Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Deventer
van Vikingwal tot Vestingwal

Auteur

Gijsbert Heetveld

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het boek gaat over één aspect van de geschiedenis van de stad Deventer: de defensiesystemen die werden ontwikkeld om de vijand buiten de deur te houden.  Dankzij de Vikingwal die al in 890 werd gebouwd, durfden de bisschoppen van Utrecht  zich in Deventer te vestigen. Later werd op de restanten van deze wal een dubbele stadsmuur gebouwd.  Toen de muren na de Middeleeuwen niet langer bestand bleken tegen het geweld van moderne kanonnen,  werd om de stad een vestingwal gebouwd met bastions, courtines, ravelijnen, halvemanen, lunetten en hoornwerken. Vanaf de veertiende eeuw werden ook de bezittingen buiten  de stad beschermd. Dat gebeurde door het graven van landweren, een stelsel van wallen en grachten tot ver buiten de stad.  Daardoor konden struikrovers, roofridders of legertjes uit het naburige Gelre het gebied niet binnenkomen.

Over de auteur

Gijsbert Heetveld is in 1945 in Deventer geboren. Na zijn opleiding tot onderwijzer heeft hij zich in Friesland gevestigd, waar hij nog steeds woont. Na zijn pensionering studeerde hij een aantal jaren geschiedenis in Groningen en was er ook tijd om aandacht te besteden aan zijn geboortestad. Hij las bijna alles wat er over de geschiedenis van die stad was geschreven en bezocht ook tentoonstellingen en lezingen.  Uit wat hij las en ook zelf onderzocht is dit boek ontstaan.

Productinformatie

ISBN
9789402242522 / 978-94-022-4252-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-02-2018
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
288
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Tussen de Noordenbergpoort en de Brinkpoort stonden volgens de rentelijst van ca. 1400 drie torens. Toch moeten er meer zijn geweest, want op een tekening uit 1595 van Adriaan Anthonisz van Alkmaar, ontwerper van de vestingwerken rondom Deventer, zijn zelfs vijf torens op dit traject aangegeven. Eén ervan stond vlak bij de bocht in de Smedenstraat op de hoogte van het Grote- of Voorster gasthuis, te midden van de huizen. Dat was de Keppeler toren, die meestal als Duvelstoren in de boeken voorkomt. De toren dankt deze bijnaam aan een vroegere bewoner, Heynen Duvel. Hij was niet alleen de bewoner van deze toren, maar had er ook een bewakingsfunctie, waarvoor hij volgens de Cameraarsrekeningen van de stad jaarlijks een beloning van één gulden ontving: "Heynen Duvel die up Keppelretoern ghewaket heft over iaer 1 gl." Ook ontving Heynen Duvel elk jaar van stadswege wollen stof om daar kleren van te maken. De Duvelstoren moet een bijzonder grote toren zijn geweest, want hij bracht jaarlijks 8 pond aan pacht op, terwijl voor de meeste andere torens 2 tot 4 pond moest worden betaald. In de administratie van de stad speelde de Duvelstoren ook een rol. Administratief werd de stad namelijk in tweeën gedeeld. Het ene deel dat ‘ten Noerdenberghe’ werd genoemd, liep van de Zandpoort tot aan de Duvelstoren, en het andere deel, dat ‘ten Brincke’ werd genoemd, strekte zich uit van de Duvelstoren tot aan de Zandpoort.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek