Krolse vuurvaderen - Stammenclash in de prehistorie

Dierk Rosselle

Categorie: Romans

€ 19,99
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Het is 1,8 miljoen jaar geleden, Oost-Afrika. Vier prehistorische rassen lopen elkaar letterlijk tegen het lijf. Ze zijn compleet verschillend qua uiterlijk, communicatiemiddelen, dieet en kennis. Tegelijkertijd zorgt de drift van vier actieve continentale platen voor ingrijpende veranderingen in landschap en klimaat. Tijdens hun avontuurlijke tocht richting Afardriehoek worden banden gesmeed. Eigenbelang veroorzaakt wrijvingen en het algemeen belang primeert door vulkaanexplosies, aardbevingen, vuur als dreiging of bondgenoot, paringsdrift en passie. De breedwaterrand bij het smalste stukje Rode Zee schept een uitvalsbasis voor de eerste exodus uit Afrika, o.a. richting Dmanisi in Zuid-Georgië.

Uit het boek

Bresi schatert het uit, zweeft omhoog en omarmt dankbaar haar vader. Ze vliegt mij rond de hals, kust me met zo’n aanstekelijke hartstocht dat Herecta dusdanig geïnspireerd door haar dochter impulsief Griend en Benoen tegen haar weelderige boezem drukt om hen vervolgens om beurten uitgebreid te zoenen. Ik zie m’n vader zoals nooit tevoren uit de bol gaan, zonder remmen. Griend, Benoen en Herecta improviseren naast Bresi en ik, hun vrijende kinderen, een triootje zonder weerga. Wat ik daarstraks als onmogelijk inschatte, gebeurt toch. Ons aanstekelijke gekreun in koor opent alle nieuwsgierige gordijnen rond alle nissen en nodigt iedereen uit, ook de toevallig aanvankelijk beschroomd binnen schuifelende Handigen, tot een georkestreerde vrijpartij. Hechte banden tussen Slanken en Handigen ontstaan en zelfs Bosi als enige Breedsmoel legt een fantastisch parcours af, begeleid door de jonge Baroek die natuurlijk ook de smachtende Drag tevredenstelt.
Gries ziet hoe haar Griendje in geen tijd zijn getob inruilt voor ongekend enthousiasme waardoor zij zich nu ook vol overgave stort in het veelbelovende kennismakingsfeest tussen hun kleine stammetje en de veel grotere clan der Slanken. Niemand houdt zich afzijdig of is wantrouwig en dat belooft voor morgen. Zij is ervan overtuigd dat Griend en Herecta erin zullen slagen om de verschillen in uiterlijk, kennis en gebruiken tussen beide groepen te verzoenen.
Het licht van de vuurhaarden dimt, de afsluitende dierenhuiden verkleinen het decor en smoren het laatste gekir en gegiechel. Slanken en Handigen zoeken hun eigen slaapplaats. Griend en Gries verlaten als laatsten de grot, zonder mij. Ik lig heerlijk comfortabel, met Bresi in m’n schoot genesteld op een bed van gedroogde grasstengels, bedekt met superzachte dierenhuiden, in het besef dat de gebeurtenissen van de voorbije dag voor m’n clan alle verwachtingen overtreffen. Bresi’s vader wil zijn vakmanschap met me delen. Ik besef dat ik ook Vroer de kans moet geven om z’n adoratie voor obsidiaan te verrijken met de nieuwe bewerkingstechnieken van de Slanken.

Over de auteur

Dierk Rosselle, geboren en geworteld in Koekelare was geschiedenisleraar en is reeds zijn leven lang bezeten van de prehistorie. Bij elke camperreis proeft hij samen met z’n vrouw van de dolmens, menhirs, hunebedden, grotwoningen en rock art verspreid over geheel Europa - bij voorkeur op de minst toegankelijke plaatsen. Workshops over vuurmaken, silexbewerking, jachttechnieken en rotstekeningen, gaf hij de laatste tien jaren tot hij besloot om z’n passie en kennis in een bezield verhaal te gieten, gebaseerd op recente opgravingen en theorieën.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Krolse vuurvaderen - Stammenclash in de prehistorie

Auteur:

Dierk Rosselle

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

196

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

15-12-2017

ISBN:

978-94-0224-160-0 / 9789402241600

Vaste prijs:

€ 19,99