Trappen

Jan Nies

Categorie: Romans

€ 21,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

In de roman ‘Trappen’ beschrijft de auteur de degeneratie van een kroegbaas, Zoria, die van zichzelf beweert dat hij en niemand anders de baby is, die destijds in 1905 in de kinderkoets zat, op de trappen van Odessa. Dit, terwijl zijn moeder, samen met de muitende matrozen van de pantserkruiser ‘Potemkin’ werd neergeschoten, zoals verfilmd door Sergei Eisenstein (1925). Tientallen jaren daarna vertoont de kroegbaas nog altijd een open wonde aan zijn voorhoofd en een weerkerende obsessie voor beroemde of beruchte trappen. Maar, wat wil hij hiermee verbergen?
In wisselende decors is deze roman tevens een nostalgische terugblik naar de dertiger tot zestiger jaren van de vorige eeuw. Met zowel de lichtzinnige als donkere kanten van het dorpsleven, voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De diverse neurotische karakters van enkele notabelen ‘kleuren’ het verhaal.

Uit het boek

Bij de geboorte had hij een klein hoofd. Eerder: een smàl hoofd… Zijn lang en smal uitgevallen schedel, als het uiteinde van een stokbrood, dankte Herman Foppe aan zijn moeder die eerst barend was. Het geboortekanaal was nog nauw en ongebruikt…
Je zou zo van hem verwachten dat hij voorbestemd was om later ‘eng van geest’ te worden. Niets daarvan. Integendeel. Wars van alle verwachtingen toonde hij een brede belangstelling. Over alles had hij een eigen, ruime visie: filosofie, geneeskunde, wetenschap en maatschappij… In geen enkele doolhof van de menselijke geest raakte Herman Foppe verdwaald.

Over de auteur

Jan Nies (°1948 te Molenbeersel, Kinrooi), arts en neuroloog, schreef in het verleden enkele dichtbundels: ‘Hard Fluweel’ (’t Kofschip, 1992), ‘De Papavers’ (Zuid en Noord, 1997) en ‘Stille Ruiter’ ( In eigen beheer, 2009).   Jan Nies  was gedurende enkele jaren poëzierecensent voor het tijdschrift  ‘SchoonSchip 93’.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Trappen

Auteur:

Jan Nies

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

232

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

16-02-2018

ISBN:

978-94-0224-273-7 / 9789402242737

Vaste prijs:

€ 21,49

Taal

Nederlands