Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Draagbare Utopie
Crisisinzicht, Systemen en Veerkracht in een tijdperk van klimaatontwrichting

Auteur

John Huige

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De urgentie om grote stappen richting duurzaamheid te realiseren wordt elke dag groter. De grenzen van de aarde worden overschreden. Dat wordt zichtbaar in klimaatontwrichting. Stappen zetten is moeilijk, omdat we vastzitten in een neoliberale groeipathologie. Het economisch systeem is dwingend. Dit systeemkarakter stuurt het handelen van politiek en burger. Het begrip veerkracht is cruciaal bij het nadenken over verandering. Een nieuw groot verhaal is nodig; een nieuw en samenhangend perspectief. In negen deelutopieën met concrete veranderingen (voor ondernemingen, burgers en politiek) wordt dit perspectief uitgewerkt. Dit boek geeft achtergrond en samenhang bij het dagelijkse nieuws en handvatten voor eigen handelen.


Over de auteur

John Huige is politiek econoom. Hij studeerde in Tilburg en Bologna en was vakbondsadviseur, docent, directeur NIVON, directeur PvdA en maatschappelijk adviseur. Hij is lid van de coördinatiegroep Platform Duurzame Solidaire Economie. Al eerder schreef hij ‘De Macht van de Megaonderneming’ (met Joost Smiers en Pieter Pekelharing), ‘Plan voor een Duurzame en Solidaire Economie’ (met Lou Keune), ‘Stad zoekt Boer’ (redactie), ‘Het Ontstoffen, zoekrichting voor duurzaamheid en diversiteit' en 'Het Rijk van de Vrijheid’ (met Piet Reckman).

Productinformatie

ISBN
9789402239867 / 978-94-022-3986-7
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-10-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
174
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

We hebben geleerd, wellicht is het een algemene menselijke natuur, om morele ontsnappingsroutes te kiezen als dat ons beter uitkomt. De situatie waarin we zitten is ernstig. Dat maakt dat maatregelen ook in ernstige termen gesteld moeten worden.
Er zijn morele ontsnappingsroutes mogelijk zolang niet duidelijk is dat anderen (de staat, de bedrijven, de buren) vergelijkbare verplichtingen aangaan in een wederzijdse verzekering tot overleven. Dus transparantie over ieders inspanningen is hoognodig. Daarnaast is vergelijkbaarheid van die inspanningen een belangrijke kwestie. Het zal niet meevallen om vergelijkbaarheid te creëren in monetaire eenheden, in tijdsinspanning, of in wederzijdse zorg.
Want willen we goed uit de komende 25 jaar komen, goed in de betekenis van een leefbare en duurzame wereld voor iedereen, dan is een uiterste krachtsinspanning nodig; een krachtsinspanning die alleen op te brengen is als er het breedst mogelijke draagvlak is. De Franse denker Bourdieu stelde dat: als je geen grip hebt op het heden, dan zou je er niet van dromen om de toekomst te controleren. Mensen kunnen geen actie ondernemen om rationeel hun toekomst vorm te geven als ze niet eerst ‘grip’ hebben op het heden.[i] In iets andere termen wordt dit geformuleerd door Bauman (2): ‘Ignorance leads to paralysis of the will’. Onzekerheid komt mede voort uit geringe veerkracht en omgekeerd als er sprake is van goede veerkracht dan is onzekerheid er niet of nauwelijks.


[i] Zie:Eva Barlösius over Bourdieu. https://meta-journal.net/article/view/1312

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Hilde Stevens op 25-04-2018
Vlot leesbaar boek dat helder en overzichtelijk pijnpunten in kaart brengt, de context duidt, de urgentie van handelen onderstreept en het begrip veerkracht gebruikt als motor tot verandering.