Schemeren op de schommel

Melis van den Hoek

Categorie: Gedichten
  • (2)

€ 14,45
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

De dichter wandelt in deze bundel met je mee over het oude dorpspad en beschrijft hoeveel vriendschap waard is. Ingewikkeld blijkt de spanning tussen leven en dood, daarentegen geven levenslust en verliefdheid een rustige blik op de toekomst. Met veel humor geeft hij zijn kijk op snelwegen, moestuinen en windmolens. Zijn gedichten zijn sterk van vorm en krachtig van taal.

De lezer kan genieten van zijn gevarieerde ideeën. Hij versiert zijn verzen met klaprozen en onthult mooie momenten uit zijn gevoelsleven. Hij blijft voortdurend de lezer verrassen met gedachtes die je aan het denken zetten.

Uit het boek

fantasie

 
door de kieren van mijn korf
glipt mijn glinsterende fantasie
in verfrommelde woorden
mijn eigen warrige wereld in
 
ik zie violen in mijn koffie
dode hazen teksten typen
klinkers dansen in de straat
hoeden hoofden afhakken
 
het leven gaat te vlug voor mij
het volgen valt mij zwaar, als
letters in hun handen wrijven
fazanten met dakpannen gooien
 
tandenborstels bruggen bouwen
theelepels op de preekstoel staan
lichtblauw naar lucht hapt
steigerplanken feesten vieren
 
ik hoor vrome vreemde klanken
hebzucht vechten met verdriet
machines moed verzamelen
jaloezie in juichende vrede vallen
 
weerloos waai ik uit de wolken
krampachtig kruip ik in mijn korf
voel mij voortaan veilig, mijn geest
verruimd door het gespleten licht

Over de auteur

Melis Willem Jacob van den Hoek werd geboren op 15 juni 1947 te Klaaswaal. Hij bezocht het driejarig gymnasium en de pedagogische academie te Dordrecht. Hij gaf les in de vakken Nederlands en maatschappijleer in het middelbaar beroepsonderwijs te Middelburg. Fantasie, humor en een kritische blik op het leven zijn steeds terugkerende thema’s. Eerder verschenen van deze auteur: wandelen op de wolken, hunkeren naar de horizon, schitteren in de schaduw en knikkeren met een kogel.

Reviews

2018-02-08 21:09:12 | Door: Mieke Wijnants | Waardering:
OVER DE COVER De foto op de cover is van Melis van den Hoek en is een afbeelding van een schommel, die aan een boom hangt. De blauwe lucht en schaduw van de boom laten zien dat deze foto is genomen bij het vallen van de avond, bij schemering. De cover maakt je stil en laat je wegdromen. OVER DE INHOUD In deze bundel zijn vijfentwintig gedichten opgenomen. Op elke linker bladzijde is een foto afgebeeld passend bij het gedicht aan de rechterkant. De auteur over deze dichtbundel ‘Ik heb vijfentwintig tintelingen uit mijn geest, op papier gezet. Voor mijzelf en voor mijn lezers. Je zult me tegenkomen, mijn gedachten delen of je erover verbazen.’ In deze dichtbundel neemt de auteur je mee over het oude dorpspad. Tijdens deze wandeling verwoordt de auteur aan de hand van zijn gedichten, hoe ingewikkeld de spanning tussen leven en dood is, maar ook hoe de levenslust en verliefdheid een rustige blik op de toekomst geven. Tevens komt de waarde van vriendschap aan bod. Kunst blijft ook niet onaangeroerd. Over zijn kijk op snelwegen, moestuinen en windmolens dicht hij met veel humor. MIJN MENING De auteur weet in eenvoudige heldere bewoording de lezer te beroeren. Met liefde heeft hij zijn gedichten geschreven. Fijnzinnig zet hij de lezer aan tot nadenken. De schemering tussen verleden, heden en toekomst worden treffend verwoord. Vaak is het moeilijk om gedachten en gevoelens uit te drukken in woorden. Melis van den Hoek is hier echter ruimschoots in geslaagd. Door zijn gedichten wil je blijven schommelen in de schemering. ‘ingewikkeld onoplosbaar zal het altijd blijven ontrafelen is pijnlijk onlosmakelijk aan elkaar gewaagd voor ons een levenslange opdracht.’

2018-01-30 11:16:53 | Door: J. Quist | Waardering:
Het ene gedicht treft je meer dan het andere, hoewel ik van de hele bundel genoten heb springt "Tijdloos" er uit, waarom? Omdat ik het zo goed vóel. Ik zie uit naar de volgende bundel, die komt er vast!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Schemeren op de schommel

Auteur:

Melis van den Hoek

Categorie:

Gedichten

Aantal pagina's:

56

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

01-12-2017

ISBN:

978-94-0224-122-8 / 9789402241228

Vaste prijs:

€ 14,45

Waardering:

  • (2)