Hortes 1636

Leonard Loonen

Category: Novels

€ 15,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Tijdens de dertigjarige oorlog in 1636, trekt een leger van Kroatische huursoldaten door het Franse dorpje Hortes. Omdat de plaatselijke bevolking het dorp probeert te verdedigen, branden de soldaten het hele dorp plat en moorden alle dorpelingen uit. In deze historische roman zijn bewaard gebleven getuigenissen en andere waar gebeurde feiten gebruikt, om de gebeurtenissen van die trieste dag en de week die eraan vooraf ging, mee te maken vanuit één gezin in Hortes. Daardoor krijgt niet alleen de oorlogsellende meer reliëf, maar vooral ook het individuele leed, veroorzaakt door droogte, honger, de heersende pestepidemie en de voortdurende onzekerheid.

From the book

En zo gebeurde het dat circa tweehonderd Hortenaren niet gingen slapen voordat zij hun meest waardevolle en noodzakelijke spullen bij elkaar hadden gelegd, in een laken hadden geknoopt en zich daarmee hadden voorbereid om in alle vroegte op pad te gaan, te vluchten voor de vijand. En dat circa vierhonderd Hortenaren hun huisraad gingen verplaatsen, deuren gingen barricaderen, hun geweren gingen poetsen, oliën en schietklaar maken, afspraken wie er waar zou zijn op welk moment. Dat er barricades werden opgericht aan alle zijden. Die verdeeldheid verscheurde ook hele gezinnen: terwijl Christian van alles regelde voor de uittocht van morgenochtend, haalden zijn beide zoons in de werkplaats allerhande materialen bij elkaar, karrewielen, palen, planken, ijzeren hoepels, kettingen, om de vijand de doortocht te beletten. Opvallend genoeg lieten zij elkaar wederzijds in hun eigen waarde en hinderden zij elkaar allerminst. Toen Sébastien al op bed lag voor een ongetwijfeld korte slaap, een nog steeds zwijgende Hippolythe hulpeloos naast hem liggend, begonnen sterke mannen zwaar materieel uit te rijden naar de Belmontweg, het begin van de weg naar Rosoy aan de zuidkant, naar de Beaulieustraat, vlak daarbij, en naar de Langresweg, de mogelijke invalsroute aan de noordzijde. Voor alle zekerheid bouwden zij ook een barricade in de Molenweg, net buiten het dorp, om daar weerstand te kunnen bieden mochten er onverhoopt troepen vanuit La Ferté komen opdagen, net als gisteren. Ook de weg vanaf de watermolen werd vlak voor de kapel van Saint-Didier grondig gebarricadeerd. Paul, Joseph, Henri, Jean, en vele andere mannen uit het dorp verdeelden de posten, bleven om beurten de hele nacht waken om de anderen de kans te geven nog een uurtje te gaan slapen. Vastberaden wachtten zij de zonsopgang af van die allesbeslissende dag.

About the author

"De eerste dertig jaar van mijn leven woonde ik in Amsterdam en de tweede dertig jaar in Boxmeer, in welke periode ik hoofdzakelijk werkzaam was als docent Nederlands. Sinds 2007 woon ik permanent in Frankrijk, op een paar kilometer van Hortes. Zo had ik de gelegenheid de aangrijpende tragedie uit 1636 van dat dorp nauwgezet te onderzoeken en in romanvorm op te schrijven."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Hortes 1636

Author:

Leonard Loonen

Category:

Novels

Number of pages:

116

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

12-06-2009

ISBN:

978-90-883-4924-9 / 9789088349249

Price:

€ 15,95

Language

Dutch