
‘Wat ga je in hemelsnaam doen in Spanje? Ik heb het je al eerder gevraagd. Waarom blijf je niet bij mam? Ze heeft je nodig.’ Even keek ik naar mijn voeten. ‘Je weet dat het morgen de sterfdag is van haar zus.’
Koenraad liet zijn karretje staan en kwam terug. ‘Je tante is dood en blijft dood, of ik nou bij je moeder ben of niet.’
Ik voelde mijn bloed borrelen. ‘Daar gaat het niet om. Je rent maar weg van je verantwoordelijkheden. Ma heeft je nodig. En,’ wild gebarend opende ik mijn mond, ‘ik heb je nodig. Maar ik weet niet wie je bent. Ik ken je niet.’
Hij legde zijn handen op mijn schouders. ‘Jullie zijn sterke vrouwen. Zonder mij redden jullie het ook wel.’ Hij draaide weer om.
Ik zwaaide met een slappe hand maar hij zag het niet. Het was de laatste keer dat hij naar Spanje afreisde. 

Over de auteur

Ber Runderkamp (1987) woont in Velsen-Noord. In de buurt van industrie en strand. Contrast dat hem vormt. Hij schrijft en speelt gitaar. In het dagelijkse leven geeft hij leiding aan een groep mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Veel van zijn inspiratie haalt hij uit de worstelingen die deze mensen ondervinden. Sinds 2006 schrijft hij gedichten en sinds 2010 is hij zich gaan richten op verhalen. ‘Als ik terugkijk’ is zijn debuutroman.

Reviews

2018-01-18 16:18:36 | Door: Berend van Dalen | Waardering:
Als ik terugkijk is een rauw verhaal, met een simpel plot, maar een schrijnende waarheid van ouders die hun kinderen verwaarlozen en leven in een utopische wereld van schone schijn. Becky van Loef, het hoofdpersonage zoekt haar heil in seksuele ervaringen terwijl ze op zoek is naar haar ware zelf. De vraag wie haar vader was, vormt in haar zoektocht de leidraad. Mooi debuut van schrijver Ber Runderkamp

2018-01-18 16:23:19 | Door: Winnie Tunk | Waardering:
Door een traumatische ervaring in Becky's jeugd waar haar zus een grote rol bij speelde, gaat Becky op zoek naar de betekenis van het leven en de reden dat haar ouders nooit luisterden. Dit boek toont de valkuilen van het ouderschap. Verwaarlozing is vaak destructiever dan fysieke mishandeling of verbale strijd. Ik had gehoopt dat Becky een ander einde kon zien.

2018-01-17 20:10:02 | Door: Je Ma | Waardering:
Ten eerste ben ik enorm trots.Dat Ber zijn droom heeft waargemaakt.Als ik terug kijk.is een verhaal dat toch wel triest is.het leest vrij makkelijk.maar ik had wel meer spaning verwacht.het is een goed leesbaar boek.ga zo door.

2018-01-14 19:16:18 | Door: Marion Mense | Waardering:
Meeslepend met onverwachte wendingen! Ondanks dat ik niet zo`n boeken verslindster ben, liet het mij steeds doorlezen. Het boek neemt je mee in de wereld van Becky, haar gedachten en de vragen die zij heeft. De gedachten, ideeën en haar gedrag zijn soms apart. Maar zijn wel te verklaren door haar traumatische ervaringen, het missen van acceptatie en het gehoord worden. Ik had een positiever einde gehoopt, maar dit einde klopt wel bij het verhaal. Goed geschreven, mooi debuut! Ik ben benieuwd naar het volgende boek.

2018-01-11 18:26:59 | Door: marga runderkamp | Waardering:
een makkelijk boek om te lezen een prachtig verhaal waar je idd laat meeslepen , ben helemaal geen lezer maar dit verhaal blijft op een of andere manier in je achterhoofd zitten en wil zo snel mogelijk weer verder lezen , vooral dat stuk van de meester gaf een onverwachte wending in het verhaal . TOP.

2018-01-04 15:39:22 | Door: Mariska Reniers | Waardering:
Het plot van het boek vond ik best prima. Je kijkt in het hoofd van Becky, die terugkijkt op haar verleden en met name de relatie met haar familie en haar zusje. Hoewel ik niet weg ben van realistische verhalen waarin teruggeblikt wordt naar het leven, is het wel een premise die vaak gebruikt wordt en in de context van dit verhaal werkt het en is het interessant. De schrijfstijl vond ik te gemakkelijk. In het boek zijn vrij weinig komma’s of samengestelde zinnen te vinden. De zinnen zijn kort en simpel, opgebouwd volgens het boekje en zonder ‘moeilijke’ constructies. Dat maakt het verhaal gemakkelijk leesbaar (mijn schoonzusje vond de schrijfstijl perfect voor iemand met dyslexie), maar weinig sprankelend. Normaal gesproken ga ik zo in boeken op dat dit soort dingen me vaak ontgaan, maar bij dit boek irriteerde het me op een gegeven moment, vandaar dat ik het noem. Realistische verhalen horen je te raken op het gebied van taal of personages, omdat het plot vaak niet origineel is. Dan is het de taal die je raakt of zijn de personages zo levendig dat je erin meegaat en snel door het boek heen gaat. Zoals gezegd vond ik het taalgebruik te makkelijk, maar ook de tekening van de personages was naar mijn mening niet echt sterk. Ze komen niet tot leven. Ze bestaan uit woorden en zinnen, maar blijven daar. Ze voelen niet oprecht. Bovendien vond ik ze niet echt geloofwaardig. Vooral het zusje Marisa die op 14jarige leeftijd een grote rol speelt binnen de criminaliteit in de buurt, vond ik moeilijk te geloven Uiteindelijk geef ik het boek twee sterren. Het plot was prima en kan interessant zijn, al vond ik het niet erg spannend. De schrijfstijl was naar mijn mening te simpel voor een boek voor volwassenen en de personages spraken niet tot me en waren niet geloofwaardig. Deze recensie staat op de blog: https://downrabbithole.org/2017/12/29/recensie-als-ik-terugkijk/#more-6609

2017-12-31 17:40:23 | Door: Jaap Bond | Waardering:
Een prachtig debuut! De eerste pagina’s vraag je jezelf af waar het over gaat en neemt de schrijver je mee met mooie cliffhangers die je bijna dwingen door te lezen. Hoe loopt het af met Becky die goed is, in de knoop zit en de oorzaak daarvan ligt in haar jeugd. De stijl van de auteur leest snel en makkelijk en hij is er bij mij in geslaagd om me laat naar bed te laten gaan want ik moest het uitlezen.

2017-12-27 19:57:45 | Door: Danny Sier | Waardering:
Mooi meeslepend verhaal. Als je er eenmaal inzit lees je het boek zo uit. Goed geschreven!

2017-12-09 11:49:54 | Door: Mieke | Waardering:
Wat een verrassend debuut! De auteur heeft een vlotte en begrijpende schrijfstijl. Hij verwoordt de gedachte- en beleefwereld van Becky als kind én als volwassene goed. Situaties en omgeving worden beeldend beschreven, waardoor in- en meeleven vanzelf gaan. De auteur laat zien welke schrijnende invloed jeugdervaringen kunnen hebben op het volwassen leven. Hoe vaak je als kind gekwetst kunt worden en hoe dit kind wanhopig probeert overeind te blijven en haar eigen gedachten en visie ontwikkelt. De plot is deels verrassend. Taalkundig is dit verhaal hier en daar voor verbetering vatbaar, echter dit beïnvloedt het leesplezier niet. Wie de vrouw is die door zelfdoding om het leven kwam wordt tijdens het lezen voor de goede lezer duidelijk. Het is een realistisch, maar ook triest verhaal, dat blijft boeien tot de laatste bladzijde. “Het was niet de liefde die mij pijn deed, maar de afwezigheid van liefde”. Knap debuut!

2017-12-09 22:25:19 | Door: Mieke Wijnants | Waardering:
OVER DE COVER: Op de witte ondergrond staat een jonge vrouw op haar tenen, met haar hoofd naar beneden gebogen, haar haren vallen langs haar gezicht, waardoor dit niet is te zien. Ze houdt haar zalmkleurige zomerse jurk vast en loopt op blote voeten. Naast de vrouw in zwarte letters de titel van deze roman ‘Als ik terugkijk’. Cover en titel zijn eenvoudig, maar mooi en vertellen exact waar dit boek overgaat. Perfect gekozen. OVER DE INHOUD: Wat een verrassend debuut! In de proloog wordt een verhaal geschetst van een vrouw die door zelfdoding is overleden. Becky ziet dit op TV en loopt weg. Waarom? In deze roman kijkt Becky van Loef terug op haar leven. Hoe was haar jeugd en welk leven leidt ze als jonge vrouw? Becky groeit als oudste dochter op in het gezin van vader Koenraad, moeder Johanneke en jongere zus Marisa. Koenraad houdt zich voornamelijk bezig met mediteren en kijkt nauwelijks om naar zijn twee dochters. Johanneke leeft helemaal op als ze de laatste roddels hoort van vrienden of buren. Marisa, aan het begin van dit verhaal 11 jaar, schept er genoegen in om haar twee jaar oudere zus Becky te pesten en dwars te zitten, waarbij ze geen enkele manier onbenut laat. En dit gaat heel ver. Ze lapt alle regels aan haar laars, zowel thuis als op school. Becky voelt zich eenzaam, niet gehoord of gezien. Gelukkig zijn daar Door en Zuul, een mannelijke tweeling die samenwoont, en vaker op Marisa en Becky oppassen. Als Becky het ouderlijk huis verlaat wordt ze de buurvrouw van Door en Zuul. Marisa schrijft Becky geregeld een brief die steevast eindigt met de vraag wanneer Becky haar weer komt opzoeken én de woorden “ Doei, Marisa” Waarom doet ze dit? Becky wordt depressief en zoekt hulp bij een psychologe. Becky is hunkerend op zoek naar zichzelf, liefde, contact, emotionele en seksuele-verbintenis en doet dit op een manier die niet bij haar past, maar ze kan niet anders. Daarvoor is er teveel gebeurd. Als Koenraad overlijdt voelt Becky weinig tot niks. Ze beseft dat ze haar vader niet echt kent. Wat was haar vader voor een man? Hoe stond hij in het leven? Wat hield hem bezig? Hoe was zijn huwelijk met Johanneke? De erfenis van haar vader bestaat uit een vliegticket naar Torremolinos inclusief hotelreservering, drie consumptiebonnen die geldig zijn op een religieus festival en een boek met de titel ‘Sterven om te leven’ plus de notitie ‘Volg de Weg van Licht, dan vind je mij”. Na lang twijfelen besluit Becky naar Torremolinos af te reizen, in de hoop daar antwoorden te vinden. Met welk beeld van haar vader komt Becky terug? Heeft ze inzicht gekregen in het huwelijk van haar ouders en hoe kijkt ze naar Marisa? Heeft ze eindelijk de verbintenis gevonden waar ze naar op zoek was? En waarover heeft ze een schuldgevoel? De antwoorden staan allemaal in deze roman. “Pijn is relatief aan de situatie en het perspectief”. MIJN MENING: De auteur heeft een vlotte en begrijpende schrijfstijl. Hij verwoordt de gedachte- en beleefwereld van Becky als kind én als volwassene goed. Situaties en omgeving worden beeldend beschreven, waardoor in- en meeleven vanzelf gaan. De auteur laat zien welke schrijnende invloed jeugdervaringen kunnen hebben op het volwassen leven. Hoe vaak je als kind gekwetst kunt worden en hoe dit kind wanhopig probeert overeind te blijven en haar eigen gedachten en visie ontwikkelt. De plot is deels verrassend. Taalkundig is dit verhaal hier en daar voor verbetering vatbaar, echter dit beïnvloedt het leesplezier niet. Wie de vrouw is die door zelfdoding om het leven kwam wordt tijdens het lezen voor de goede lezer duidelijk. Het is een realistisch, maar ook triest verhaal, dat blijft boeien tot de laatste bladzijde. “Het was niet de liefde die mij pijn deed, maar de afwezigheid van liefde”. Knap debuut! 3 ½ ***

2017-12-04 19:09:30 | Door: Ben Runderkamp | Waardering:
Het boek is makkelijk te begrijpen of te volgen,Becky neemt je mee in haar achtbaan van het leven. Confronterend,creatief,soms platvloers,niet langdradig of omslachtig. Een prachtige Cover.

2017-11-28 12:15:31 | Door: Marije Klein | Waardering:
Dit boek neemt je mee in de brein van Becky. Zij denkt daarbij soms als wij allemaal, maar vaker verbaast ze en brengt ze je ergens waar je nog nooit bent geweest. Goed geschreven, meeslepend debuut!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Als ik terugkijk

Auteur:

Ber Runderkamp

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

194

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

17-11-2017

ISBN:

978-94-0224-074-0 / 9789402240740

Vaste prijs:

€ 19,99

Waardering:

  • (12)