Kamp Schattenberg - Verhalen van kinderen

Abé Sahetapy

Categorie: Biografieën
  • (1)

€ 20,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Kamp Schattenberg - verhalen van kinderen vertelt het verhaal van jonge kinderen die ondanks hun zware levensomstandigheden intens genieten van hun leven in Kamp Schattenberg. Het verhaal laat de groepscohesie zien van de zeven jongens die plezier met elkaar maken en waar in hun avonturen de ondeugd er vanaf spat. Spelenderwijs onttrekken zij zich van de moeilijke omstandigheden. Ze zijn soms dan ook gewoon even kinderen die zonder zorgen leven en spelen.

Uit het boek

Rudy leek ongeïnteresseerd. Hij was de hele tijd naar de meisjes van klas 5 wezen kijken. Hij had het vorige schooljaar nog samen met hen allemaal in de klas gezeten. Zij waren allemaal overgegaan en hij niet.
Hij glimlachte als zijn stoere ogen blijven steken bij één meisje van die klas. Daar stond zij op een steenworp afstand van Rudy aan de andere kant van het grasveldje. Naomi heette zij. Een jaar ouder dan Rudy. Een stil verlegen meisje dat niet op haar mondje was gevallen. Alleen met haar kon Rudy het vorige schooljaar in hun klas vinden. Zij was de rust zelve en liet zich niet opjutten door de andere drukke meisjes, die schreeuwend en tierend op het grasveldje van de school stonden. Nee, Naomi stond erbij en keek ernaar. En niemand die zich aan haar stoorde.
Rudy kreeg het warm bij de gedachte aan Naomi en er ontging hem niets. Zijn ogen vernauwden bij de aanblik naar Naomi, die statig op een paar meter afstand van Rudy stond.
Ferry merkte van zijn kant, dat Rudy oogcontact probeerde te maken met Naomi.
Hij schoof onopgemerkt naar Rudy toe.
"Ik zal dat maar laten als ik jou ben", zei Ferry met een gebiedende toon.
Rudy keek verschrikt op.
"Wat bedoel je ermee", vroeg Rudy aan Ferry.
Rudy wist dat Ferry bijna alles overzag en duidelijke taal kon uitspreken.
"Jij zit al een tijdje naar Naomi te kijken", zei Ferry, " niet doen Rudy."
"Ik mag toch wel kijken", antwoordde Rudy geërgerd
"Natuurlijk mag je kijken. Het is hoe jij kijkt Rudy", zei Ferry op een rustige toon.
Rudy schoof wat onrustig van Ferry weg.

Over de auteur

Abé Sahetapy is in 1953 geboren in kamp Schattenberg (Westerbork). Het gezin is in april 1970 in Bovensmilde komen te wonen. Met het uitbrengen van zijn nieuwe boek Kamp Schattenberg - Verhalen van kinderen heeft Abé Sahetapy zijn wens, die zijn oorsprong kent in de jaren ´80, weten te realiseren.

Met het uitbrengen van zijn nieuwe boek brengt Abé Sahetapy tevens een oprechte ode aan al zijn Molukse leeftijdsgenoten, die allemaal in dezelfde omstandigheden als hij elders in Nederland in een kamp zijn opgegroeid.

Reviews

2018-01-07 21:24:26 | Door: Ellen Hitipeuw | Waardering:
Na "Oleng en Ateng" uit 1971 van schrijfster Pia v.d. Berg is dit een mooi vervolg op de kennismaking met de leefwereld van jonge kinderen, die waren geboren in het kamp Schattenberg, voormalig doorganfskamp Westerbork. Avonturen onderweg van- en naar school. Dit alles tegen de achtergrond van pas werkloos geworden ex-militairen, "gewoon" ontslagen uit de dienst en de moeders, die probeerden er voor hun kinderen zoveel mogelijk te zijn, zonder hen de ballast te geven, die zij ondervonden in "den vreemde" . Delen uit het boek ga ik voorlezen in groepen 7 en 8 van de basisscholen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Zo kunnen leeftijdgenootjes van nu kennismaken met de leeftijdgenootjes toen in de jaren '50 van de vorige eeuw!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Kamp Schattenberg - Verhalen van kinderen

Auteur:

Abé Sahetapy

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

192

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

10-11-2017

ISBN:

978-94-0224-057-3 / 9789402240573

Vaste prijs:

€ 20,49

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (1)